"Columbofilia la telefon" - cu Toma Valentin, un mizilean din Spania

Interviuri Text Toma Valentin, Mizil, PH

"Columbofilia la telefon" - cu Toma Valentin, un mizilean din Spania

Interviuri Text Toma Valentin, Mizil, PH

Cum vă spuneam într-un articol precedent, am avut șansa să discut de curând cu columbofilul Valentin Toma, din Mizil,  stabilit de o bună perioadă de timp în Spania. De fapt, dl Constantin (71 de ani, tatăl lui Valentin) e cel care îngrijește zilnic și concurează porumbeii, iar rezultatele obținute până în prezent  sunt de-a dreptul excepționale. Aveți o sinteză a locurilor TOP 20 Național, la finalul acestui material.

Acu două zile, Valentin m-a sunat din nou. Îl rugasem să se prezinte pentru Columbofil.net și-i promisesem că voi avea un creion și o hârtie în față, pentru a nota tot ce-mi va spune. Până la urmă, cu bucurie vă mărturisesc că am umplut 6 pagini… Le-am transcris, în continuare.

____________________________________________________

Valentin: Salut Corneliu, ce mai faci?

Corneliu: Vă salut dle Vali…

Valentin: Corneliu, te-am mai rugat să nu mă iei cu dvs. Se zburlește părul pe mine când mă consideră cineva bătrân.

Corneliu: Ok, mă voi strădui să n-o mai fac… Sunt bine, mulțumesc. Ești pregătit să-mi povestești?

Valentin: Da, bineînțeles. Ce să-ți spun? Întreabă-mă ce dorești.

Corneliu: Păi, te voi ruga să-ncepem cu începutul.  Fă-mi o scurtă istorie columbofilă personală.

Valentin: Pentru mine columbofilia a avut două perioade de activitate sportivă. Prima a fost perioada de început, intervalul 1982-1999. Apoi, în 2000, am plecat în Spania și au urmat 6 ani în care nu am concurat. Totuși, aveam și-mi îngrijeam în continuare porumbeii. În acel răstimp, colegii mai luau pui de la mine și aveau succes cu ei la concursuri. Așa s-a făcut că în 2006 am hotărât din nou să-mi reiau activitatea. De fapt tatăl meu e cel care se ocupă de porumbei încă de atunci.

Să-ți spun și cu ce porumbei am început, în 2006. Am doi prieteni foarte buni, doi coloși ai columbofiliei românești. Unul e colegul de la începuturile mele columbofile, Cosmin Olteanu (întreabă-l de Vali de Mizil, îți va spune el mai multe). Apoi, sunt foarte bun prieten cu Nicu Bizdrigheanu.

Ei bine, acești doi prieteni mi-au oferit câte un lot de pui fiecare, ca să încep cu ei (Cosmin - 20 și Nicu  - 15). Apoi, în fiecare an, Cosmin a continuat să-mi ofere câte 10-12 pui. Puii din zburători erau concurați, iar cei din reproducători  (campionii naționali și olimpici ai lui Cosmin) îi am și acum în reproducția mea. Așa am ajuns să am porumbei din cei mai buni porumbei ai acestor doi mai columbofili. Un aspect foarte important: toți acești porumbei mi-au fost oferiți cadou.

Am făcut și niște achiziții, eu zic foarte bune. De la Louis Van Loon am luat în 2007 3 pui, de la Jan Van de Pasch un fiu din porumbelul olimpic, de la Piet van de Merwe un nepot din ”Sophie” și de la regretatul Carlos Marquez: 2 fii din ”Golden Lady”, un cosangvin pe ”Mickey Mouse” și 1 cosangvin Wijnads, nepot din ”Blauwe Vanoppen”.

Cum am spus, am avut și am porumbei din toți campionii și olimpicii prietenilor mei, Nicu și Cosmin.

Corneliu: Deci ai început cu cei mai buni porumbei cu care putea începe! Când au apărut primele rezultate?

Valentin: Rezultatele au apărut din primul an. De fapt, porumbeii îndeplineau categoriile, realizau norme, dar nu în față. Dar apoi, în 2008-2009, au apărut și rezultate mult mai bune. Era și normal să apară… ți-am spus cu ce porumbei am început.  Acesta e tot secretul.

Corneliu: În ultima noastră discuție, mi-ai enumerat 3 mari și importante ”secrete”. Putem, te rog, să le reluăm, pe rând și să le detaliezi puțin?

Valentin: Sigur că da. Primul ”secret” e calitatea porumbeilor. Aceștia trebuie să provină din cei mai buni ascendenți! Nu avem nevoie doar de pedigriu. Pe de altă parte, porumbeii care vor fi introduși în reproducție trebuie să se prezinte excelent la mână: penaj, osatură și musculatură de cea mai bună calitate.

Al doilea e sănătatea. Porumbeii trebuie menținuți sănătoși. Eu fac doar tratamentele de iarnă, pe care le cunoaște toată lumea, cu mențiunea că nu tratez contra viermilor (deparazitare). Dacă vrei, îți prezint imediat și planul meu de tratamente de iarnă.

Corneliu: Chiar te rog. Care-ar fi al treilea ”secret”?

Valentin (chicotind): Al treilea ”secret”… un bun antrenor! Și explic: nimic nu trebuie făcut ”după ureche”! Porumbeii trebuie ținuți ca la armată. Porumbeii nu trebuie uimiți cu nimic! De ex, primăvara, ai mei sunt în aer la 6.30 punct, zi de zi. În timpul sezonului apar totuși mici ajustări în programul lor, în funcție de etapele ce vor urma.

Să știi că tatăl meu e ”șefu”. Are 71 de ani și-i plac foarte mult porumbeii. Dacă nu ar fi așa pasionat nu ar face ceea ce face și implicit, rezultatele și plăcerea columbofiliei nu ar mai fi așa de mare.

Corneliu: Mulți colegi m-au rugat să publicăm pe site programe diferite de tratamente de iarnă ale porumbeilor. Descrie-mi-l, te rog, pe al tău acum programul tratamentelor de iarnă.

Valentin: Îți voi prezenta programul meu de iarnă. Folosesc preponderent  produse Rohnfried, iar în sezon aplic tot un program de la Rohnfried.

- 5 zile tratament contra tricomonozei cu Gambakokzid

- 3 zile pauză cu hepatoprotector (Sedochol, Avitonicum, etc.) + Vitamine, în apă și pe mâncare

- 5 zile Nifuramycin pe hrană

- 1 zi pauză, cu hepatoprotector (Sedochol, Avitonicum, etc.) + Vitamine, în apă și pe mâncare

- 5 zile Theraprim pe hrană

- 3 zile pauză cu hepatoprotector (Sedochol, Avitonicum, etc.) + Vitamine și drojdie de bere pe hrană

- 3 zile Gambazin

- Porumbeii sunt vaccinați contra paramixovirozei într-o zi din intervalul 5-10 februarie. Înainte cu o zi de vaccinare, le pun în apa de băut 1 aspirină la 1l de apă. Nu vaccinez contra vreunei alte viroze.

Aceasta e programul meu complet de tratamente din timpul iernii.

Corneliu: E foarte detaliat și pus la punct acest program. Cred că mulți colegi îl vor studia și aplica de acum încolo, după ce-l va apărea pe internet.  Te rog să ne spui acum ce medicamente le dai porumbeilor în sezonul de concursuri.

Valentin: Înainte sezonului, tratez porumbeii timp de 5 zile împotriva bolilor respiratorii. Acest tratament trebuie să fie finalizat cu 7 zile înaintea primului concurs.

Odată concursurile începute, folosesc săptămânal, câte o zi, alternativ, cele trei produse ale firmei Rohnfried: Gambakokzid, Gambazin și Nifuramycin.

Săptămâna 1: 1 zi Gambakokzid

Săptămâna 2: 1 zi Gambazin

Săptămâna 3: 1 zi Gambakokzid

Săptămâna 4: 1 zi Gambazin

Săptămâna 5: 1 zi Nifuramycin

Repet acest ciclu pe tot parcursul sezonului, conform unui program Rohnfried.

Corneliu: Valentin, care e categoria ta preferată de zbor? Cum concurezi porumbeii, după ce metodă? Detaliază, te rog.

Valentin: Îmi plac cel mai mult concursurile pe distanțe de 400-800km. Porumbeii îmi sunt concurați după metoda văduvie duble, adică și masculii și femelele merg la concurs etapă de etapă. Deși joc și demifond și fond, toți porumbeii stau în același compartiment și au același program.

Nu am cum să-mi motivez porumbeii pentru concursuri. Înaintea îmbarcării, se dă drumul la femele peste masculi și imediat începe și îmbarcarea. Îți dai seama că se face o hărmălaie de nedescris. Uneori, discut cu tatăl meu la telefon chiar în acele momente și ne înțelegem destul de greu …

Porumbeii sunt antrenați zilnic în jurul crescătoriei, o oră seara și o oră dimineața, separat, pe sexe. Durata antrenamentului de după concurs e un barometru, indică gradul de oboseală a porumbeilor. Dacă se antrenează doar vreo 20 de minute și aterizează în ziua următoare sosirii, atunci se consideră că acel concurs a fost puțin mai dur și luni și marți li se permite zbor de voie. Dacă totul e ok, porumbeii sunt antrenați tot timpul după același program, 1 oră dimineața și 1 oră seara.

Corneliu:Cum hrănești porumbeii și cum îi recuperezi după concursuri?

Valentin: Porumbeii primesc în mod normal fiecare câte o lingură rasă de hrană dimineața și o lingură cu vârf seara. Pe zile:

Duminică (ziua sosirii de la concurs): Hrană dietă, ulei de usturoi și Pavifac (drojdie de bere) pe hrană. La prima adăpare, porumbeii primesc Avipharm și Mumm în apă, iar la a doua Avidress (apa rămâne până seara).

Luni: Hrană dietă la prima masă, medicament și Sedochol. La următoarea masă primesc hrană sport și apă curată. De acum încolo vor primi doar hrană sport, pentru restul săptămânii.

Marți: Usnegano în apă.

Miercuri: Prima masă cu iaurt și Pavifac și Blitzform în apă.

Joi: Apă curată

Vineri: RO200 și iaurt pe hrană. Prima adăpare cu apă și Avipharm. Porumbeii sunt hrăniți de 3 ori pe parcursul acestei zile. În apa de după amiază li se oferă Mumm și Avipharm. Seara, porumbeii primesc hrană sport pe săturate.

Sâmbătă (ziua îmbarcării): Porumbeii primesc doar 30% din porția zilnică de hrană.

Corneliu: Te rog sfătuiește-i câte ceva pe tinerii columbofili.

Valentin: Începătorii într-ale columbofiliei trebuie să învețe să se documenteze. Acum nu mai e ca mai demult, când găseai o revistă și o citeai de câteva ori pe zi, ca să prinzi tot ce acolo.  Avem la dispoziție internetul și o mulțime de informații foarte ușor de accesat.

Le mai recomand să învețe scopul fiecărui produs oferit porumbeilor. De ce i-l dai? Cu ce îl ajută pe porumbel?

Apoi, e bine ca fiecare novice să se apropie de colegii cu rezultate. De obicei, aceștia nu prea spun multe, dar dacă se insistă, tot mai ”scapă” câte ceva…

Probabil că cel mai important aspect rămâne tot calitatea porumbeilor. Cineva spunea: dacă vrei porumbei care vin acasă - îți iei porumbei care vin acasă, dacă vrei porumbei care clasează - îți aduci porumbei care clasează, dar dacă vrei campioni, vei achiziționa păsări doar de la campioni.

Părerea mea e că niciodată un porumbel mediu nu va reproduce un campion. Vă dau încă o dată exemplul meu. Am acești doi prieteni și din porumbeii lor campioni am reprodus porumbei care mi-au adus și mie rezultate de top.

Corneliu: Valentin, ce-ți dorești pe viitor, de la acest hobby al tău?

Valentin: Bineînțeles, îmi doresc rezultate mai bune. Pe mine nu mă interesează alte aspecte, uneori  foarte disputate, ale columbofiliei românești. Vreau doar să pot concura porumbeii și să mă pot bucura de ei, de rezultatele obținute.

Ca asta e… mai ai și alte întrebări?

Corneliu: Eu sunt pasionat de concursurile de fond și maraton. Nu știu dacă am putea discuta și despre aceste concursuri…

Valentin: Aaa…nu e absolut nici o problemă. Într-o discuție viitoare îți voi povesti și de porumbeii mei de distanțe lungi, pentru că am și porumbei de acest tip.

Corneliu: De-abia aștept!  Mulțumesc mult de tot pentru discuția aceasta și pentru cele precedente! Cred că mâine voi și reuși s-o pun pe site.

Valentin: Mulțumesc și eu. Îți va trimite un prieten de-al meu niște fotografii cu ”sefu” (tatăl meu), cu porumbeii și pedigree-le lor. Sper să fie pozele reușite și te rog să le pui așa cum sunt. Prefer ca porumbeii mei să fie prezentați cât mai natural, așa cum sunt ei.

____________________________________________________

 

Rezultatele dlui Valentin Toma în Top 20 Național 2011

2 Nat. As Speed Tineret 2011

3 Nat. Demifond Crescător 2011

6 Nat. Demifond Palmares Crescător 2011

7 Nat. Demifond Palmares 3 Ani Crescător 2011

8 Nat. General Crescător 2011

13 Nat. Viteză Palmares 3 Ani Crescător 2011

13 Nat. General Palmares 3 Ani Crescător 2011

14 Nat. Viteză Palmares Crescător 2011

18 Nat. General Palmares 3 Ani Maturi

* Se poate să fi uitat vreunul

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

* Dacă doriți să citiți materialul în format .pdf CLICK AICI

Cum vă spuneam într-un articol precedent, am avut șansa să discut de curând cu columbofilul Valentin Toma, din Mizil,  stabilit de o bună perioadă de timp în Spania. De fapt, dl Constantin (71 de ani, tatăl lui Valentin) e cel care îngrijește zilnic și concurează porumbeii, iar rezultatele obținute până în prezent  sunt de-a dreptul excepționale. Aveți o sinteză a locurilor TOP 20 Național, la finalul acestui material.

Acu două zile, Valentin m-a sunat din nou. Îl rugasem să se prezinte pentru Columbofil.net și-i promisesem că voi avea un creion și o hârtie în față, pentru a nota tot ce-mi va spune. Până la urmă, cu bucurie vă mărturisesc că am umplut 6 pagini… Le-am transcris, în continuare.

____________________________________________________

Valentin: Salut Corneliu, ce mai faci?

Corneliu: Vă salut dle Vali…

Valentin: Corneliu, te-am mai rugat să nu mă iei cu dvs. Se zburlește părul pe mine când mă consideră cineva bătrân.

Corneliu: Ok, mă voi strădui să n-o mai fac… Sunt bine, mulțumesc. Ești pregătit să-mi povestești?

Valentin: Da, bineînțeles. Ce să-ți spun? Întreabă-mă ce dorești.

Corneliu: Păi, te voi ruga să-ncepem cu începutul.  Fă-mi o scurtă istorie columbofilă personală.

Valentin: Pentru mine columbofilia a avut două perioade de activitate sportivă. Prima a fost perioada de început, intervalul 1982-1999. Apoi, în 2000, am plecat în Spania și au urmat 6 ani în care nu am concurat. Totuși, aveam și-mi îngrijeam în continuare porumbeii. În acel răstimp, colegii mai luau pui de la mine și aveau succes cu ei la concursuri. Așa s-a făcut că în 2006 am hotărât din nou să-mi reiau activitatea. De fapt tatăl meu e cel care se ocupă de porumbei încă de atunci.

Să-ți spun și cu ce porumbei am început, în 2006. Am doi prieteni foarte buni, doi coloși ai columbofiliei românești. Unul e colegul de la începuturile mele columbofile, Cosmin Olteanu (întreabă-l de Vali de Mizil, îți va spune el mai multe). Apoi, sunt foarte bun prieten cu Nicu Bizdrigheanu.

Ei bine, acești doi prieteni mi-au oferit câte un lot de pui fiecare, ca să încep cu ei (Cosmin - 20 și Nicu  - 15). Apoi, în fiecare an, Cosmin a continuat să-mi ofere câte 10-12 pui. Puii din zburători erau concurați, iar cei din reproducători  (campionii naționali și olimpici ai lui Cosmin) îi am și acum în reproducția mea. Așa am ajuns să am porumbei din cei mai buni porumbei ai acestor doi mai columbofili. Un aspect foarte important: toți acești porumbei mi-au fost oferiți cadou.

Am făcut și niște achiziții, eu zic foarte bune. De la Louis Van Loon am luat în 2007 3 pui, de la Jan Van de Pasch un fiu din porumbelul olimpic, de la Piet van de Merwe un nepot din ”Sophie” și de la regretatul Carlos Marquez: 2 fii din ”Golden Lady”, un cosangvin pe ”Mickey Mouse” și 1 cosangvin Wijnads, nepot din ”Blauwe Vanoppen”.

Cum am spus, am avut și am porumbei din toți campionii și olimpicii prietenilor mei, Nicu și Cosmin.

Corneliu: Deci ai început cu cei mai buni porumbei cu care putea începe! Când au apărut primele rezultate?

Valentin: Rezultatele au apărut din primul an. De fapt, porumbeii îndeplineau categoriile, realizau norme, dar nu în față. Dar apoi, în 2008-2009, au apărut și rezultate mult mai bune. Era și normal să apară… ți-am spus cu ce porumbei am început.  Acesta e tot secretul.

Corneliu: În ultima noastră discuție, mi-ai enumerat 3 mari și importante ”secrete”. Putem, te rog, să le reluăm, pe rând și să le detaliezi puțin?

Valentin: Sigur că da. Primul ”secret” e calitatea porumbeilor. Aceștia trebuie să provină din cei mai buni ascendenți! Nu avem nevoie doar de pedigriu. Pe de altă parte, porumbeii care vor fi introduși în reproducție trebuie să se prezinte excelent la mână: penaj, osatură și musculatură de cea mai bună calitate.

Al doilea e sănătatea. Porumbeii trebuie menținuți sănătoși. Eu fac doar tratamentele de iarnă, pe care le cunoaște toată lumea, cu mențiunea că nu tratez contra viermilor (deparazitare). Dacă vrei, îți prezint imediat și planul meu de tratamente de iarnă.

Corneliu: Chiar te rog. Care-ar fi al treilea ”secret”?

Valentin (chicotind): Al treilea ”secret”… un bun antrenor! Și explic: nimic nu trebuie făcut ”după ureche”! Porumbeii trebuie ținuți ca la armată. Porumbeii nu trebuie uimiți cu nimic! De ex, primăvara, ai mei sunt în aer la 6.30 punct, zi de zi. În timpul sezonului apar totuși mici ajustări în programul lor, în funcție de etapele ce vor urma.

Să știi că tatăl meu e ”șefu”. Are 71 de ani și-i plac foarte mult porumbeii. Dacă nu ar fi așa pasionat nu ar face ceea ce face și implicit, rezultatele și plăcerea columbofiliei nu ar mai fi așa de mare.

Corneliu: Mulți colegi m-au rugat să publicăm pe site programe diferite de tratamente de iarnă ale porumbeilor. Descrie-mi-l, te rog, pe al tău acum programul tratamentelor de iarnă.

Valentin: Îți voi prezenta programul meu de iarnă. Folosesc preponderent  produse Rohnfried, iar în sezon aplic tot un program de la Rohnfried.

- 5 zile tratament contra tricomonozei cu Gambakokzid

- 3 zile pauză cu hepatoprotector (Sedochol, Avitonicum, etc.) + Vitamine, în apă și pe mâncare

- 5 zile Nifuramycin pe hrană

- 1 zi pauză, cu hepatoprotector (Sedochol, Avitonicum, etc.) + Vitamine, în apă și pe mâncare

- 5 zile Theraprim pe hrană

- 3 zile pauză cu hepatoprotector (Sedochol, Avitonicum, etc.) + Vitamine și drojdie de bere pe hrană

- 3 zile Gambazin

- Porumbeii sunt vaccinați contra paramixovirozei într-o zi din intervalul 5-10 februarie. Înainte cu o zi de vaccinare, le pun în apa de băut 1 aspirină la 1l de apă. Nu vaccinez contra vreunei alte viroze.

Aceasta e programul meu complet de tratamente din timpul iernii.

Corneliu: E foarte detaliat și pus la punct acest program. Cred că mulți colegi îl vor studia și aplica de acum încolo, după ce-l va apărea pe internet.  Te rog să ne spui acum ce medicamente le dai porumbeilor în sezonul de concursuri.

Valentin: Înainte sezonului, tratez porumbeii timp de 5 zile împotriva bolilor respiratorii. Acest tratament trebuie să fie finalizat cu 7 zile înaintea primului concurs.

Odată concursurile începute, folosesc săptămânal, câte o zi, alternativ, cele trei produse ale firmei Rohnfried: Gambakokzid, Gambazin și Nifuramycin.

Săptămâna 1: 1 zi Gambakokzid

Săptămâna 2: 1 zi Gambazin

Săptămâna 3: 1 zi Gambakokzid

Săptămâna 4: 1 zi Gambazin

Săptămâna 5: 1 zi Nifuramycin

Repet acest ciclu pe tot parcursul sezonului, conform unui program Rohnfried.

Corneliu: Valentin, care e categoria ta preferată de zbor? Cum concurezi porumbeii, după ce metodă? Detaliază, te rog.

Valentin: Îmi plac cel mai mult concursurile pe distanțe de 400-800km. Porumbeii îmi sunt concurați după metoda văduvie duble, adică și masculii și femelele merg la concurs etapă de etapă. Deși joc și demifond și fond, toți porumbeii stau în același compartiment și au același program.

Nu am cum să-mi motivez porumbeii pentru concursuri. Înaintea îmbarcării, se dă drumul la femele peste masculi și imediat începe și îmbarcarea. Îți dai seama că se face o hărmălaie de nedescris. Uneori, discut cu tatăl meu la telefon chiar în acele momente și ne înțelegem destul de greu …

Porumbeii sunt antrenați zilnic în jurul crescătoriei, o oră seara și o oră dimineața, separat, pe sexe. Durata antrenamentului de după concurs e un barometru, indică gradul de oboseală a porumbeilor. Dacă se antrenează doar vreo 20 de minute și aterizează în ziua următoare sosirii, atunci se consideră că acel concurs a fost puțin mai dur și luni și marți li se permite zbor de voie. Dacă totul e ok, porumbeii sunt antrenați tot timpul după același program, 1 oră dimineața și 1 oră seara.

Corneliu:Cum hrănești porumbeii și cum îi recuperezi după concursuri?

Valentin: Porumbeii primesc în mod normal fiecare câte o lingură rasă de hrană dimineața și o lingură cu vârf seara. Pe zile:

Duminică (ziua sosirii de la concurs): Hrană dietă, ulei de usturoi și Pavifac (drojdie de bere) pe hrană. La prima adăpare, porumbeii primesc Avipharm și Mumm în apă, iar la a doua Avidress (apa rămâne până seara).

Luni: Hrană dietă la prima masă, medicament și Sedochol. La următoarea masă primesc hrană sport și apă curată. De acum încolo vor primi doar hrană sport, pentru restul săptămânii.

Marți: Usnegano în apă.

Miercuri: Prima masă cu iaurt și Pavifac și Blitzform în apă.

Joi: Apă curată

Vineri: RO200 și iaurt pe hrană. Prima adăpare cu apă și Avipharm. Porumbeii sunt hrăniți de 3 ori pe parcursul acestei zile. În apa de după amiază li se oferă Mumm și Avipharm. Seara, porumbeii primesc hrană sport pe săturate.

Sâmbătă (ziua îmbarcării): Porumbeii primesc doar 30% din porția zilnică de hrană.

Corneliu: Te rog sfătuiește-i câte ceva pe tinerii columbofili.

Valentin: Începătorii într-ale columbofiliei trebuie să învețe să se documenteze. Acum nu mai e ca mai demult, când găseai o revistă și o citeai de câteva ori pe zi, ca să prinzi tot ce acolo.  Avem la dispoziție internetul și o mulțime de informații foarte ușor de accesat.

Le mai recomand să învețe scopul fiecărui produs oferit porumbeilor. De ce i-l dai? Cu ce îl ajută pe porumbel?

Apoi, e bine ca fiecare novice să se apropie de colegii cu rezultate. De obicei, aceștia nu prea spun multe, dar dacă se insistă, tot mai ”scapă” câte ceva…

Probabil că cel mai important aspect rămâne tot calitatea porumbeilor. Cineva spunea: dacă vrei porumbei care vin acasă - îți iei porumbei care vin acasă, dacă vrei porumbei care clasează - îți aduci porumbei care clasează, dar dacă vrei campioni, vei achiziționa păsări doar de la campioni.

Părerea mea e că niciodată un porumbel mediu nu va reproduce un campion. Vă dau încă o dată exemplul meu. Am acești doi prieteni și din porumbeii lor campioni am reprodus porumbei care mi-au adus și mie rezultate de top.

Corneliu: Valentin, ce-ți dorești pe viitor, de la acest hobby al tău?

Valentin: Bineînțeles, îmi doresc rezultate mai bune. Pe mine nu mă interesează alte aspecte, uneori  foarte disputate, ale columbofiliei românești. Vreau doar să pot concura porumbeii și să mă pot bucura de ei, de rezultatele obținute.

Ca asta e… mai ai și alte întrebări?

Corneliu: Eu sunt pasionat de concursurile de fond și maraton. Nu știu dacă am putea discuta și despre aceste concursuri…

Valentin: Aaa…nu e absolut nici o problemă. Într-o discuție viitoare îți voi povesti și de porumbeii mei de distanțe lungi, pentru că am și porumbei de acest tip.

Corneliu: De-abia aștept!  Mulțumesc mult de tot pentru discuția aceasta și pentru cele precedente! Cred că mâine voi și reuși s-o pun pe site.

Valentin: Mulțumesc și eu. Îți va trimite un prieten de-al meu niște fotografii cu ”sefu” (tatăl meu), cu porumbeii și pedigree-le lor. Sper să fie pozele reușite și te rog să le pui așa cum sunt. Prefer ca porumbeii mei să fie prezentați cât mai natural, așa cum sunt ei.

____________________________________________________

 

Rezultatele dlui Valentin Toma în Top 20 Național 2011

2 Nat. As Speed Tineret 2011

3 Nat. Demifond Crescător 2011

6 Nat. Demifond Palmares Crescător 2011

7 Nat. Demifond Palmares 3 Ani Crescător 2011

8 Nat. General Crescător 2011

13 Nat. Viteză Palmares 3 Ani Crescător 2011

13 Nat. General Palmares 3 Ani Crescător 2011

14 Nat. Viteză Palmares Crescător 2011

18 Nat. General Palmares 3 Ani Maturi

* Se poate să fi uitat vreunul

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

____________________________________________________

* Dacă doriți să citiți materialul în format .pdf CLICK AICI

Editoriale
Noutăți

Către toți columbofilii, mesaj de suflet și îndemn la acțiune !

Dragi colegi și prieteni columbofili, ziua de 27 februarie 2016 poate constitui un moment determinant, punctul de cotitură pentru un viitor mai bun al Uniunii Columbofililor Profesioniști din România! Pe acea dată, la Târgoviște, vor avea loc alegeri pentru funcţiile Comitetului Director al U.C.P.R. Vă scriu acum pentru a vă...

Alegeri U.C.P.R. - Cristian Băiașoiu, un adevărat pasionat al porumbeilor și omul cu cele mai mari șanse pentru modernizarea Uniunii Columbofile!

Sâmbătă, 27 februarie 2016, la Târgoviște, se va desfășura Adunarea Generală a Uniunii Columbofililor Profesiniști din România. O veste excelentă e candidatura dlui. Cristian Băiașoiu pentru postul de președinte al uniunii! Uniunea Columbofililor Profesioniști este a doua organizație columbofilă ca număr de membri din România, iar dl. Cristian Băiașoiu, președinte...

F.R.S.C. Vest - Invitație la discuții pentru 2016 & Info taxe

Cluburile din vestul ţării afiliate la FRSC (din judeţele Bihor şi Satu Mare) și-au propus să organizeze în anul competiţional 2016 un plan de zbor comun. Duminică, 18 octombrie 2015, reprezentanții a 3 cluburi columbofile din vestul țării -C.S.C. Viitorul Satu Mare, C.S.C. Maraton Satu Mare și C.S.C. CMT Bihor...

FOTO - Festivitatea de premiere a C.C.M.T. - Sezonul 2014 (Beiuș, BH, 24 Ianuarie 2015)

Clubul Columbofil Maraton Transilvania a organizat o masă festivă, Sâmbătă, 24.01.2015, la Pensiunea Mario din Beiuș, județul Bihor. Au participat membri ai cluburilor columbofile din județul Bihor, dar și invitați ai cluburilor din județele Satu Mare și Maramureș. Columbofilii și porumbeii bihoreni au fost premiați cu cupe, diplome și medalii,...

C.C.M.T. Masă festivă la Pensiunea Mario (24.01.2015, Beiuș, Bihor)

Clubul Columbofil Maraton Transilvania va organiza o masă festivă, Sâmbătă, 24.01.2015, la Pensiunea Mario din Beiuș, județul Bihor. Evenimentul va începe la ora 17. Vor participa membri ai cluburilor columbofile din județul Bihor, dar și invitați ai cluburilor din județele Satu Mare și Maramureș. Columbofilii și porumbeii bihoreni vor fi...

Clubul Columbofil Maraton Transilvania - Obiective importante în 2015!

O bună cale înspre progres este stabilirea unor obiective-țintă. De asemenea, fiecărui scop țintă obisnuim să îi atașăm și câte un termen limită. Vă prezint și eu aici câteva din obiectivele pe care mă voi strădui să le ating în 2015,  în cadrul Clubului Maraton Transilvania, împreună cu colegii mei....
Interviuri/reportaje

Sus