Emiel Denys

Dinastia Emiel Denys   Domnul Emiel Denys este foarte cunoscut in lumea sportului columbofil international. Pe de o parte ca un important om de afaceri (are mai multe magazine specializate in produse de porumbei in Belgia si Olanda) precum si ca zburator de porumbei. In Belgia detine doua crescatorii mari de porumbei: una pe numele sau in localitatea Tielt si o alta pe numele fiicei sale Rebecca, in Zulte. Datorita rezultatelor sale deosebite inregistrate pe distante lungi si foarte lungi in concursurile nationale si internationale de porumbei, Emiel Denys Senior mai este supranumit si “regele pe distante lungi”. Acesta si-a inceput cariera columbofila in anul 1920 in zborurile pe distante scurte pentru ca acestea erau singurele concursuri care se organizau la acea data in regiunea Flandra de Vest. Incet, incet campionul belgian a inceput sa participe cu porumbeii sai si la cursele pe distante medii si lungi. Baza porumbeilor lui se afla in pasarile provenind de la binecunoscutii Theo Vandevelde, Cattrijsse, Devriendt si van der Espt. Impreuna cu cei doi fii ai sai, Cyriel si Camiel, familia Denys a reusit sa aduca in crescatorie un porumbel de la Van de Velde cu rezultate deosebite in regiune la acea data. Porumbel se numea `Herkuul` si apartinea lui Meyns din localitatea Reksem.  

Emiel si Andre Denys   In acea perioada de timp a izbucnit cel de-al Doilea Razboi Mondial si toti porumbeii voiajori din zona au fost adunati de catre armata germana, inclusiv cei ai lui Emiel. In anul 1946, dupa incheierea razborului, Emiel Denys s-a vazut obligat sa caute alti porumbei pentru a pune bazele unei noi fundatii. Aceasta baza a fost formata dintr-un pui tardiv, pe numele sau ulterior `Libourne`, provenind de la Andre Vanbruaene din Lauwe. Porumbelul `Libourne` s-a dovedit in timp a fi un exemplar deosebit pentru ca a dat nastere multor reproducatori de marca din crescatoria campionului printre care s-au aflat porumbeii: `Bulte`, `Schotte` (locul 17 International la San Sebastian in 1953) si `Coppi`.

Porumbelul `Coppi`    Pana in anul 1957, inclusiv, Emiel Denys Senior a zburat sub acest nume pe adresa sa din Gistel, Mosselstraat nr. 18. Dupa aceasta data afacerile familiei Denys s-au extins si tatal impreuna cu sotia si unul dintre fii, Cyriel, s-au mutat in localitatea Opwijk, iar Camiel a ramas sa ingrijeasca porumbeii la vechea adresa. Ulterior toti porumbeii au fost mutati din Mosselstraat nr. 18 in Markt 15 unde au fost construite noi voliere. De-a lungul anilor, printre mentorii sai in domeniul cultivarii porumbeilor voiajori s-au aflat nume importante in domeniu, precum: fratii Cattrijsse din Moere, Pol Bostijn din Moorslede, Andre Vanbruaene din Lauwe si Piet de Weerd.  

Emiel Denys Senior   Un porumbel deosebit pe care Denys l-a achizitonat de la fratii Cattrijsse si care ulterior a devenit un exemplar de baza in crescatoria lor a fost `Sprinter 595/58`. In anul 1965, la varsta de 19 ani, si in primul an ca manager al crescatoriei, Emiel Denys a castigat locul 1 National in concursul de la Limoges cu porumbelul `Vechter` (fiul lui `Sprinter`  cu fiica lui `Kaers`). Un rezultat extraordinar dar care pe Emiel nu l-a multumit. A dorit sa obtina succese si mai mari si a mers in vizita la Deschamps-Vanhasten din Lauwe de unde a cumparat un mascul de 11 ani, pe numele sau `Remi Stichelbout`, porumbel care alaturi de `Favorie`,B-63-3308923, au devenit amandoi reproducatori de top al lui Denys din toate timpurile, sangele lor fiind infuzat ulterior in toate liniile de porumbei ale crescatoriei. Porumbelul `Favorie` se tragea direct din porumbel `Sprinter` al fratilor Catrijsse si din `Docthter Kaers`, o porumbita obtinuta din combinatia Vandevelde x Vanbruaene, cei doi constituind ulterior `perechea de aur` a lui a lui Emiel Denys. Acesti doi porumbei i-au oferit lui Emiel Denys in urmatorii ani descendenti de top, printre ei aflandu-se `Vechter`, porumbelul care a obtinut locul 1 National Limoges in anul 1965.  

Porumbelul `Remi`   In decursul anilor `Favorie` a fost imperecheat cu mai multe femele, din aceste combinatii rezultand campioni de marca precum: `Prins` – locul 1 International Narbonne, `Zitter` – locul 1 National Cahors, `Tee`. Ulterior, avand la baza porumbelul `Tee`, mult timp considerat cel mai bun cursier pe timp de noapte din toate timpurile, Emiel Denys a dezvoltat o linie foarte buna de porumbei. Pe 4 octombrie 1969 Emiel Denys se casatoreste si se muta in localitatea Zulte, data cu care a inceput sa introduca masiv la matca descendenti directi ai cuplului `Favorie` si `Remi Stichelbaut` din vechea crescatorie din Gistel de care a avut grija Emiel Denys Senior pana la data decesului sau, in 1971. Tot in 1969, Emiel a castigat al doilea sau concurs national, la Saint Vincent, cu porumbelul `Bliksem`381-1966. Ulterior, o fiica din acest mascul `Bliksem` a fost imperecheata cu porumbeii sai `Tee` si `Playboy`. Acesta din urma a castigat, in 1986, locul 2 National de la Barcelona si trofeul “Golden Wing” (cel mai important trofeu din Belgia care se poate obtine in maratonul de la Barcelona). Anul urmator, in 1970, Emiel Denys a obtinut un alt mare succes, locul 1 National la Cahors.  

De la stanga la dreapta: Cyriel Denys, Camiel Denys, Emiel Jr., Emiel Sr.   Un alt an de referinta in cariera columbofila a lui Emiel Denys a fost 1974, an in care acesta a castigat trofeul de campion national al Belgiei la categoria KBDB, locul 1 AsPigeon in Belgia la categoria long-distance KBDB, locul 1 International Narbonne cu masculul `Prins` si locul 1 National St. Vincent la femele cu `Bleekske`.

Emiel Denys si Paul Bostyn   Si anul 1975 a fost unul bun, dar nu la nivelul lui 1974. Cu toate acestea, in 1975 porumbeii maestrului Denys au castigat urmatoarele locuri: 2 National Pau, 4 National Bordeaux, 4 la categoria Campion National al Belgiei KBDB, 7 in Cupa Europei. In anul 1977 tatal Camiel Denys a trecut in nefiinta si toti porumbeii existenti la acea data in crescatoria lor din Gistel au fost vanduti intr-o licitatie publica. Tot in jurul aceleiasi date, fratele sau Andre Denys a renuntat la porumbei, dedicandu-se carierei politice. De atunci, Emiel Denys zboara pe numele sau, in localitatea Zulte, iar in 1980 el a devenit primul crescator de porumbei din Belgia care a castigat pentru a doua oara campionatul natioanal in cursele de maraton. In special porumbelul `Tee` dar si nepotul lui `Prins` au fost porumbei care au obtinut rezultate fantastice in perioada anilor ’80.  Spre exemplu, in cursele de la Barcelona `Tee` a obtinut rezultate extraordinare in anii 1979, 1980, 1981 si 1982, an in care a castigat si medalia “Golden Wing”. Dupa aceste succese `Tee` a fost trecut in compartimentul de reproductie. A fost si un excellent reproducator, unul dintre fiii sai, `Playboy` a castigat si el medalia “Golden Wing” ceea este, sa recunoastem, un lucru mai rar intalnit. Dupa anul 1980 Emiel Denys a mai introdus cateva pasari de valoare in crescatorie, acestea provenind tot de la Andre Vanbruaene, dar si de la Georges Coutteau, un crescator din localitatea Ramskapelle nu foarte cunoscut, dar cu porumbei foarte buni in cursele pe distante mari.  

Campionii de aur   Si anul 1986 a fost unul incununat de succese, Emiel Denys obtinand medalia “Golden Wing”, locul 3 la categoria campion belgian pe distante mari KBDB, locul 1 National Limoges. Dupa aceste succese, fiul lui Emiel Denys, Frank, decide sa se implice si el in sportul columbofil si peste doi ani, in 1988, obtine locul 36 International Barcelona si locul 4 in campionatul “Golden Wing”.  

Pau International 1989   La inceputul anilor ’90 Emiel Denys doreste mai multa liniste in viata sa si isi cumpara o locuinta in Tielt unde, bineinteles, isi construieste si cateva voliere. Cu toate acestea, rezultatele deosebite la zbor le obtine tot cu porumbeii din vechea voliera de la Zulte, la loc de frunte aflandu-se porumbelul `Schone Zwarten`, castigatorul locului 5 International la Perpignan. In 1996 succesele obtinute de Emiel Denys s-au numit Cupa Europei, locul 1 la “Western European Super Marathon”, locul 9 in campionatul belgian KBDB. Din pacate fiul sau Frank renunta la porumbei, insa locul lui este preluat de fiica lui Emiel, Rebecca, avocat de profesie. Care isi dedica timpul liber zborului porumbeilor din vechea crescatorie din Zulte.

In activitatea sa Emiel Denys este ajutat de doi pasionati si binecunoscuti crescatori din Belgia: Marc Veschelde la crescatoria din Zulte (locurile 1 National Limoges, 1 Interprovincial Bordeaux, 4 National Marseille, 6 National Barcelona, 7 International St. Vincent) si Eric Devlaminck la cea din Tielt. Amandoi dintre ei au obtinut rezultate foarte bune cu porumbei provenind din crescatoria campionului.Un alt columbofil care a inregistrat succese cu porumbei din linia lui Emiel este Hubert Debaene, din Beernem, care a castigat premii la: St. Vincent 2002, locul 1 Provincial in concursul de yearlingi si locul 1 Provincial Perpignan 2002 tot in concursul cu yearlingi. In decursul intregii sale cariere columbofile de succes, maestrul Emiel Denys a avut inspiratia si norocul sa descopere mai multor perechi de reproducatori de exceptie. Acestea perechi au fost urmatoarele: Perechea nr. 1: B-85-4016662 `Paanoog Tee` x B-90-4499042 sora cu `Signorita`

`Paanoog Tee`

`Signorita`   Perechea nr. 2: B-88-4619969 `Late Prins Tee` x B-83-3347375 fiica a lui `Marseille` (sange Andre Vanbruaene);
Perechea nr. 3: B-89-3307220 `Pau Coutteau` x B-89-4465322 fiica a lui `Gebroken Poot`
Perechea nr. 4: B-93-4574777 `Adonis` (produs al perechii nr. 3) x B-91-4446744 `Signorita` (rezultata din perechea nr. 2);  

`Adonis`   Perechea nr. 5: B-86-4612041 `Geschelpte Paul` x B-90-4499297, fiica a lui `5×3`

`Bont Geschelpte Paul`   De asemenea, porumbei deosebiti, cu calitati fantastice in concursurile de mare fond au fost obtinuti si din incrucisarile perechilor 4 si 5.
Perechea nr. 6: B-90-4499329 `Schone Zwarten` (un excelent reproducator, descendent din perechea nr. 3) x B-91-462, fiica a lui `Frank Tee`

`Schone Zwarten`   Dintre toti porumbeii lui Emiel Denys, cei care s-au dovedit, in timp, a fi cei mai buni reproducatori au fost cei provenind din linia lui `Tee`. Din aceasta cauza porumbeii lui Emiel Denys seamana foarte mult intre ei.  

`Kleine Tee`
Rezultatele deosebite la zbor a obtinut Emiel Denys din ultimii ani sunt prezentate in continuare:               anul 2001 – locurile 6, 141, 226, 409, 464, 608, 643 National Barcelona din 13.181 porumbei angajati    anul 2002
– locurile 1, 85, 93, 240, 318, 349 din 2549 porumbei angajati, la concursul International San Sebastian, cu o fiica a porumbitei `Rebecca`
– locurile 2, 28, 161, 267, 366, 367 International San Sebastian
– locurile 5, 9, 20, 67, 130, 153, 159 National Perpignan din 3.946 porumbei angajati
anul 2003 – locurile 17, 18, 29, 107, 115, 201, 244, 349 National Perpignan la concursul cu yearlingi din 3.954 porumbei si 14 porumbei clasati din 19 angajati;
– locurile 2, 92, 147, 213, 249, 346, 401, 432 National St. Vincent la concursul cu yearlingi din 5.101 porumbei angajati.   In intreaga sa cariera columbofila Emiel Denys a obtinut multe succese, dar anul 2007 poate fi considerat unul deosebit din punct de vedere al rezultatelor pentru ca acest an i-a adus locul 3 la categoria KBDB in cursele pe distante mari. Intre porumbeii cu rezultate deosebite si in sezonul de zbor 2007 se afla: `Kleine Marseille` 3203072-03 – locul 26 din 5063 angajati, National Albi, locul 99 din 3911 angajati, National Carcassonne, locul 147 din 5846 angajati, National Irun;  `Witpen Moor`3203707-03 – locul 276 din 9275 angajati, National Cahors, locul 1722 din 11.989 International Dax in 2007, locul 379 din 5252 angajati, National Irun;  `Zwarte Marseille`3101026-01 – locul 141 din 1533 angajati, National Dax in 2002, locul 977 din 7519 angajati, National Bordeaux in 2004, locul 145 din 19627 angajati, International Marseille, locul 494 din 2212 angajati, National Pau, locul 187 din 2157, National Pau in 2007, locul 469 din 5252 angajati, National Irun;  `Express`3203144-03 – locul 337 din 11.802 angajati, National Barcelona, locul 67 din 12.612 angajati, National Barcelona (campionat KBDB);  3203445/03 – locul 161 din 2648, International San Sebastian in 2005, locul 399 din 3911 angajati, National Cascassonne, locul 171 din 5846 angajati, National Irun (campionat KBDB);  `Pootie`3202140-02 – locul 18 din 12.998 angajati, National Barcelona in 2005, locul 40 din 25.815 angajati, International Barcelona, locul 1557 din 11.802 angajati, National Barcelona in 2006, locul 1639 din 12.612 angajati, National Barcelona 2007;  `Silver Ring`3203161-03 – locul 57 din 3711 angajati, National St. Vincent Zona A in 2004, locul 2 din 1446 angajati, International San Sebastian in 2006, locul 34 din 1803 angajati, International San Sebastian in 2007, locul 324 din 15.627 angajati, International Irun in 2007, locul 186 din 5846 angajati, National Irun in 2007;  

