Erik LIMBOURG din Brussegem

`Columbofilul minune` din Brussegem – Belgia
Erik Limbourg a castigat

Locul 1 National categoria AS, fond, KBDB

(Uniunea Federatiilor Columbofile Belgiene)
in 2005

Autor: Martin Martens

Articol editat de catre Martin Degrave si aparut pe PIPA.BE

De la stanga la dreapta: Geert De Clercq – un prieten de-al lui Erik, Martin Martens – autorul acestui articol si `columbofilul minune` Erik Limbourg

In spatele celor trei se pot vedea volierele pentru vaduvie. Acestea sunt prevazute cu jaluzele de protectie la ferestre, dar cu toate acestea se asigura o cantitate suficienta de oxigen in crescatorie. Pe perioada iernii vaduvii nu au acces afara.

Era o dupa-amiaza insorita de miercuri cand eu si Dr. Carlo Gyselbrecht (unul dintre oamenii din spatele site-ului PIPA) am decis sa ii facem o vizita lui Erik Limbourg din Brussegem. Aprecierea de `columbofilul minune` nu este un superlativ pe care i l-am acordat neintemeiat lui Erik daca analizam mai atent rezultatele sale in concursuri, din 1990 pana in 2005. Principalele sale reusite ar fi:

  • de 24 de ori locul 1 in competitii Nationale si Semi-nationale !!
    – locul 1 si 2 National Acepigeon Long Distance KBDB in 1991 !– locul 1 National Acepigeon Long Distance KBDB 1994 !– locul 1 National Acepigeon Long Distance KBDB 2005 !

Pe scurt: Erik a obtinut de patru ori locul 1 National Acepigeon Long Distance KBDB in ultimele 14 sezoane !! A mai reusit sa obtina vreun alt crescator asemenea rezultate?

Si asta nu este totul! Cand analizam mai atent rezultatele porumbeilor din colonia Limbourg, in anul 2005, observam ca multi alti crescatori au reusit sa obtina rezultatele lui Erik, dar in intreaga lor cariera. Mai jos va prezentam succesele lui Erik Limbourg in anul 2005:

In 2005 :
– de50 de ori locul 1
de38 de ori locul 2
de65 de ori in top 10 in concursuri Provinciale/Interprovinciale
de62 de ori in top 100 concursuri Nationale/zonale
5 victorii in concursuri provinciale (concursuri nationale sau internationale)de39 de ori in `top-10` concursuri Provinciale sau Interprovincial
de90 de ori in `top-100` concursuri Nationale/Zonale/Semi-Nationale
de36 de ori in `top-100` concursuri Nationale

Si desigur ultimul, dar nu cel din urma, locul 1 National Acepigeon Long Distance KBDB in 2005, care a fost obtinut cu porumbelul `LUCKY 77` !!

`LUCKY 77`: Porumbel AS la categoria fond KBDB in anul 2005

04/2006  concurs National BRIVE  – locul 21 din 20.310  porumbei

cu o viteza de 1403 m/min

           677 km  – concurs zonal – locul  5 din 5.635 porumbei angajati (punctaj 0.088)

                         concurs Semi-National – locul  3 din 5.446 porumbei

02/2007  concurs National ORANGE – locul 31 din 6.751 porumbei (punctaj 0.459)

            758 km  –  concurs zonal locul 13 din 2.033 porumbei, cu o viteza de 986 m/min

23/2007  concurs National SOUILLAC – locul 2 din 5.985 porumbei (punctaj0.033) cu o viteza de 1282m/min – 703 km

Punctajul total pentru Porumbelul-AS Long distance KBDB 2005: 0.5812

Toate datele prezentate mai sus fac referire la succesele actuale ale acestei colonii, cand ar trebui de fapt sa informam cititorii si despre `radacinile` coloniei Limbourg.

La crescatoria din imagine se pot observa cele doua ferestre de intrare  ale vaduvilor in crescatorie (unde se monteaza ceasurile electronice constatatoare)


Startul crescatoriei din Brussegem

Succesul actual al crescatoriei lui Erik Limbourg isi trage radacinile in anul 1987, atunci cand Erik a cumparat o locuinta, impreuna cu voliere, in localitatea Brussegem. La acel moment Erik nu a realizat ca fostul proprietar al volierelor abia a castigat cateva premii in toti anii in care a locuit aici si in fiecare an a pierdut aproape toti puii. Erik s-a mutat din Deftinge in Brussegem in 1987 si si-a inceput activitatea cu 12 cupluri de porumbei. La acel moment Erik a trebuit sa se confrunte cu dezavantajele pe care le oferea crescatoria preluata si urmare acestui fapt a pierdut foarte multi pui la inceput. Cu toate acestea Limbourg s-a hotarat sa investigheze cauzele acestor probleme si sa gaseasca o solutie. Nu a dat vina nici pe credinta in radiatiile terestre negative ale locului, nici pe izvoarele de apa subterane si a decis sa analizeze totul pentru a gasi o solutie. Si-a organizat volierele pe principiul `custii Faraday` pentru a elimina orice efect negativ pe care il observase la alti maestri columbofili ai acestui sport. Datorita acestor schimbari – combinate cu alte modificari aduse crescatoriei –  Erik Limbourg a scapat de probleme si a reusit sa ajunga in topul national si international in domeniul columbofil. Imediat ce am intrat in voliere am constatat spatiul deosebit oferit porumbeilor si faptul ca oxigenul exista din abundenta.

Super anul 2005
Erik a inceput sezonul de zbor  2005 cu aproape 40 de cupluri de reproductie de la care el opreste primele doua serii de pui impreuna cu  cativa pui si din seriile a 3-a si a 4-a de la anumite perechi de porumbei de top. Acesti din urma pui nu sunt usor de invatat, pentru ca in perioada in care sunt lasati sa iasa afara foarte multi porumbei straini trec de la antrenamente prin zona in care locuieste Erik si multi alti porumbei (ai vecinilor) zboara prin preajma.

Eric are un lot de zbor format din 24 de masculi maturi, 80 de yearlingi si 42 de femele la vaduvie, desi acest numar de porumbei poate varia de la an la an, functie de locurile libere din compartimentul yearlingi-lor. Sezonul de zbor incepe in prima saptamana a lunii aprilie si porumbeii sunt lansati foarte mult in curse scurte, de viteza (bineinteles si daca conditiile meteo sunt acceptabile) pentru a permite porumbeilor sa adune cati mai multi kilometri zburati. In aceasta perioada, dieta porumbeilor este formata dintr-un amestec `usor`. La  inceputul lunii mai, cand incep sa zboare in curse pe distante medii, Erik modifica reteta de hranire a porumbeilor.

Amestecul de hrana `usor` este inlocuit treptat cu o hrana mai consistenta si dupa cursa de la Vierzon (asta inseamna la 2 saptamani dupa prima cursa nationala pe distanta lunga de la Brive) porumbeii primesc `dieta` + un amestec sport. La sosirea dintr-o cursa de distanta mare porumbeii primesc in boxele lor un amestec format din 50% dieta + 50% amestec sport, timp de trei zile, dupa care amestecul sport ajunge in proportie de 100%. `Energy Plus`, de la compania Versele Laga, este administrat porumbeilor, de asemenea, ca o sursa suplimentara de energie. Erik este adeptul angajarii porumbeilor in curse atunci cand sunt `rotunzi precum niste baloane`, cu rezerve de energie substantiale in organism. Si acest lucru se observa mai apoi in rezultatele obtinute de catre porumbeii sai in concursuri.

Este un secret cunoscut de toata lumea ca Erik Limbourg (uneori asistat si de catre tatal sau) acorda de multe ori o atentie exagerata porumbeilor sai. Pregatirea porumbeilor trebuie sa decurga perfect astfel incat porumbeii sa primeasca tot ce este mai bun, iar `motivarea` pasarilor este pentru Erik factorul cel mai important. Exista modalitati diferite de a motiva porumbeii. Dar intotdeauna amintiti-va un lucru: Erik Limbourg este un castigator `din nastere` si un formidabil competitor. Daca rezultatele nu sunt bune, ca deobicei, Erik zambeste amar. In continuare va vom relata o intamplare care a avut loc in sezonul 2005. Rezultatele obtinute de echipa de porumbei maturi care a zburat in derby-ul de la Limoges in cursul lunii iulie au fost slabe, iar lotul de zbor abia daca a obtinut cate premii mici in aceasta cursa, un lucru neobisnuit. Despre acest accident a inceput imediat sa se vorbeasca la clubul in care este inscrie Erik.

Imediat dupa acest eveniment Erik s-a intors acasa cu sangele fierband si cu ganduri sportive de revansa. A cautat toate motivele care au condus la aceste rezultate slabe si intreg lotul de porumbei care a zburat la Limoges a fost catalogat ca `incompetent` la respectivul zbor. Raspunsul lui Erik la acest esec a fost retinut in intreaga regiune pentru ca in urmatoarele 3 saptamani, lotul de porumbei Limbourg, super-motivati de data aceasta, a castigat de fiecare data locul 1 Provincial, in urmatoarea ordine:


– locul1 Provincial (din 542 porumbei) si locul 2 National Souillac din 5.985 porumbei;

– locul 1 Provincial (din 417 porumbei) si locul 6 National Narbonne din 4.664 porumbei;

– locul 1 Provincial (din 379 porumbei) si locul 2 National Perpignan din 3.808 porumbei angajati.

Originile liniei lui Erik si metoda de zbor

Erik Limbourg este intotdeauna interesat doar de porumbeii de top care sa-i populeze crescatoriile. Chiar daca este impatimit dupa obtinerea de rezultate deosebite in cursele pe distante lungi, in realitate Erik nu detine o linie pura de porumbei pe distante mari. Putem descrie acest lucru prin faptul ca porumbeii lui Erik sunt o incrucisare intre castigatorii locurilor 1 in concursurile Nationale + porumbeii National-As pe distante mari si foarte mari cu porumbeii din propria crescatorie. In acesti porumbei ai maestrului Limbourg exista sangele unor invingatori in cursele pe distante medii, cum ar fi, de exemplu, descendenti ai faimoasei `perechi-Swing` de la crescatorul Louis Van den Eynde (o incrucisare intre porumbeii lui Maurits Voets cu cei ai lui Gust Christiaens), porumbei care avea clasari foarte bune (uneori chiar cu 10 minute fata de al doilea clasat) atat pe vreme frumoasa, cat si cu vant in fata. In plus de asta mai exista si sangele porumbeilor Janssen, sangele lui `Tarzan` al lui Schaerlekens si desigur sangele porumbelului `De Slimmen` (de 3 ori locul 1 Provincial). Intotdeauna Erik isi pune in practica principiul sau conform caruia realizeaza perechile numai intre cei mai buni porumbei. Si asta cu singurul scop de a aduce si a mentine caracteristicile de viteza ale porumbeilor sai in cursele pe distante lungi !!

Cu toate acestea Erik nu uita sa aminteasca de faptul ca in cadrul coloniei sale exista mai multe pasari care nu sunt perfect adaptate pentru zborurile pe distante lungi. Dar selectia deosebita pe care el o aplica elimina imediat aceste pasari. Porumbeii nu sunt menajati deloc si ca yealingi sunt zburati cel putin in doua curse nationale. Masculii yearlingi zboara in cursele de la Limoges + Narbonne sau Perpignan. Acum femelele sunt zburate la St.Vincent (prin metoda vaduviei) + Perpignan la natural (sau pe pui mici). Erik Limbourg spune ca porumbeii sai nu sunt uzati fizic, iar prin folosirea acestei metode in final graul este separat de neghina. Este o metoda care nu i-a adus nici un prejudiciu, din contra.

Hranirea: Atat timp cat pentru Erik hrana acordata porumbeilor este un lucru deosebit de important, acesta foloseste amestecurile de la Beyers si Van Robaeys.

Primii castigatori in concursurile internationale din crescatoriile lui Erik Limbourg

B 02-4051564

`De JOOST`

Locul 1 Ace Pigeon W-European country Cup 2003
Locul 1 Internat Perpignan din 4.534 Yearlingi
Locul 1 National Perpignan din 3.934 Yearlingi
Locul 21 National St.Vincent din 5.101 Yearlingi
Tatal locului 2 National la Perpignan din 3.796 yearlingi in 2005

03-199844

`Mr Perpignan`

Locul 1 Internat la Perpignan din 5.002 Yearlingi in anul 2004

Mai jos gasiti cativa dintre porumbeii de top din crescatoriile actuale ale lui

Erik Limbourg

`VALE NARBONNE`  2063248-2004

`SUPERNATIONAAL` 2095693-03

`Blauwe AS`  4290095-2003

`FAVORIET`  2063141-2004

Cele mai bune porumbite de zbor din Brussegem

`IRON LADY`, 2063002-2004

A obtinut de 10 ori locul 1, locul 53 National in concursul de La Souterraine din 3444 porumbei si premii totale, in 2005, pentru nu mai putin de 7033 km!!
Locul 4 Interprovincial la Tours din 2.192 porumbei, locul 45 National la Bourges din 21.940 porumbei, locul 70 National la concursul de la LA SOUTERRAINE  din 16.297 porumbei.

`DONKER` 2059616-2003

Locul 1 Provincial la concursul de la  Montelimar – categoria femele

Locul 2 Interprovincial la concursul de la Tours din 1.801 porumbei

`BLAU`  2059738-2003

De 6 ori locul 1, locul 11 semi-national la Vierzon din 14.073 porumbei si locul 14 National Argenton din 3.935 porumbei

Locul 54 National in concursul de La Souterraine din 13.988 porumbei

Rezultate de top obtinute intre anii 1990-2005:

Locurile 1-4-5 Nat. Perpignan 2002 din 7.198 porumbei

Locul 1 Nat. & Benelux Marseille 1992 din 10.515 porumbei

Locul 1 Nat. Narbonne 1996 din 7.691 porumbei

Locul 1 Nat. Narbonne 1993 din 6.047 porumbei

Locul 1 Nat. Z Montauban 2001 din 2.049 porumbei

Locul 1 Nat. Z Narbonne 1999 din 2.389 porumbei

Locul 1 Nat. Z Montauban 2000 din 1.982 porumbei

Locul 2 Nat. Bourges 1991 din 14.003 porumbei

Locul 2 Nat. Argenton 1996 din 15.882 porumbei

Locul 2 Nat. Narbonne 1999 din 8.204 porumbei

Locul 2 Nat. Argenton 1996 din 3.187 porumbei

Locul 2 Nat. Narbonne 1998 din 5.037 porumbei

Locul 2 Nat. Perpignan 2004 din 4.086 porumbei

Locurile 2-7 Nat. Perpignan 2005 din 3.808 porumbei

Locul 2 Nat. Souillac 2005 din 5.985 porumbei

Locul 2 Nat. Barcelona H 1998 din 1.524 porumbei

Locul 2 Nat. Cahors H 1998 din 637 porumbei

Locul 2 Nat. Montelimar H 2004 din 616 porumbei

Locul 2 Nat. Z Beziers 2002 din 1.205 porumbei

Locul 2 Nat. Z St-Vincent 2003 din 1.597 porumbei

Locul 3 Nat. Narbonne 2003 din 5.619 porumbei

Locul 3 Nat. Cahors 1995 din 8.851 porumbei

Locul 3 Nat. Bordeaux 1995 din 3.408 porumbei

Locurile 1-2 S/Nat. Vierzon 1990 din 8.645 porumbei

Locul 1 S/Nat. Vierzon 1992 din 3.400 porumbei

Locul 1 S/Nat. Argenton 1996 din 3.315 porumbei

Locul 1 S/Nat. Narbonne 1997 din 3.092 porumbei

Locul 1 S/Nat. Limoges 1999 din 4.596 porumbei

Locurile 1-2-3 S/N Perpignan 2002 din 2.137 porumbei

Locurile 1-3 S/Nat. Narbonne 1994 din 1.426 porumbei

Locul 1 S/Nat. St-Vincent 2003 din 905 porumbei

Locul 2 S/Nat. Chateauroux 1994 din 20.000 porumbei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *