Suntem tot timpul în căutarea columbofililor valoroși. Un alt Corneliu, bun prieten sucevean, mi l-a recomandat pe dl. Penteliuc Ghiță, crescător cu rezultate excepționale la nivel județean și chiar național (Campion Național la categoria Demifond Palmares Tineret 2011!!). Î:În introducerea discuției..."/>

Penteliuc Ghiță, Burla, SV – Campion Național la Demifond Palmares Tineret 2011

Penteliuc Ghiță, Burla, SV

Penteliuc Ghiță, Burla, SV – Campion Național la Demifond Palmares Tineret 2011

Penteliuc Ghiță, Burla, SV

Suntem tot timpul în căutarea columbofililor valoroși. Un alt Corneliu, bun prieten sucevean, mi l-a recomandat pe dl. Penteliuc Ghiță, crescător cu rezultate excepționale la nivel județean și chiar național (Campion Național la categoria Demifond Palmares Tineret 2011!!).

Î:În introducerea discuției noastre, vă rog să vă prezentați celor care vă cunosc mai puțin sau deloc.

R:Mă numesc Penteliuc Ghiță, am 36 de ani din comuna Burla, județul Suceva.

Î:Când și cum ați început sportul cu porumbeii ?

R:Pasiunea pentru porumbei o am încă de mic copil. Primii mei porumbei i-am adus la vârsta de 14 ani. Prin anul `89 am zburat vreo 2 sezoane, pe vremea aceea se zbura pe munte pe direcția Ungaria. Odată cu schimbarea regimului s-au deschis granițele și, ca orice tânăr, am luat calea străinătății. Timpul a trecut și eram mai tot timpul plecat, până prin anul 2000, când m-am căsătorit. În toamna anului 2006 mi-am readus porumbei și de atunci sunt nedespărțit de ei.

Î:Faceți-ne o scurtă prezentare a crescătoriei dvs.: dimensiune, nr de compartimente, orientare.

R:Crescătoria se află la etajul unei anexe de 12 m. Am 5 compartimente :1 pentru matcă, 1 pentru pui, 2 pentru zburători și 1 pentru depozitarea cerealelor. Orientarea este înspre Nord-est.

Î:Aveți grătare sau folosiți un anume tip de așternut? Cât de des curățați?

R:Ca așternut folosesc paie în compartimentele pentru pui și zburători dar la matca am grătare. Curățenie fac de 2-3 ori pe an.

Î:Aveți în crescătorie dispozitive de genul încălzitoarelor, sistemelor pentru semiîntuneric, control al luminii sau ventilație mecanică? Acordați importanță aerisirii crescătoriei?

R:Am încălzitoare doar pentru apa care le pun în  funcțiune pe timpul sezonului rece. Acord o foarte mare importanță aerisirii, deoarece eu consider că o crescătorie bine aerisită, bine luminată și uscată este în drum spre succes.

Î:Câte păsări dețineți, pe categorii: reproducție, zburători, pui ?

R:Momentan dețin 120 de porumbei: 12 perechi la matcă, 40 de zburători și în jur de 50 de pui.

Î: Specificați, vă rugăm, etapele sau categoria de concursuri care vă interesează în mod special și descrieți sistemul de concurare a păsărilor mature: văduvie, natural, văduvie prin rotație, etc.? Aveți succes mai mare cu unul dintre sexe ?

R:Imi plac etapele de fond de o zi care după părerea mea sunt cele mai frumoase, iar ca și categorie prefer fondul și maratonul. Din lipsa de timp, păsările mele concurează la natural. Până în prezent am avut cele mai bune rezultate cu femelele, ceea ce cred ca este perfect normal dacă se tine cont că zboară la natural.

Î:La ce dată vă împerecheați zburătorii? Dar porumbeii de reproducție?

R:Porumbeii zburători ii împerechez în jurul datei de 15 aprilie, în funcție de prima etapa de zbor, iar matca la începutul lunii martie.

Î:Ce hrană folosiți în diferite perioade ale anului? Cum o administrați, la discreție sau în anumite doze?

R:În timpul sezonului competițional folosesc mâncare de la Versele-Laga iar în sezonul rece folosesc un amestec de cereale și semințe făcute de mine. Mâncarea este întotdeauna administrata în anumite doze în funcție de necesitățile porumbeilor.

Î:Care este pregătirea de care beneficiază porumbeii înaintea sezonului de zbor ?

R:Înaintea sezonului de zbor, porumbeii sunt antrenați 7-8 antrenamente, începând de la 20 km până la 100-150km.

Î:Forțați porumbeii să zboare în jurul crescătoriei ?

R:La începutul sezonului ii forțez 1 ora dimineața și 1 ora seara, dar după o săptămână de program zboară de plăcere.

Î:Odată sezonul început, cum, cât de des și la ce distanțe antrenați porumbeii ?

R:În timpul sezonului antrenez porumbeii de 2 ori pe săptămână la distante de 30-40 km.

Î:Există o pregătire specială, specifică, înaintea concursurilor care vă interesează în mod deosebit? Îi hrăniți, antrenați sau motivați diferit?

R:Deoarece porumbeii concurează la natural, nu folosesc o astfel de pregătire sau motivație, decât la poziția de cuib.

Î:În ce constă recuperarea porumbeilor după întoarcerea de la concursuri?

R:Când se întorc de la concurs, porumbeii sunt așteptați cu miere de albine și zeamă de lămâie. A doua zi le dau Belgasol, dacă este nevoie. Ca vitamine folosesc Gerwit.

Î:Care sunt așteptările și cerințele pe care le aveți de la păsările dvs., în fiecare an și pe parcursul mai multor ani? Ce performanțe trebuie să fi obținut un porumbel, pentru a-l putea aprecia ca foarte valoros?

R:Să zboare cat mai bine, să facă cât mai mulți dintre ei norme și cât mai aproape de podium, bineînțeles. După părerea mea, un porumbel care zboară 3-4 ani cu rezultate bune la nivel județean și național se poate numi un porumbel foarte valoros.

Î:Dețineți vreunul sau mai mulți porumbei de acest gen?

R:Deocamdată nu pot afirma ca dețin un astfel de porumbel, dar pot spune ca am o femelă care a fost locul 10 Național și anul acesta are locul 1 National la palmares – pot spune că este valoroasă.

<>

Î:Pe lângă selecția la concursuri, urmăriți la porumbeii dvs. prezența sau lipsa anumitor caracteristici fizice, ca factor de selecție?

R:Pe lângă selecția la concursuri care, după părerea mea este cea mai bună, mai elimin porumbei care nu au musculatură corespunzătoare, o osatură bună și un penaj bun.

Î:Spuneți-ne câte ceva despre liniile/familiile de succes sau porumbeii valoroși din compartimentul dvs. de reproducție. Cum selectați porumbeii din care veți reproduce? Folosiți tehnici speciale de reproducție, de ex. consangvinizarea, reproducerea în cadrul liniei, etc.?

R:Momentan dețin câteva linii de porumbei cum ar fi :Emil Denys, Fam. Fraildenhofen, Kipp, Ejerkamp, Wim Muller, Jan Garden. Dar am în crescătorie și porumbei de la crescători din zonă: Frații Hâtu, Buliga Gheorghe, Isopescu Modest, dar și de la Cobzaru Daniel. Reproduc anual din porumbeii cu rezultate bune la palmares, mai puțin din aceia care au zburat doar un an mai bine. Familiile de porumbei care s-au remarcat până acum în crescătoria mea sunt cei de Kipp care au zburat foarte bine anul acesta și am obținut locul 1 National, de asemenea niște porumbei de Wilf Reed(Anglia) care, combinați cu porumbei de-ai mei, au zburat foarte bine. Nu în ultimul rând, porumbeii de Emil Denys au confirmat.

Î:În România se aduc foarte mulți porumbei din afară. Cum percepeți acest fenomen?

R:Nu există nimic rău în acest lucru, dar de multe ori ne înșelăm singuri. Dăm bani mulți și nu avem rezultate. Mai bine ne-am orienta în țară, deoarece sunt crescători cu porumbei de valoare și din care am putea reproduce cu succes.

Î:Câți pui reproduceți anual? Cum îi hrăniți?

R:Reproduc în jur de 80-90, mâncarea este de asemenea de la Versele-Laga.

Î:Cum antrenați și concurați puii? După ce metodă îi jucați și ce așteptări aveți de la ei?

R:Îmi antrenez puii de 2 ori pe săptămână și concurez cu ei tot la natural. Mari așteptări nu am, dar fac o selecție pentru următorul sezon.

Î:Ați participat deja la sezoane cu trei etape de fond dedicate puilor. Care sunt avantajele și dezavantajele(dacă există) angajării puilor la etape de fond?

R:Dupa părerea mea, 3 etape de fond sunt cam multe pentru pui. Am participat la un sezon de fond cu puii și cei care au zburat toate cele 3 etape de fond fie au fost cam șterși în următorul sezon, fie s-au pierdut.

Î:Descrieți programul de medicație pe care-l aplicați porumbeilor dvs., de-a lungul anului și în extrasezon.

R:In timpul sezonului dau câte 1-2 zile preventiv tratament de tricomonoză, iar în extrasezon dau medicație pentru: viermi intestinali, tricomonoză, coccidioză, adeno-coli, salmoneloză și pentru căile respiratorii. Îi vaccinez doar pentru Paramixoviroză.

Î:Administrați porumbeilor produse de condiționare, vitamine sau alte produse de acest gen?

R:Pe lângă vitaminele care le gasesc în hrana le mai dau Gerwit și drojdie de bere de la Rohnfried.

Î:Cum vedeți evoluția columbofiliei românești în ultimii ani?

R:Columbofilia română este pe drumul cel bun, cu participări la Olimpiade și la expozițiile europene.

Î:Care credeți că sunt principalele piedici pe care le întâmpină un columbofil în calea obținerii performanței ?

R:Piedici ar fi foarte multe… În primul rând, un columbofil trebuie sa aibă porumbei de calitate, să-i întrețină corespunzător, sa aibă o alimentație adecvata, sa aibă multa răbdare și, nu în ultimul rând, să fie CINSTIT.

Î:Ce sfaturi ați putea oferi unui coleg începător cu un buget mic sau foarte mic și ce l-ați sfătui pe unul potent financiar?

R:Sfatul meu pentru amândoi ar fi să-și achiziționeze porumbei de calitate. Mai bine investești într-un porumbel de calitate, decât în 5 care nu au nici o valoare.

Î:În ce moduri vă satisface sportul columbofil? Cât de mult e hobby și cât de mult e sport?

R:Aș putea afirma că este 50 % hobby și 50 % sport.

Î:Ați avut vreodată momente când ați fi vrut să renunțați? Cum ați încuraja un coleg aflat pe punctul de a renunța?

R:Nu m-am gândit niciodată sa renunț. Unui coleg dezamăgit i-aș spune să se gândească mai bine înainte sa ia o hotărâre la nervi.

Î:Suneți-ne și nou ce planuri și speranțe de viitor aveți, pentru anii și sezoanele ce vor urma.

R: Ca oricare columbofil as dori sa concurez cat mai bine cu rezultate cat mai bune la nivel județean și National așa sa mă ajute Dumnezeu.

Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat și vă sunt profund recunoscător pentru că ați acceptat să dezvăluiți și altora cunoștințele dvs.

Cu deosebită stimă,

Corneliu

* Transmit mulțumiri din suflet pentru colaborarea în realizarea acestui interviu și pentru că au așteptat îngăduitori publicarea: prietenului Corneliu U., și dlor. Botezat Albert și Penteliuc Ghiță. Vă asigur de stima și prietenia mea!

Suntem tot timpul în căutarea columbofililor valoroși. Un alt Corneliu, bun prieten sucevean, mi l-a recomandat pe dl. Penteliuc Ghiță, crescător cu rezultate excepționale la nivel județean și chiar național (Campion Național la categoria Demifond Palmares Tineret 2011!!).

Î:În introducerea discuției noastre, vă rog să vă prezentați celor care vă cunosc mai puțin sau deloc.

R:Mă numesc Penteliuc Ghiță, am 36 de ani din comuna Burla, județul Suceva.

Î:Când și cum ați început sportul cu porumbeii ?

R:Pasiunea pentru porumbei o am încă de mic copil. Primii mei porumbei i-am adus la vârsta de 14 ani. Prin anul `89 am zburat vreo 2 sezoane, pe vremea aceea se zbura pe munte pe direcția Ungaria. Odată cu schimbarea regimului s-au deschis granițele și, ca orice tânăr, am luat calea străinătății. Timpul a trecut și eram mai tot timpul plecat, până prin anul 2000, când m-am căsătorit. În toamna anului 2006 mi-am readus porumbei și de atunci sunt nedespărțit de ei.

Î:Faceți-ne o scurtă prezentare a crescătoriei dvs.: dimensiune, nr de compartimente, orientare.

R:Crescătoria se află la etajul unei anexe de 12 m. Am 5 compartimente :1 pentru matcă, 1 pentru pui, 2 pentru zburători și 1 pentru depozitarea cerealelor. Orientarea este înspre Nord-est.

Î:Aveți grătare sau folosiți un anume tip de așternut? Cât de des curățați?

R:Ca așternut folosesc paie în compartimentele pentru pui și zburători dar la matca am grătare. Curățenie fac de 2-3 ori pe an.

Î:Aveți în crescătorie dispozitive de genul încălzitoarelor, sistemelor pentru semiîntuneric, control al luminii sau ventilație mecanică? Acordați importanță aerisirii crescătoriei?

R:Am încălzitoare doar pentru apa care le pun în  funcțiune pe timpul sezonului rece. Acord o foarte mare importanță aerisirii, deoarece eu consider că o crescătorie bine aerisită, bine luminată și uscată este în drum spre succes.

Î:Câte păsări dețineți, pe categorii: reproducție, zburători, pui ?

R:Momentan dețin 120 de porumbei: 12 perechi la matcă, 40 de zburători și în jur de 50 de pui.

Î: Specificați, vă rugăm, etapele sau categoria de concursuri care vă interesează în mod special și descrieți sistemul de concurare a păsărilor mature: văduvie, natural, văduvie prin rotație, etc.? Aveți succes mai mare cu unul dintre sexe ?

R:Imi plac etapele de fond de o zi care după părerea mea sunt cele mai frumoase, iar ca și categorie prefer fondul și maratonul. Din lipsa de timp, păsările mele concurează la natural. Până în prezent am avut cele mai bune rezultate cu femelele, ceea ce cred ca este perfect normal dacă se tine cont că zboară la natural.

Î:La ce dată vă împerecheați zburătorii? Dar porumbeii de reproducție?

R:Porumbeii zburători ii împerechez în jurul datei de 15 aprilie, în funcție de prima etapa de zbor, iar matca la începutul lunii martie.

Î:Ce hrană folosiți în diferite perioade ale anului? Cum o administrați, la discreție sau în anumite doze?

R:În timpul sezonului competițional folosesc mâncare de la Versele-Laga iar în sezonul rece folosesc un amestec de cereale și semințe făcute de mine. Mâncarea este întotdeauna administrata în anumite doze în funcție de necesitățile porumbeilor.

Î:Care este pregătirea de care beneficiază porumbeii înaintea sezonului de zbor ?

R:Înaintea sezonului de zbor, porumbeii sunt antrenați 7-8 antrenamente, începând de la 20 km până la 100-150km.

Î:Forțați porumbeii să zboare în jurul crescătoriei ?

R:La începutul sezonului ii forțez 1 ora dimineața și 1 ora seara, dar după o săptămână de program zboară de plăcere.

Î:Odată sezonul început, cum, cât de des și la ce distanțe antrenați porumbeii ?

R:În timpul sezonului antrenez porumbeii de 2 ori pe săptămână la distante de 30-40 km.

Î:Există o pregătire specială, specifică, înaintea concursurilor care vă interesează în mod deosebit? Îi hrăniți, antrenați sau motivați diferit?

R:Deoarece porumbeii concurează la natural, nu folosesc o astfel de pregătire sau motivație, decât la poziția de cuib.

Î:În ce constă recuperarea porumbeilor după întoarcerea de la concursuri?

R:Când se întorc de la concurs, porumbeii sunt așteptați cu miere de albine și zeamă de lămâie. A doua zi le dau Belgasol, dacă este nevoie. Ca vitamine folosesc Gerwit.

Î:Care sunt așteptările și cerințele pe care le aveți de la păsările dvs., în fiecare an și pe parcursul mai multor ani? Ce performanțe trebuie să fi obținut un porumbel, pentru a-l putea aprecia ca foarte valoros?

R:Să zboare cat mai bine, să facă cât mai mulți dintre ei norme și cât mai aproape de podium, bineînțeles. După părerea mea, un porumbel care zboară 3-4 ani cu rezultate bune la nivel județean și național se poate numi un porumbel foarte valoros.

Î:Dețineți vreunul sau mai mulți porumbei de acest gen?

R:Deocamdată nu pot afirma ca dețin un astfel de porumbel, dar pot spune ca am o femelă care a fost locul 10 Național și anul acesta are locul 1 National la palmares – pot spune că este valoroasă.

<>

Î:Pe lângă selecția la concursuri, urmăriți la porumbeii dvs. prezența sau lipsa anumitor caracteristici fizice, ca factor de selecție?

R:Pe lângă selecția la concursuri care, după părerea mea este cea mai bună, mai elimin porumbei care nu au musculatură corespunzătoare, o osatură bună și un penaj bun.

Î:Spuneți-ne câte ceva despre liniile/familiile de succes sau porumbeii valoroși din compartimentul dvs. de reproducție. Cum selectați porumbeii din care veți reproduce? Folosiți tehnici speciale de reproducție, de ex. consangvinizarea, reproducerea în cadrul liniei, etc.?

R:Momentan dețin câteva linii de porumbei cum ar fi :Emil Denys, Fam. Fraildenhofen, Kipp, Ejerkamp, Wim Muller, Jan Garden. Dar am în crescătorie și porumbei de la crescători din zonă: Frații Hâtu, Buliga Gheorghe, Isopescu Modest, dar și de la Cobzaru Daniel. Reproduc anual din porumbeii cu rezultate bune la palmares, mai puțin din aceia care au zburat doar un an mai bine. Familiile de porumbei care s-au remarcat până acum în crescătoria mea sunt cei de Kipp care au zburat foarte bine anul acesta și am obținut locul 1 National, de asemenea niște porumbei de Wilf Reed(Anglia) care, combinați cu porumbei de-ai mei, au zburat foarte bine. Nu în ultimul rând, porumbeii de Emil Denys au confirmat.

Î:În România se aduc foarte mulți porumbei din afară. Cum percepeți acest fenomen?

R:Nu există nimic rău în acest lucru, dar de multe ori ne înșelăm singuri. Dăm bani mulți și nu avem rezultate. Mai bine ne-am orienta în țară, deoarece sunt crescători cu porumbei de valoare și din care am putea reproduce cu succes.

Î:Câți pui reproduceți anual? Cum îi hrăniți?

R:Reproduc în jur de 80-90, mâncarea este de asemenea de la Versele-Laga.

Î:Cum antrenați și concurați puii? După ce metodă îi jucați și ce așteptări aveți de la ei?

R:Îmi antrenez puii de 2 ori pe săptămână și concurez cu ei tot la natural. Mari așteptări nu am, dar fac o selecție pentru următorul sezon.

Î:Ați participat deja la sezoane cu trei etape de fond dedicate puilor. Care sunt avantajele și dezavantajele(dacă există) angajării puilor la etape de fond?

R:Dupa părerea mea, 3 etape de fond sunt cam multe pentru pui. Am participat la un sezon de fond cu puii și cei care au zburat toate cele 3 etape de fond fie au fost cam șterși în următorul sezon, fie s-au pierdut.

Î:Descrieți programul de medicație pe care-l aplicați porumbeilor dvs., de-a lungul anului și în extrasezon.

R:In timpul sezonului dau câte 1-2 zile preventiv tratament de tricomonoză, iar în extrasezon dau medicație pentru: viermi intestinali, tricomonoză, coccidioză, adeno-coli, salmoneloză și pentru căile respiratorii. Îi vaccinez doar pentru Paramixoviroză.

Î:Administrați porumbeilor produse de condiționare, vitamine sau alte produse de acest gen?

R:Pe lângă vitaminele care le gasesc în hrana le mai dau Gerwit și drojdie de bere de la Rohnfried.

Î:Cum vedeți evoluția columbofiliei românești în ultimii ani?

R:Columbofilia română este pe drumul cel bun, cu participări la Olimpiade și la expozițiile europene.

Î:Care credeți că sunt principalele piedici pe care le întâmpină un columbofil în calea obținerii performanței ?

R:Piedici ar fi foarte multe… În primul rând, un columbofil trebuie sa aibă porumbei de calitate, să-i întrețină corespunzător, sa aibă o alimentație adecvata, sa aibă multa răbdare și, nu în ultimul rând, să fie CINSTIT.

Î:Ce sfaturi ați putea oferi unui coleg începător cu un buget mic sau foarte mic și ce l-ați sfătui pe unul potent financiar?

R:Sfatul meu pentru amândoi ar fi să-și achiziționeze porumbei de calitate. Mai bine investești într-un porumbel de calitate, decât în 5 care nu au nici o valoare.

Î:În ce moduri vă satisface sportul columbofil? Cât de mult e hobby și cât de mult e sport?

R:Aș putea afirma că este 50 % hobby și 50 % sport.

Î:Ați avut vreodată momente când ați fi vrut să renunțați? Cum ați încuraja un coleg aflat pe punctul de a renunța?

R:Nu m-am gândit niciodată sa renunț. Unui coleg dezamăgit i-aș spune să se gândească mai bine înainte sa ia o hotărâre la nervi.

Î:Suneți-ne și nou ce planuri și speranțe de viitor aveți, pentru anii și sezoanele ce vor urma.

R: Ca oricare columbofil as dori sa concurez cat mai bine cu rezultate cat mai bune la nivel județean și National așa sa mă ajute Dumnezeu.

Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat și vă sunt profund recunoscător pentru că ați acceptat să dezvăluiți și altora cunoștințele dvs.

Cu deosebită stimă,

Corneliu

* Transmit mulțumiri din suflet pentru colaborarea în realizarea acestui interviu și pentru că au așteptat îngăduitori publicarea: prietenului Corneliu U., și dlor. Botezat Albert și Penteliuc Ghiță. Vă asigur de stima și prietenia mea!

Editoriale
Noutăți

Către toți columbofilii, mesaj de suflet și îndemn la acțiune !

Dragi colegi și prieteni columbofili, ziua de 27 februarie 2016 poate constitui un moment determinant, punctul de cotitură pentru un viitor mai bun al Uniunii Columbofililor Profesioniști din România! Pe acea dată, la Târgoviște, vor avea loc alegeri pentru funcţiile Comitetului Director al U.C.P.R. Vă scriu acum pentru a vă...

Alegeri U.C.P.R. - Cristian Băiașoiu, un adevărat pasionat al porumbeilor și omul cu cele mai mari șanse pentru modernizarea Uniunii Columbofile!

Sâmbătă, 27 februarie 2016, la Târgoviște, se va desfășura Adunarea Generală a Uniunii Columbofililor Profesiniști din România. O veste excelentă e candidatura dlui. Cristian Băiașoiu pentru postul de președinte al uniunii! Uniunea Columbofililor Profesioniști este a doua organizație columbofilă ca număr de membri din România, iar dl. Cristian Băiașoiu, președinte...

F.R.S.C. Vest - Invitație la discuții pentru 2016 & Info taxe

Cluburile din vestul ţării afiliate la FRSC (din judeţele Bihor şi Satu Mare) și-au propus să organizeze în anul competiţional 2016 un plan de zbor comun. Duminică, 18 octombrie 2015, reprezentanții a 3 cluburi columbofile din vestul țării -C.S.C. Viitorul Satu Mare, C.S.C. Maraton Satu Mare și C.S.C. CMT Bihor...

FOTO - Festivitatea de premiere a C.C.M.T. - Sezonul 2014 (Beiuș, BH, 24 Ianuarie 2015)

Clubul Columbofil Maraton Transilvania a organizat o masă festivă, Sâmbătă, 24.01.2015, la Pensiunea Mario din Beiuș, județul Bihor. Au participat membri ai cluburilor columbofile din județul Bihor, dar și invitați ai cluburilor din județele Satu Mare și Maramureș. Columbofilii și porumbeii bihoreni au fost premiați cu cupe, diplome și medalii,...

C.C.M.T. Masă festivă la Pensiunea Mario (24.01.2015, Beiuș, Bihor)

Clubul Columbofil Maraton Transilvania va organiza o masă festivă, Sâmbătă, 24.01.2015, la Pensiunea Mario din Beiuș, județul Bihor. Evenimentul va începe la ora 17. Vor participa membri ai cluburilor columbofile din județul Bihor, dar și invitați ai cluburilor din județele Satu Mare și Maramureș. Columbofilii și porumbeii bihoreni vor fi...

Clubul Columbofil Maraton Transilvania - Obiective importante în 2015!

O bună cale înspre progres este stabilirea unor obiective-țintă. De asemenea, fiecărui scop țintă obisnuim să îi atașăm și câte un termen limită. Vă prezint și eu aici câteva din obiectivele pe care mă voi strădui să le ating în 2015,  în cadrul Clubului Maraton Transilvania, împreună cu colegii mei....
Interviuri/reportaje

Sus