`Supergirl`

`San Sebastian`   In ceea ce priveste caracteristicile porumbeilor de Denys, acestia au muschi puternici si penajul matasos. Sunt de talii medii si din punct de vedere coloristic in cea mai mare parte sunt guti sau albastrii baltati. Campionul Emiel isi selectioneaza porumbeilor pe baza rezultatelor obtinute in concursuri, calitatile fizice ale porumbeilor selectionati fiind, de asemenea, importante. Masculii sunt zburati in sistem vaduvie, acestia fiind angajati in curse de pana la 600 km. Acestia sunt imperecheati, ca si porumbeii de reproductie, in jurul datei de 20 ianuarie in fiecare an. Ouale de la reproducatori sunt puse la vaduvi pentru a se obtine mai multi pui. Iar femelele vaduvilor sunt luate si mutate in alta voliera, atunci cand puii au in jur de 12-15 zile. Antrenamentul porumbeilor de zbor incepe cu 1 ora seara. Iar antrenamentele de dimineata incep in cursul lunii mai. Femelele de zbor sunt imperecheate la inceputul lunii aprilie si vor zbura Quevrain, de doua ori Bouillon si Orleans. Cele cu pui mici, de 2-4 zile, sunt lansate la curse de sub 500 km (pana la Tours). Puii din prima si a doua serie sunt zburati de la voliera din Tielt, iar cei din seriile a 3-a si a 4-a de la voliera din Zulte.  
In ceea ce priveste tratamentele, in luna decembrie Emiel Denys isi trateaza porumbeii impotriva paratifozei, urmand apoi o cura impotriva tricomonozei. La intoarcerea dintr-un concurs de mare fond, porumbeilor li se administreaza produse impotriva tricomonozei, precum si electroliti in apa de baut. Cu trei zile inainte de data imbarcarii, porumbeii sunt hraniti numai cu amestec pentru zbor, iar in ziua de luni beau ceaiuri. Pe perioada iernii porumbeii primesc vitamine si sedochol. Emiel Denys este adeptul mentinerii pasarilor intr-un regim de viata cat mai natural, fiind ajutat zilnic de catre sotia sa, Ginette. In crescatoria sa nimic nu este lasat la voia intamplarii si nu exista sezon sportiv in care maestrul sa nu obtina rezultate deosebite in concursurile de noapte.  

`World Champion`

`Witpen Pau`

`Libelle`       Porumbita `Libelle` este sora lui `Silver Ring` si a castigat in 2002 prima cursa olimpica internationala de la San Sebastian. Ca yearling a castigat in cursele de la Arras si Clermont. De asemenea, a obtinut locul 107 din 3979 porumbei angajati in concursul international de la St. Vincent si o cursa internationala la varsta de doi ani. Acum se afla in compartimentul de reproductie.  

`Expres 144` Ca o concluzie la toate cele prezentate mai sus, credem ca putem afirma, fara teama de a gresi, ca putine familii de columbofili au reusit sa puna bazele unei linii de porumbei atat de buna si constanta in ceea ce priveste rezultatele deosebite obtinute in concursurile de fond. Iar familia Denys, din Tielt, este una dintre ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *