Clubul Columbofil Maraton Transilvania - Obiective importante în 2015!

Articole

Clubul Columbofil Maraton Transilvania - Obiective importante în 2015!

Articole

O bună cale înspre progres este stabilirea unor obiective-țintă. De asemenea, fiecărui scop țintă obisnuim să îi atașăm și câte un termen limită. Vă prezint și eu aici câteva din obiectivele pe care mă voi strădui să le ating în 2015,  în cadrul Clubului Maraton Transilvania, împreună cu colegii mei.

(În fotografie - cu o parte din membrii fondatori ai C.C.M.T. - Îmbarcare Derby pui Acs, oct. 2014, Beiuș) 

Îmi voi continua activitățile legate de acest club columbofil, cu ajutorul lui Dumnezeu, la fel ca și până acum. Scopul meu principal și absolut, după care mă voi ghida ca și după o undă laser, rămâne același:

"Implicarea mea în columbofilie, atâta câtă va fi, va consta în dedicare în slujba colegilor mei, pentru a-i face să se simtă cât mai bine și a le crea condiții cât mai convenabile de practicare a acestui hobby!"

Despre Clubul Maraton Transilvania în 2015

A fost înființat în Martie 2013. Sediul social al clubului este în comuna Remetea, aproape de Beiuș, în județul Bihor (acasă la Adi Domocoș). În 2013 și 2014, clubul a fost afiliat la U.C.P.R., iar începând cu anul acesta este afiliat la F.R.S.C.

În 2015, înaintea etapelor de distanțe lungi, vom organiza 4-6 etape de pregătire (100-450km) și o etapă de Fond. La aceste etape mașina clubului (cu capacitate de 2.200 porumbei) va transporta porumbeii cluburilor afiliate la F.R.S.C. din Satu Mare (26 membri), Oradea (14 membri) și Beiuș (23 membri).

La următoarele 3 (sau 4) etape de Fond ni se vor alătura și cei aproximativ 100 de columbofili maramureșeni. Transportul la aceste etape se va face cu mașina dlui. Baias Gheorghe din Sighetu Marmației (capacitate 5.000 porumbei, container + trailer).

În lunile Iunie-Iulie, avem programate 3 etape de maraton: Neumarkt, Nurnberg și Wurzburg (toate în Germania - se va discuta propunerea ca etapa a doua să fie Wurzburg). La prima etapă dintre cele trei, sperăm sa participe minimum 200 de columbofili din vreo 7 județe din zona istorică numită generic Transilvania. Sper ca la primul maraton să se dubleze numărul de porumbei față de sezonul 2014, adică să atingem pragul de 1.000 de porumbei. Mașina clubului are capacitatea de a transporta chiar și 1.200 de porumbei la o cursă de maraton.

Eu unul privesc organizarea acestui nou sezon al curselor de distanțe ca o provocare mai mare decât cea a precedentului sezon, dar mă bazez pe experiența acumulată și, în special, pe calitățile remarcabile ale mebrilor echipei din care fac parte. (Detalii despre echipă, mai jos).

De ce e afiliat C.C.M.T. la F.R.S.C. acum?

Trebuie să menționez că la U.C.P.R. ne-a fost bine pe parcursul ultimilor doi ani, ca și club. Uniunea oferă suficientă autonomie și libertate de mișcare cluburilor, dar am primit și suport îndeajuns, în special de la Cristi Băiașoiu, preș. CNS al U.C.P.R..

Am trecut la F.R.S.C. deoarece toate cluburile cu care am colaborat în 2014 sunt afiliate tot la această federație. Eram singurii "ucpiști" din Ardeal și am considerat că, pentru o mai strânsă colaborare, e bine să activăm sub aceeași umbrelă cu colegii noștri.

Cineva ar putea întreba de ce nu am migrat spre F.N.C.P.R., cea mai mare organizație columbofilă românească. Motivele sunt foarte simple: structura acestei organizații nu ar permite funcționarea și dezvoltarea clubului conform standardelor pe care ni le-am propus. F.N.C.P.R. este mult prea centralizată. La ei se permite doar câte o asociație pe județ și se obligă la organizarea după provincii sau zone competiționale delimitate arbitrar de către conducerea națională. Și mai sunt alte exemple de implicare și control al conducerii acestei structuri piramidale în "bucătăriile interne" ale cluburilor.

Clubul Maraton Transilvania se ghidează după cu totul alte reguli. Anume, la noi funcționează principiile democrației și nu conducerea este cea care impune. Dimpotrivă, regulile se stabilesc aici de cele mai multe ori prin consens. (Colegii pot să confirme că deciziile se iau prin vot, la ședințe unde fiecare membru are dreptul garantat de a vorbi liber și nu este niciodata apostrofat). Iar noi, liderii, după cum spuneam la inceput, acționăm strict după principiul creării unor condiții cât mai convenabile pentru columbofili, la preturi cât de mici posibil.

Acum, deși afiliat la F.R.S.C., clubul nostru nu exclude colaborarea cu orice alt club sau acceptarea concurenței unor columbofili care aparțin de alte cluburi. Pentru noi, federația de care aparținem reprezintă doar un cadru mai larg, un fel de umbrelă sub care ne defășurăm activitatea, nicidecum o "armată" în care clubul să presteze ca și "companie combativă".

Datorită sutelor de interviuri pe care le-am realizat în toată România, am mulți prieteni columbofili, în toate cele trei federații. Inițiativa noastră cu clubul de maraton este privită cu simpatie de majoritatea colaboratorilor mei. Chiar dacă la început nu ne dădeau nici o șansă, iată că acest proiect prinde din ce în ce mai mult contur.

Care e scopul final al acestui club?

Modelele clubului nostru le constituie cluburile de anvergură specializate strict pe curse de maraton din UK (B.I.C.C., B.B.C.,  etc.), Olanda (de exemplu Z.L.U.), Ungaria (Pannon Maraton Klub și celălalt club de maraton din partea Vestică a țării), ș.a.m.d. În România, suntem primii care  încercăm ceva de acest gen (de curând, dl. Cărmăzan Ioan din București și-a declarat intenția de a realiza ceva oarecum similar).

În prezent, suntem încă foarte puțini columbofili care credem în acest ideal. Dar nici cluburile de maraton din străinătate nu au avut începuturi tocmai promițătoare. Deci, dacă la ei s-a dezvoltat fenomenal și a funcționat foarte bine această formă de organizare timp de atâția ani, este foarte probabil ca și la noi să se schimbe lucrurile în bine, odată cu trecerea timpului.

O problemă o constituie mentalitatea. Mulți columbofili români concep încă noțiunea de club ca un fel de organizație strict teritorială - județeană, de exemplu - si nu pe baza unor afinități comune. De asemenea, este împământenită ideea conform căreia cel mai important rol trebuie să-l joace federația de profil (mai exact, conducerea ei). În general, columbofilul român se mândrește că e membru al unei federații, la fel cum s-ar lăuda cu calitatea de simpatizant al unui partid politic.

Noi propunem un model destul de diferit. Anume, acest club e maraton vrea să devină o organizație a oricărui iubitor de curse columbofile de distanțe lungi din interiorul Arcului Carpatic, până în Câmpia de Vest sau chiar Banat, pe modelul celor din străinătate. Pentru noi nu contează de faptul că un membru al clubului este și membru al unui alt club sau federații, în același timp. Fiecare face ce vrea cu banii lui și îi e garantat dreptul la liberă asociere, prin constituție. Ce e sigur, e că în interiorul clubului de maraton pe care îl susținem, toți - și accentuez - toți membrii iubesc acest tip de curse și angajează porumbei!

Oricum, nu e atât de importantă atingerea scopului final, pe cât de apreciate și degustate sunt satisfacțiile obținute pe parcursul strădaniei noastre înspre acel ideal.

În continuare, voi puncta și detalia pe scurt cele 10 scopuri propuse pentru 2015 și pentru sezoanele ce vor urma.

Scopuri punctuale (personale și/sau asumate colectiv) cu privire la Clubul Maraton Transilvania

1. Echiparea corespunzătoare a masinii de transport. În 2015, vom transporta la 4-6 concursuri scurte și, cum spuneam mai sus, la 1 fond și 3 maratoane. În total, mașina va parcurge la sezonul de maturi aproximativ 15.000 km.

Avem aceeași mașină, un VW T4 din 1996, pe care am condus-o și eu pentru club la vreo 10 etape în Ungaria. Pot să spun că plictiseala conducerii unei astfel de mașini e absolut garantată. Îți crește barba chiar și până la Acs, dincolo de Budapesta, ce să mai vorbim de un drum de Nurenberg sau Wurzburg...

Prin urmare, mi-am propus să îi pun la dispoziție delegatului o tabletă, respectiv un smartphone cu GPS și căști pe Bluetooth pentru șofer. De asemenea, trebuie ca în mașină să existe tot timpul un cort, două pufoiace și saci de dormit de calitate. Nu mai merge doar cu o a doua pereche de izmene, cum obișnuiam eu să ma echipez.

E absolut obligatoriu ca, până la prima cursă din 2015, împreună cu colegii de club, să facem un deflector (paravânt deasupra cabinei) pentru economisirea de carburant. Voi face tot posibilul să-i conving pe câțiva colegi să donăm împreună sumele necesare pentru paravânt și alte mici utilitare pentru a face experiența șofatului pe mașina clubului ceva mai agreabilă, mai eficientă și mai sigură (fără a cheltui din fondurile existente).

2. Mai mulți muncitori. Mi-am dat seama în ultimii doi ani că e aproape imposibil ca doar doi sau trei oameni să deservească part-time, cu succes, un club de câteva zeci de oameni. Pentru a susține dezvoltarea clubului, e nevoie fie de o persoană angajată, fie de implicare suplimentară a mai multor membri ai clubului. Prima variantă nu e de luat în calcul pentru că nu avem suficiente fonduri ca să plătim o persoană care să le facă pe toate.

Am convenit cu colegii că o parte din munca prestată de Adi Domocoș la realizarea clasamentelor va fi preluată de Roco. Ne vor ajuta mult și serviciile dlui. Doroș Nelu din SM, care va introduce în clasamente porumbeii constatați pe ceasuri mecanice.

La etapele de distanță scurtă, m-am înțeles tot cu Roco, să șofăm cu schimbul, gratuit. La etapele lungi mi-a promis că va conduce fratele meu Amos. În caz că el va pleca din țară sau va fi prea ocupat cu concertele, și-a manifestat interesul pentru șofat la club și tatăl colegului Cornel Morar. (De curând, Claudiu Moruț, un alt tânar columbofil de la clubul nostru s-a oferit să conducă gratuit la câteva dintre etape.)

3. Mai puțină vorbărie. În plan personal, trebuie să economisesc timpul pe care îl petrec vorbind la telefon. Am ajuns în trecut să cumulez chiar și trei ore de discuții telefonice cu colegii, pe zi! Trebuie să le restrâng drastic. Voi proceda la fel și cu facebook-ul, adică mă voi limita la strictul necesar.

Ca alternativă, voi comunica frecvent la nivel de club sau inter-cluburi cu ajutorul sms-urilor - scurt și eficient! Voi economisi astfel mult timp, pe care-l voi putea investi în alte activități. Voi avea deci și ceva mai mult timp pentru activism columbofil în mediul online.

4. Socializare și team-building. Pentru a suplini necesitatea socializării în cadrul comunității de columbofili, am început deja cu câteva luni în urmă organizarea unor ieșiri de relaxare împreună cu colegii, la câte un fotbal și, apoi, la un "pahar de vorbe" împreună.

Cred că orice club columbofil din orice parte a țării ar avea de câștigat dacă ar decide să facă tot posibilul pentru a le crea membrilor cât mai dese ocazii de socializare. Sunt ferm convins că, până la urmă, asta esența hobby-ului columbofil. Cei ca noi se simt atrași unii de alții sau de ideea apartenenței de un club, ca și de un magnet. E absolut normal să fie așa!

5. Întărirea colaborărilor existente în Ardeal - formarea unui grup al maratoniștilor. Pe parcursul ultimului sezon sportiv-columbofil, am dezvoltat relații bune cu pasionați din alte județe. I-aș aminti aici pe Baias Gheorghe, Mariș Iliuță din MM, Bonea Sorin, Szilaghi Alexandru și Luca Petru din SM, Cheptea Claudiu și Ilie Gheorghe din BV, Lucan Togoe din BN, băieții de la Aiud, ș.a.m.d. Cei amintiți au dovedit că sunt oameni de încredere, care nu te lasă la greu și sunt capabili să rezolve multe probleme. Împreună, pot să zic că formăm o echipă.

Ei bine, colegii din Bihor nu-i cunosc pe acești oameni de bine, decât din spusele mele sau din interviurile pe care le-am realizat. Trebuie să fac ceva pentru a ne pune mai mult împreună, noi, iubitorii curselor de maraton columbofil din Transilvania.

Soluția pe care o văd acum e dezvoltarea unui site comun - la asta mă pricep. Pe acest site, vom prezenta și aborda împreună strict subiecte și probleme care țin de cursele comune de maraton. Termenul de realizarea e mijlocul lunii Martie a acestui an. Voi reveni cu detalii.

6. Dezvoltarea unui sistem de clasamente online "full-option" (clasamente provizorii, oficiale și centralizări). Pe parcursul ultimului sezon au existat multe probleme la realizarea clasamentelor comune și a centralizărilor inter-cluburi (la cursele de maraton). Sistemul de clasamente al U.C.P.R. și cel al F.R.S.C. nu se ridică la nivelul cerințelor columbofililor de la clubul nostru.

Am creat deja un mic sistem pentru clasamentele provizorii, dar nu e de ajuns. Începând cu 2015, e necesar ca toate cursele noastre de maraton să poată fi prezentate profesional prin intermediul unui sistem de clasamente cel puțin la fel de performant și util ca cel al F.N.C.P.R. Mă bucur că un prieten, tot pasionat de maraton, s-a oferit să lucrăm împreună la acest proiect (nu-i spun numele pentru că este de la o altă federație și dintr-o altă parte a țării și nu știu dacă i-ar plăcea să fie pomenit - dar e un profesionist).

7. Căutarea de sprijin în alte zone ale țării (sau în străinătate). Fie eu, fie colegii mei din Bihor sau cei menționați mai sus, avem colaboratori în alte zone ale țării, Bucovina, Moldova, Oltenia, Banat. Chiar și doar pentru a beneficia de experiența pe care unii dintre acești colaboratori o au din belșug, trebuie să ținem aproape.

Doar câteva exemple. Pentru concursul de Neumarkt 2014, deoarece Tunduc Marius din Oradea nu avea stickere adezive cu cod de vânzare în acel moment, colegul din Maramureș, Baias Gheorghe, le-a procurat de la Hintari Mircea din Suceava. Eu m-am consultat de multe ori anul acesta în interesul clubului cu Corneliu Ursu sau Știrban Dorin de la Rădăuți, primul stabilit la Londra. Am ajuns să discut despre club și cu pasionații columbofili bucureșteni avuți, Sorin Florea și Simion Emil. La rândul lui, Adi Domocoș îi sună frecvent pe Buțucanu Ștefan din Galați sau Preda Gheorghe din Olt și discută multe chestiuni legate de clubul de maraton de aici.

Trebuie să păstrăm și sa lărgim acest cerc de prieteni/colaboratori, astfel încât, dacă la un moment dat soluția unei probleme se va găsi doar de cealaltă parte a Carpaților, să știm că noi, grupul din Ardeal, avem oricând "intrare" printr-o relație garantată a vreunuia dintre noi.

În Ungaria, ținem legătura cu clubul Pannon Maraton prin implicarea dlui. Peto, dar ne mai ajută și colegi din F.N.C.P.R., dl. Varga Timoti din Arad sau dl. Cărăușan Florin din Satu Mare. Sper ca acest proces să continue și sa se amplifice, pentru a se ajunge la realizarea în formă continuată a unor concursuri comune (internaționale) de maraton.

8. Atragerea de (cât mai mulți) participanți la concursurile de maraton. Se presupune că cei mai mulți  columbofili vor să-și satisfacă strict plăcerea de a concura porumbeii.  Dar, inevitabil, apar și interese conexe. De exemplu, banii sau faima câștigării unei curse de anvergură. La Clubul Columbofil Maraton Transilvania, trebuie să acceptăm ca legitime aceste scopuri și chiar să încercăm să le satisfacem.

Trebuie spus de la început că prețurile pe care le-am stabilit pentru transport la Maraton 2015 sunt prea mici pentru a rămâne bani de premieri (am propus 10 lei per porumbel pentru două etape de maraton). În consecință, voi căuta soluții pentru atragerea de sponsori pentru un fond de premiere. Voi apela și la colegii din celelalte județe, ii voi ruga să caute și ei cunoștințe care ar putea dona bani pentru premieri.

În momentul în care vom avea un fond de premiere stabil, invitația noastră va deveni mai atractivă pentru colegii din F.N.C.P.R., de exemplu, deoarece banii nu au "culoare", ci vor fi câștigați de cel mai bun, indiferent de clubul din care provine. În plus, garantarea unor premii în bani va contribui fără doar și poate la creșterea concurenței!

9. Recunoașterea și promovarea meritelor fiecărui concurent cu rezultate. Pentru atingerea acestui scop, am realizat deja nenumărate interviuri. Am vizitat și intervievat columbofili din orice club sau federație, fără nici un fel de pretenții sau interese. Îmi propun să continui acest proces de promovarea a columbofilior români, indiferent de apartenență, în limita timpului și a fondurilor existente.

Un alt aspect important este promovarea și recompensarea rezultatelor obținute de unii colegi cu poziții sau distanțe defavorabile. De exemplu, va trebui să împărțim aria competițională pe secțiuni (după modelul britanic, de exemplu). Astfel, fiecare câștigător de secțiune va fi promovat online la rândul său și recompensat financiar în aceeași măsură cu cel care a câștigat o secțiune cu distanțe mai mici.

E logic că cel din Oradea are mai multe șanse la performanță (o va obtine mai "ușor") decât cel din Brașov (dacă se concurează dinspre Germania). Așadar, locul 1 pe sectiunea de distanțe 900-1.000 km, trebuie să beneficieze (cel puțin) de aceeași apreciere ca și locurile 1 pe secțiunile de distanță peste 1.000 sau 1.100 km.

10. Evitarea oricăror viitoare conflicte sau reducerea implicării în "politica" columbofilă. Am lăsat acest punct pe ultimul loc, pentru că nu e unul absolut determinant pentru evoluția clubului. E cunoscut faptul că eu am condamnat de multe ori atitudini sau acțiuni ale unor lideri ai organizațiilor, despre care am crezut la momentele respective că lezează interesele columbofililor.

Ei bine, deși aceste episoade de așa zisă "luptă pentru dreptate" pot fi justificate, conștientizez faptul că ele pot fi detrimentale progresului clubului, din perspectiva faptului că sunt și președinte al acestui club (nu doar simplu blogger sau reporter columbofil).

Dar principala cauză pentru care mi-am propus să nu mă mai prea implic în politica acestui hobby o constituie marea pierdere de timp. Mersul lucrurilor se schimbă mai degrabă prin acțiuni și prin puterea exemplului, mai puțin prin articole scrise pe internet. (Își au și acestea rolul lor, dar impactul este foarte mic și nu își justifică efortul.)

Cât privește bețele în roate pe care ar putea încerca să încerce să ni le pună careva, consider că și în aceste cazuri e mai bună o abordare non-combat. Înțeleg din ce în ce mai mult că toată energia trebuie dedicată atingerii scopurilor, nicidecum risipită în lupte fără sens.

Ca principiu generalizat, nu trebuie să ne scăpăm niciodată din vedere idealurie și să urmărim atingerea lor, concentrați, cu o încăpățânare de catâr. Aceasta e una din cheile succesului!

Dacă dorești și tu, oricine ai fi, să ajuti la îndeplinirea acestor obiective, nu ezita să mă contactezi! Sună-mă acum la 0749814641/0767868205 sau scrie-mi pe email la vesacorneliu@yahoo.com.

Corneliu Vesa

IMPORTANT: Acest material în care am enumerat cele mai importante scopuri ale clubului de Maraton Transilvania, consitutie cel mai bun prilej de a transmite multe mulțumiri celor doi sponsori fără de care acest club nu ar fi putut nicidecum ajunge ceea ce este acum. Este vorba de dl. Mircea Culda din Zalău (interviu) și Ursu Corneliu (despre el - link) de la Rădăuți (stabilit acum la Londra). Acești doi prieteni ai noști ne-au susținut cu sume mari de bani, dar și prin alte mijloace. Le transmit recunoștința adâncă, personală și a colegilor!

O bună cale înspre progres este stabilirea unor obiective-țintă. De asemenea, fiecărui scop țintă obisnuim să îi atașăm și câte un termen limită. Vă prezint și eu aici câteva din obiectivele pe care mă voi strădui să le ating în 2015,  în cadrul Clubului Maraton Transilvania, împreună cu colegii mei.

(În fotografie - cu o parte din membrii fondatori ai C.C.M.T. - Îmbarcare Derby pui Acs, oct. 2014, Beiuș) 

Îmi voi continua activitățile legate de acest club columbofil, cu ajutorul lui Dumnezeu, la fel ca și până acum. Scopul meu principal și absolut, după care mă voi ghida ca și după o undă laser, rămâne același:

"Implicarea mea în columbofilie, atâta câtă va fi, va consta în dedicare în slujba colegilor mei, pentru a-i face să se simtă cât mai bine și a le crea condiții cât mai convenabile de practicare a acestui hobby!"

Despre Clubul Maraton Transilvania în 2015

A fost înființat în Martie 2013. Sediul social al clubului este în comuna Remetea, aproape de Beiuș, în județul Bihor (acasă la Adi Domocoș). În 2013 și 2014, clubul a fost afiliat la U.C.P.R., iar începând cu anul acesta este afiliat la F.R.S.C.

În 2015, înaintea etapelor de distanțe lungi, vom organiza 4-6 etape de pregătire (100-450km) și o etapă de Fond. La aceste etape mașina clubului (cu capacitate de 2.200 porumbei) va transporta porumbeii cluburilor afiliate la F.R.S.C. din Satu Mare (26 membri), Oradea (14 membri) și Beiuș (23 membri).

La următoarele 3 (sau 4) etape de Fond ni se vor alătura și cei aproximativ 100 de columbofili maramureșeni. Transportul la aceste etape se va face cu mașina dlui. Baias Gheorghe din Sighetu Marmației (capacitate 5.000 porumbei, container + trailer).

În lunile Iunie-Iulie, avem programate 3 etape de maraton: Neumarkt, Nurnberg și Wurzburg (toate în Germania - se va discuta propunerea ca etapa a doua să fie Wurzburg). La prima etapă dintre cele trei, sperăm sa participe minimum 200 de columbofili din vreo 7 județe din zona istorică numită generic Transilvania. Sper ca la primul maraton să se dubleze numărul de porumbei față de sezonul 2014, adică să atingem pragul de 1.000 de porumbei. Mașina clubului are capacitatea de a transporta chiar și 1.200 de porumbei la o cursă de maraton.

Eu unul privesc organizarea acestui nou sezon al curselor de distanțe ca o provocare mai mare decât cea a precedentului sezon, dar mă bazez pe experiența acumulată și, în special, pe calitățile remarcabile ale mebrilor echipei din care fac parte. (Detalii despre echipă, mai jos).

De ce e afiliat C.C.M.T. la F.R.S.C. acum?

Trebuie să menționez că la U.C.P.R. ne-a fost bine pe parcursul ultimilor doi ani, ca și club. Uniunea oferă suficientă autonomie și libertate de mișcare cluburilor, dar am primit și suport îndeajuns, în special de la Cristi Băiașoiu, preș. CNS al U.C.P.R..

Am trecut la F.R.S.C. deoarece toate cluburile cu care am colaborat în 2014 sunt afiliate tot la această federație. Eram singurii "ucpiști" din Ardeal și am considerat că, pentru o mai strânsă colaborare, e bine să activăm sub aceeași umbrelă cu colegii noștri.

Cineva ar putea întreba de ce nu am migrat spre F.N.C.P.R., cea mai mare organizație columbofilă românească. Motivele sunt foarte simple: structura acestei organizații nu ar permite funcționarea și dezvoltarea clubului conform standardelor pe care ni le-am propus. F.N.C.P.R. este mult prea centralizată. La ei se permite doar câte o asociație pe județ și se obligă la organizarea după provincii sau zone competiționale delimitate arbitrar de către conducerea națională. Și mai sunt alte exemple de implicare și control al conducerii acestei structuri piramidale în "bucătăriile interne" ale cluburilor.

Clubul Maraton Transilvania se ghidează după cu totul alte reguli. Anume, la noi funcționează principiile democrației și nu conducerea este cea care impune. Dimpotrivă, regulile se stabilesc aici de cele mai multe ori prin consens. (Colegii pot să confirme că deciziile se iau prin vot, la ședințe unde fiecare membru are dreptul garantat de a vorbi liber și nu este niciodata apostrofat). Iar noi, liderii, după cum spuneam la inceput, acționăm strict după principiul creării unor condiții cât mai convenabile pentru columbofili, la preturi cât de mici posibil.

Acum, deși afiliat la F.R.S.C., clubul nostru nu exclude colaborarea cu orice alt club sau acceptarea concurenței unor columbofili care aparțin de alte cluburi. Pentru noi, federația de care aparținem reprezintă doar un cadru mai larg, un fel de umbrelă sub care ne defășurăm activitatea, nicidecum o "armată" în care clubul să presteze ca și "companie combativă".

Datorită sutelor de interviuri pe care le-am realizat în toată România, am mulți prieteni columbofili, în toate cele trei federații. Inițiativa noastră cu clubul de maraton este privită cu simpatie de majoritatea colaboratorilor mei. Chiar dacă la început nu ne dădeau nici o șansă, iată că acest proiect prinde din ce în ce mai mult contur.

Care e scopul final al acestui club?

Modelele clubului nostru le constituie cluburile de anvergură specializate strict pe curse de maraton din UK (B.I.C.C., B.B.C.,  etc.), Olanda (de exemplu Z.L.U.), Ungaria (Pannon Maraton Klub și celălalt club de maraton din partea Vestică a țării), ș.a.m.d. În România, suntem primii care  încercăm ceva de acest gen (de curând, dl. Cărmăzan Ioan din București și-a declarat intenția de a realiza ceva oarecum similar).

În prezent, suntem încă foarte puțini columbofili care credem în acest ideal. Dar nici cluburile de maraton din străinătate nu au avut începuturi tocmai promițătoare. Deci, dacă la ei s-a dezvoltat fenomenal și a funcționat foarte bine această formă de organizare timp de atâția ani, este foarte probabil ca și la noi să se schimbe lucrurile în bine, odată cu trecerea timpului.

O problemă o constituie mentalitatea. Mulți columbofili români concep încă noțiunea de club ca un fel de organizație strict teritorială - județeană, de exemplu - si nu pe baza unor afinități comune. De asemenea, este împământenită ideea conform căreia cel mai important rol trebuie să-l joace federația de profil (mai exact, conducerea ei). În general, columbofilul român se mândrește că e membru al unei federații, la fel cum s-ar lăuda cu calitatea de simpatizant al unui partid politic.

Noi propunem un model destul de diferit. Anume, acest club e maraton vrea să devină o organizație a oricărui iubitor de curse columbofile de distanțe lungi din interiorul Arcului Carpatic, până în Câmpia de Vest sau chiar Banat, pe modelul celor din străinătate. Pentru noi nu contează de faptul că un membru al clubului este și membru al unui alt club sau federații, în același timp. Fiecare face ce vrea cu banii lui și îi e garantat dreptul la liberă asociere, prin constituție. Ce e sigur, e că în interiorul clubului de maraton pe care îl susținem, toți - și accentuez - toți membrii iubesc acest tip de curse și angajează porumbei!

Oricum, nu e atât de importantă atingerea scopului final, pe cât de apreciate și degustate sunt satisfacțiile obținute pe parcursul strădaniei noastre înspre acel ideal.

În continuare, voi puncta și detalia pe scurt cele 10 scopuri propuse pentru 2015 și pentru sezoanele ce vor urma.

Scopuri punctuale (personale și/sau asumate colectiv) cu privire la Clubul Maraton Transilvania

1. Echiparea corespunzătoare a masinii de transport. În 2015, vom transporta la 4-6 concursuri scurte și, cum spuneam mai sus, la 1 fond și 3 maratoane. În total, mașina va parcurge la sezonul de maturi aproximativ 15.000 km.

Avem aceeași mașină, un VW T4 din 1996, pe care am condus-o și eu pentru club la vreo 10 etape în Ungaria. Pot să spun că plictiseala conducerii unei astfel de mașini e absolut garantată. Îți crește barba chiar și până la Acs, dincolo de Budapesta, ce să mai vorbim de un drum de Nurenberg sau Wurzburg...

Prin urmare, mi-am propus să îi pun la dispoziție delegatului o tabletă, respectiv un smartphone cu GPS și căști pe Bluetooth pentru șofer. De asemenea, trebuie ca în mașină să existe tot timpul un cort, două pufoiace și saci de dormit de calitate. Nu mai merge doar cu o a doua pereche de izmene, cum obișnuiam eu să ma echipez.

E absolut obligatoriu ca, până la prima cursă din 2015, împreună cu colegii de club, să facem un deflector (paravânt deasupra cabinei) pentru economisirea de carburant. Voi face tot posibilul să-i conving pe câțiva colegi să donăm împreună sumele necesare pentru paravânt și alte mici utilitare pentru a face experiența șofatului pe mașina clubului ceva mai agreabilă, mai eficientă și mai sigură (fără a cheltui din fondurile existente).

2. Mai mulți muncitori. Mi-am dat seama în ultimii doi ani că e aproape imposibil ca doar doi sau trei oameni să deservească part-time, cu succes, un club de câteva zeci de oameni. Pentru a susține dezvoltarea clubului, e nevoie fie de o persoană angajată, fie de implicare suplimentară a mai multor membri ai clubului. Prima variantă nu e de luat în calcul pentru că nu avem suficiente fonduri ca să plătim o persoană care să le facă pe toate.

Am convenit cu colegii că o parte din munca prestată de Adi Domocoș la realizarea clasamentelor va fi preluată de Roco. Ne vor ajuta mult și serviciile dlui. Doroș Nelu din SM, care va introduce în clasamente porumbeii constatați pe ceasuri mecanice.

La etapele de distanță scurtă, m-am înțeles tot cu Roco, să șofăm cu schimbul, gratuit. La etapele lungi mi-a promis că va conduce fratele meu Amos. În caz că el va pleca din țară sau va fi prea ocupat cu concertele, și-a manifestat interesul pentru șofat la club și tatăl colegului Cornel Morar. (De curând, Claudiu Moruț, un alt tânar columbofil de la clubul nostru s-a oferit să conducă gratuit la câteva dintre etape.)

3. Mai puțină vorbărie. În plan personal, trebuie să economisesc timpul pe care îl petrec vorbind la telefon. Am ajuns în trecut să cumulez chiar și trei ore de discuții telefonice cu colegii, pe zi! Trebuie să le restrâng drastic. Voi proceda la fel și cu facebook-ul, adică mă voi limita la strictul necesar.

Ca alternativă, voi comunica frecvent la nivel de club sau inter-cluburi cu ajutorul sms-urilor - scurt și eficient! Voi economisi astfel mult timp, pe care-l voi putea investi în alte activități. Voi avea deci și ceva mai mult timp pentru activism columbofil în mediul online.

4. Socializare și team-building. Pentru a suplini necesitatea socializării în cadrul comunității de columbofili, am început deja cu câteva luni în urmă organizarea unor ieșiri de relaxare împreună cu colegii, la câte un fotbal și, apoi, la un "pahar de vorbe" împreună.

Cred că orice club columbofil din orice parte a țării ar avea de câștigat dacă ar decide să facă tot posibilul pentru a le crea membrilor cât mai dese ocazii de socializare. Sunt ferm convins că, până la urmă, asta esența hobby-ului columbofil. Cei ca noi se simt atrași unii de alții sau de ideea apartenenței de un club, ca și de un magnet. E absolut normal să fie așa!

5. Întărirea colaborărilor existente în Ardeal - formarea unui grup al maratoniștilor. Pe parcursul ultimului sezon sportiv-columbofil, am dezvoltat relații bune cu pasionați din alte județe. I-aș aminti aici pe Baias Gheorghe, Mariș Iliuță din MM, Bonea Sorin, Szilaghi Alexandru și Luca Petru din SM, Cheptea Claudiu și Ilie Gheorghe din BV, Lucan Togoe din BN, băieții de la Aiud, ș.a.m.d. Cei amintiți au dovedit că sunt oameni de încredere, care nu te lasă la greu și sunt capabili să rezolve multe probleme. Împreună, pot să zic că formăm o echipă.

Ei bine, colegii din Bihor nu-i cunosc pe acești oameni de bine, decât din spusele mele sau din interviurile pe care le-am realizat. Trebuie să fac ceva pentru a ne pune mai mult împreună, noi, iubitorii curselor de maraton columbofil din Transilvania.

Soluția pe care o văd acum e dezvoltarea unui site comun - la asta mă pricep. Pe acest site, vom prezenta și aborda împreună strict subiecte și probleme care țin de cursele comune de maraton. Termenul de realizarea e mijlocul lunii Martie a acestui an. Voi reveni cu detalii.

6. Dezvoltarea unui sistem de clasamente online "full-option" (clasamente provizorii, oficiale și centralizări). Pe parcursul ultimului sezon au existat multe probleme la realizarea clasamentelor comune și a centralizărilor inter-cluburi (la cursele de maraton). Sistemul de clasamente al U.C.P.R. și cel al F.R.S.C. nu se ridică la nivelul cerințelor columbofililor de la clubul nostru.

Am creat deja un mic sistem pentru clasamentele provizorii, dar nu e de ajuns. Începând cu 2015, e necesar ca toate cursele noastre de maraton să poată fi prezentate profesional prin intermediul unui sistem de clasamente cel puțin la fel de performant și util ca cel al F.N.C.P.R. Mă bucur că un prieten, tot pasionat de maraton, s-a oferit să lucrăm împreună la acest proiect (nu-i spun numele pentru că este de la o altă federație și dintr-o altă parte a țării și nu știu dacă i-ar plăcea să fie pomenit - dar e un profesionist).

7. Căutarea de sprijin în alte zone ale țării (sau în străinătate). Fie eu, fie colegii mei din Bihor sau cei menționați mai sus, avem colaboratori în alte zone ale țării, Bucovina, Moldova, Oltenia, Banat. Chiar și doar pentru a beneficia de experiența pe care unii dintre acești colaboratori o au din belșug, trebuie să ținem aproape.

Doar câteva exemple. Pentru concursul de Neumarkt 2014, deoarece Tunduc Marius din Oradea nu avea stickere adezive cu cod de vânzare în acel moment, colegul din Maramureș, Baias Gheorghe, le-a procurat de la Hintari Mircea din Suceava. Eu m-am consultat de multe ori anul acesta în interesul clubului cu Corneliu Ursu sau Știrban Dorin de la Rădăuți, primul stabilit la Londra. Am ajuns să discut despre club și cu pasionații columbofili bucureșteni avuți, Sorin Florea și Simion Emil. La rândul lui, Adi Domocoș îi sună frecvent pe Buțucanu Ștefan din Galați sau Preda Gheorghe din Olt și discută multe chestiuni legate de clubul de maraton de aici.

Trebuie să păstrăm și sa lărgim acest cerc de prieteni/colaboratori, astfel încât, dacă la un moment dat soluția unei probleme se va găsi doar de cealaltă parte a Carpaților, să știm că noi, grupul din Ardeal, avem oricând "intrare" printr-o relație garantată a vreunuia dintre noi.

În Ungaria, ținem legătura cu clubul Pannon Maraton prin implicarea dlui. Peto, dar ne mai ajută și colegi din F.N.C.P.R., dl. Varga Timoti din Arad sau dl. Cărăușan Florin din Satu Mare. Sper ca acest proces să continue și sa se amplifice, pentru a se ajunge la realizarea în formă continuată a unor concursuri comune (internaționale) de maraton.

8. Atragerea de (cât mai mulți) participanți la concursurile de maraton. Se presupune că cei mai mulți  columbofili vor să-și satisfacă strict plăcerea de a concura porumbeii.  Dar, inevitabil, apar și interese conexe. De exemplu, banii sau faima câștigării unei curse de anvergură. La Clubul Columbofil Maraton Transilvania, trebuie să acceptăm ca legitime aceste scopuri și chiar să încercăm să le satisfacem.

Trebuie spus de la început că prețurile pe care le-am stabilit pentru transport la Maraton 2015 sunt prea mici pentru a rămâne bani de premieri (am propus 10 lei per porumbel pentru două etape de maraton). În consecință, voi căuta soluții pentru atragerea de sponsori pentru un fond de premiere. Voi apela și la colegii din celelalte județe, ii voi ruga să caute și ei cunoștințe care ar putea dona bani pentru premieri.

În momentul în care vom avea un fond de premiere stabil, invitația noastră va deveni mai atractivă pentru colegii din F.N.C.P.R., de exemplu, deoarece banii nu au "culoare", ci vor fi câștigați de cel mai bun, indiferent de clubul din care provine. În plus, garantarea unor premii în bani va contribui fără doar și poate la creșterea concurenței!

9. Recunoașterea și promovarea meritelor fiecărui concurent cu rezultate. Pentru atingerea acestui scop, am realizat deja nenumărate interviuri. Am vizitat și intervievat columbofili din orice club sau federație, fără nici un fel de pretenții sau interese. Îmi propun să continui acest proces de promovarea a columbofilior români, indiferent de apartenență, în limita timpului și a fondurilor existente.

Un alt aspect important este promovarea și recompensarea rezultatelor obținute de unii colegi cu poziții sau distanțe defavorabile. De exemplu, va trebui să împărțim aria competițională pe secțiuni (după modelul britanic, de exemplu). Astfel, fiecare câștigător de secțiune va fi promovat online la rândul său și recompensat financiar în aceeași măsură cu cel care a câștigat o secțiune cu distanțe mai mici.

E logic că cel din Oradea are mai multe șanse la performanță (o va obtine mai "ușor") decât cel din Brașov (dacă se concurează dinspre Germania). Așadar, locul 1 pe sectiunea de distanțe 900-1.000 km, trebuie să beneficieze (cel puțin) de aceeași apreciere ca și locurile 1 pe secțiunile de distanță peste 1.000 sau 1.100 km.

10. Evitarea oricăror viitoare conflicte sau reducerea implicării în "politica" columbofilă. Am lăsat acest punct pe ultimul loc, pentru că nu e unul absolut determinant pentru evoluția clubului. E cunoscut faptul că eu am condamnat de multe ori atitudini sau acțiuni ale unor lideri ai organizațiilor, despre care am crezut la momentele respective că lezează interesele columbofililor.

Ei bine, deși aceste episoade de așa zisă "luptă pentru dreptate" pot fi justificate, conștientizez faptul că ele pot fi detrimentale progresului clubului, din perspectiva faptului că sunt și președinte al acestui club (nu doar simplu blogger sau reporter columbofil).

Dar principala cauză pentru care mi-am propus să nu mă mai prea implic în politica acestui hobby o constituie marea pierdere de timp. Mersul lucrurilor se schimbă mai degrabă prin acțiuni și prin puterea exemplului, mai puțin prin articole scrise pe internet. (Își au și acestea rolul lor, dar impactul este foarte mic și nu își justifică efortul.)

Cât privește bețele în roate pe care ar putea încerca să încerce să ni le pună careva, consider că și în aceste cazuri e mai bună o abordare non-combat. Înțeleg din ce în ce mai mult că toată energia trebuie dedicată atingerii scopurilor, nicidecum risipită în lupte fără sens.

Ca principiu generalizat, nu trebuie să ne scăpăm niciodată din vedere idealurie și să urmărim atingerea lor, concentrați, cu o încăpățânare de catâr. Aceasta e una din cheile succesului!

Dacă dorești și tu, oricine ai fi, să ajuti la îndeplinirea acestor obiective, nu ezita să mă contactezi! Sună-mă acum la 0749814641/0767868205 sau scrie-mi pe email la vesacorneliu@yahoo.com.

Corneliu Vesa

IMPORTANT: Acest material în care am enumerat cele mai importante scopuri ale clubului de Maraton Transilvania, consitutie cel mai bun prilej de a transmite multe mulțumiri celor doi sponsori fără de care acest club nu ar fi putut nicidecum ajunge ceea ce este acum. Este vorba de dl. Mircea Culda din Zalău (interviu) și Ursu Corneliu (despre el - link) de la Rădăuți (stabilit acum la Londra). Acești doi prieteni ai noști ne-au susținut cu sume mari de bani, dar și prin alte mijloace. Le transmit recunoștința adâncă, personală și a colegilor!

Editoriale
Noutăți

Către toți columbofilii, mesaj de suflet și îndemn la acțiune !

Dragi colegi și prieteni columbofili, ziua de 27 februarie 2016 poate constitui un moment determinant, punctul de cotitură pentru un viitor mai bun al Uniunii Columbofililor Profesioniști din România! Pe acea dată, la Târgoviște, vor avea loc alegeri pentru funcţiile Comitetului Director al U.C.P.R. Vă scriu acum pentru a vă...

Alegeri U.C.P.R. - Cristian Băiașoiu, un adevărat pasionat al porumbeilor și omul cu cele mai mari șanse pentru modernizarea Uniunii Columbofile!

Sâmbătă, 27 februarie 2016, la Târgoviște, se va desfășura Adunarea Generală a Uniunii Columbofililor Profesiniști din România. O veste excelentă e candidatura dlui. Cristian Băiașoiu pentru postul de președinte al uniunii! Uniunea Columbofililor Profesioniști este a doua organizație columbofilă ca număr de membri din România, iar dl. Cristian Băiașoiu, președinte...

F.R.S.C. Vest - Invitație la discuții pentru 2016 & Info taxe

Cluburile din vestul ţării afiliate la FRSC (din judeţele Bihor şi Satu Mare) și-au propus să organizeze în anul competiţional 2016 un plan de zbor comun. Duminică, 18 octombrie 2015, reprezentanții a 3 cluburi columbofile din vestul țării -C.S.C. Viitorul Satu Mare, C.S.C. Maraton Satu Mare și C.S.C. CMT Bihor...

FOTO - Festivitatea de premiere a C.C.M.T. - Sezonul 2014 (Beiuș, BH, 24 Ianuarie 2015)

Clubul Columbofil Maraton Transilvania a organizat o masă festivă, Sâmbătă, 24.01.2015, la Pensiunea Mario din Beiuș, județul Bihor. Au participat membri ai cluburilor columbofile din județul Bihor, dar și invitați ai cluburilor din județele Satu Mare și Maramureș. Columbofilii și porumbeii bihoreni au fost premiați cu cupe, diplome și medalii,...

C.C.M.T. Masă festivă la Pensiunea Mario (24.01.2015, Beiuș, Bihor)

Clubul Columbofil Maraton Transilvania va organiza o masă festivă, Sâmbătă, 24.01.2015, la Pensiunea Mario din Beiuș, județul Bihor. Evenimentul va începe la ora 17. Vor participa membri ai cluburilor columbofile din județul Bihor, dar și invitați ai cluburilor din județele Satu Mare și Maramureș. Columbofilii și porumbeii bihoreni vor fi...

Clubul Columbofil Maraton Transilvania - Obiective importante în 2015!

O bună cale înspre progres este stabilirea unor obiective-țintă. De asemenea, fiecărui scop țintă obisnuim să îi atașăm și câte un termen limită. Vă prezint și eu aici câteva din obiectivele pe care mă voi strădui să le ating în 2015,  în cadrul Clubului Maraton Transilvania, împreună cu colegii mei....
Interviuri/reportaje

Sus