[Click pentru download POSTER (dimensiune 3000 x 1600 px)] Nota editorului pigeonsplanet.ro: prin amabilitatea dlui. Nini Enăchescu vă prezentăm un super reportaj scris de Andrei Silviu Oprea, completat cu postere de excepție realizate de Pripu Irinel. Cu ceva timp în urmă, am scris un articol despre vizita..."/>

POSTER & Super REPORTAJ » ”Careul de Ași” al lui Nini Enăchescu (F.C.P.R., jud. PH)

Enachescu Nini, Baicoi, PH

POSTER & Super REPORTAJ » ”Careul de Ași” al lui Nini Enăchescu (F.C.P.R., jud. PH)

Enachescu Nini, Baicoi, PH

[Click pentru download POSTER (dimensiune 3000 x 1600 px)]

Nota editorului pigeonsplanet.ro: prin amabilitatea dlui. Nini Enăchescu vă prezentăm un super reportaj scris de Andrei Silviu Oprea, completat cu postere de excepție realizate de Pripu Irinel.

Cu ceva timp în urmă, am scris un articol despre vizita pe care i-am făcut-o domnului Enăchescu, când am avut ocazia să văd unul dintre cei mai buni zburători pe care acesta i-a deţinut vreodată în crescătorie. Acel roşu solzat, pe numele său „Ahile”, care în 2013 a reprezentat România în cadrul Olimpiadei columbofile de la Nitra, clasa B. Cu un coeficient de 17,762 puncte, „Ahile” a ocupat locul 8, o poziţie destul de bună ţinând cont că am devansat Olanda şi Belgia.

Ce nu am scris în acel articol e faptul că la momentul respectiv domnul Enăchescu mi-a mai prezentat încă 3 porumbei de top ai dumnealui, păsări care au realizat performanţe la nivel naţional, campioni şi vice-campioni la categoriile Demifond şi AS, confirmând încă o dată că în crescătoria din Băicoi se află material de calitate, porumbei „lucraţi” în timp, care la rândul lor provin din familii de buni zburători.

„Spartacus” RO-10-6917

Unul dintre porumbeii cu cea mai interesantă poveste este RO-10-6917, „Spartacus”. În 2010, domnul Enăchescu încă zbura porumbeii la natural. Undeva prin iulie, urma să se desfăşoare un concurs din fond. Din cauza faptului că autorităţile ucrainene tergiversau obţinerea aprobării de ieşire în Ucraina, etapa a fost amânată de câteva ori, pentru ca în final să se zboare în Polonia. Din cauza amânării, una dintre femelele domnului Enăchescu, care creştea un pui mic, urma să prindă o poziţie de cuib nefavorabilă, puiul crescând destul de mult între timp. Ca atare, strategia domnului Enăchescu a fost să-i plaseze un alt pui, de vârstă mai mică. Numai că în crescătorie nu se afla nici un pui care să corespundă acestui criteriu, aşa că trebuia căutat şi împrumutat de la altcineva. La vremea respectivă, domnul Jilăveanu Marian, din Băicoi, s-a oferit să-i cedeze un pui pentru motivarea acelei femele. Şi, într-un final, au găsit un pui mic rătăcit pe la matcă, fără inel, pe care l-au inelat cu chiu, cu vai chiar în ziua respectivă. Etapa de fond a trecut, puiul a crescut, a fost înţărcat şi trecut în compartimentul tinerilor. În toamnă, când a început sezonul competiţional cu puii, „Spartacus” nu avea decât o singură pană năpârlită. A fost angajat totuşi la prima etapă, Mediaş, când a sosit al 22-lea pe lansare. Fiind prea crud, după această etapă a fost oprit acasă. În 2011, ca yearling, a fost singurul porumbel din Zona 2 care a clasat 15 etape, la nivelul judeţului Prahova fiind doar 5 yearlingi şi 2 maturi care au reuşit o performanţă similară. În acel sezon, „Spartacus” şi-a pierdut de două ori femela, la etapa a 6-a şi la etapa a 11-a, terminând sezonul cu a treia femelă. Asta nu l-a împiedicat să devină campion naţional la categoria AS Yearling, cele 15 etape clasate propulsându-l printre cei mai constanţi zburători ai crescătoriei. Nu s-a dezminţit nici în 2012, când a devenit locul 2 Naţional AS Palmares 2 ani, contabilizând per total 30 de clasări din 31 de angajări. Şi pe lângă calităţile de zburător, „Spartacus” şi-a dovedit clasa şi ca reproducător. În 2011, la început de sezon, a fost împerecheat cu o fiică din „Ahile”. Cele două ouă au ajuns la Tărnăuceanu Iulian din Filipeşti, membru UCP. Au ieşit două femele, prima devenind locul 1 Judeţean Viteză Pui 2011 şi locul 8 Naţional UCP Viteză Pui 2011. Sora ei de cuib a reuşit de asemenea un sezon bun în 2012 la nivel de club.

„Attila” RO-09-1026099

Trecem acum la un alt campion al domnului Enăchescu, şi el un tardiv reprodus în septembrie 2009. Este vorba de RO-09-1026099, „Attila”. Ca o mică confesiune, este porumbelul care mi-a plăcut cel mai mult din crescătoria domnului Enăchescu. Luat în mână, acest mascul solzat pare întruchiparea perfecţiunii anatomice a porumbelului de concurs pe distanţe medii. Musculatură bine definită, ancorată pe un „şasiu” puternic, fibre tremurânde care îmbracă osul sternului şi un penaj de parcă e mătase japoneză. Iar talia medie şi ventilaţia remigelor de atac conturează un porumbel extraordinar de bine echilibrat. În 2010, ca yearling, a zburat toate etapele de viteză-demifond pe ruta Caplani (Republica Moldova). În 2011, când deja se maturizase, a trecut pe munte, unde a zburat şi mai bine, de două ori fiind locul 1 pe maşină. Etapele favorite erau cele de la 400 km, femela aşteptându-l întotdeauna acasă. Ca tehnică de motivare, dădea randament maxim când era îmbarcat agitat, pentru că e un porumbel care s-a născut agitat, vorba domnului Enăchescu. Era lăsat cu femela circa 10 minute, perioadă în care se motiva foarte bine. Din spusele domnului Enăchescu, şi acesta e un porumbel aparte, care prezintă multe semne distinctive în felul său de a fi, lucru ce denotă că un campion întotdeauna va avea ceva în plus faţă de restul plutonului, plecând de la starea de sănătate şi terminând cu micile detalii de ordin comportamental. E genul de porumbel care, indiferent de hrana administrată sau vremea de afară, are întotdeauna un găinaţ perfect. Iar în timpul săptămânii, când se antrenează în jurul crescătoriei, se rupe de stol şi zboară solitar, întorcându-se chiar cu o jumătate de oră mai târziu decât restul porumbeilor.

„Ulise” RO-09-1026052

Ultima carte din careul de aşi al domnului Enăchescu este RO-09-1026052, „Ulise”. Cel mai bătăuş porumbel din crescătorie, „săpocarul coteţului”, cum îl descrie domnul Enăchescu. Un mascul foarte agresiv, care rupe coşul pliant când este îmbarcat pentru concurs. Şi având un astfel de temperament vulcanic, e limpede că în cazul lui trebuia adoptată altă strategie atunci când era motivat. Aşadar, era al doilea porumbel (după „Ahile”) căruia i se prezenta femela în ziua îmbarcării. Era închis în boxă cu femela lui şi, timp de 30 de minute cât dura operaţiunea de îmbarcare, stătea la giugiuleală cu a lui consoartă. Care, apropo, e aceeaşi din prima zi de când s-a împerecheat. Ca o particularitate fenotipică, ultima pană de atac, deci remiga a 10-a, este foarte îngustă, lăsându-ţi impresia unei lame subţiri de cuţit, rezultat al unei anomalii de năpârlire. În realitate, e doar o trăsătură tipică familiei din care face parte, o caracteristică care se perpetuează la toate rudele din arborele genealogic. Şi acest porumbel are o istorie zbuciumată şi un „cazier” consistent, cu 29 de clasări din 29 de angajări. Ca pui, a zburat toate etapele, pe câmpie, inclusiv catastrofa din 2009 de la Caplani, când domnul Enăchescu a avut doar un singur pui sosit în prima zi din 40 de angajaţi. Ca să nu mai spuneam că, după acel zbor, în decurs de o săptămână s-au strâns doar 17 exemplare în crescătoria din Băicoi. Şi ca să vedeţi că aşchia nu sare departe de trunchi, „Ulise” este unchiul lui „Ahile”, fiind frate de tată cu RO-04-091553, loc 1 Naţional Demifond în 2005 şi frate de mamă cu RO-05-550005 (tatăl lui „Ahile”), loc 2 Naţional Viteză Palmares Yearling în 2007.

Nu cred că toate aceste rezultate obţinute de domnul Enăchescu de-a lungul ultimilor 8 ani pot fi rodul întâmplării. Cu siguranţă în spatele lor stă un volum imens de muncă, investiţii şi sacrificii financiare, un efort continuu de selecţie şi, bineînţeles, pricepere şi acel fler columbofil care separă crescătorii adevăraţi de cei de pluton. Sunt convins că şi în 2013 porumbeii domnului Enăchescu vor face dovada valorii lor de netăgăduit şi, de ce nu?, sper ca pe viitor să mai am ocazia să ajung în crescătoria dumnealui şi vă prezint şi alţi campioni care, momentan, îşi aşteaptă cuminţi rândul în galeria diamantelor neşlefuite.

Câteva dintre trofeele câştigate de-a lungul anilor de către domnul Nini Enăchescu în campionatul naţional

Campionatul naţional al porumbeilor

Loc 1 Demifond Maturi 2012

Loc 1 Viteză Palmares 2009

Loc 1 Viteză Yearling Palmares 2007

Loc 1 Viteză Pui 2006

Loc 1 Demifond Yearling 2007

Loc 1 Demifond Maturi 2007

Loc 1 Demifond Maturi 2005

Loc 1 Fond Maturi 2007

Loc 1 Fond Laureat 2007

Loc 1 AS Yearling 2011

Loc 1 Standard Masculi Balcaniada Grecia 2010

Loc 2 Viteză Maturi 2009

Loc 2 Viteză Palmares 2009

Loc 2 Viteză Yearling 2007

Loc 2 Viteză Palmares 2007

Loc 2 Viteză Laureat 2006

Loc 2 Demifond Yearling 2007

Loc 2 Fond Yearling 2005

Loc 2 General Palmares 2007

Loc 2 AS Palmares 2012

Loc 2 AS Palmares 2007

Loc 3 Viteză Palmares 2012

Loc 3 Demifond Palmares

Loc 3 General Palmares 2007

Campionatul naţional al crescătorilor

Loc 1 Viteză Palmares Crescător 2008

Loc 1 Demifond Palmares Crescător 2008

Loc 1 General Palmares Crescător 2008

Loc 1 Viteză Crescător 2007

Loc 1 Viteză Laureat Crescător 2007

Loc 1 Viteză Palmares Crescător 2007

Loc 1 Demifond Crescător 2007

Loc 1 Demifond Laureat Crescător 2007

Loc 1 General Palmares Crescător 2007

Loc 1 Viteză Pui Crescător 2006

Loc 3 Viteză Crescător 2012

Loc 3 Fond Crescător 2005

Loc 3 AS Palmares Crescător 2010

reportaj de Andrei Silviu Oprea  

foto de Pripu Irinel

[Click pentru download POSTER (dimensiune 3000 x 1600 px)]

Nota editorului pigeonsplanet.ro: prin amabilitatea dlui. Nini Enăchescu vă prezentăm un super reportaj scris de Andrei Silviu Oprea, completat cu postere de excepție realizate de Pripu Irinel.

Cu ceva timp în urmă, am scris un articol despre vizita pe care i-am făcut-o domnului Enăchescu, când am avut ocazia să văd unul dintre cei mai buni zburători pe care acesta i-a deţinut vreodată în crescătorie. Acel roşu solzat, pe numele său „Ahile”, care în 2013 a reprezentat România în cadrul Olimpiadei columbofile de la Nitra, clasa B. Cu un coeficient de 17,762 puncte, „Ahile” a ocupat locul 8, o poziţie destul de bună ţinând cont că am devansat Olanda şi Belgia.

Ce nu am scris în acel articol e faptul că la momentul respectiv domnul Enăchescu mi-a mai prezentat încă 3 porumbei de top ai dumnealui, păsări care au realizat performanţe la nivel naţional, campioni şi vice-campioni la categoriile Demifond şi AS, confirmând încă o dată că în crescătoria din Băicoi se află material de calitate, porumbei „lucraţi” în timp, care la rândul lor provin din familii de buni zburători.

„Spartacus” RO-10-6917

Unul dintre porumbeii cu cea mai interesantă poveste este RO-10-6917, „Spartacus”. În 2010, domnul Enăchescu încă zbura porumbeii la natural. Undeva prin iulie, urma să se desfăşoare un concurs din fond. Din cauza faptului că autorităţile ucrainene tergiversau obţinerea aprobării de ieşire în Ucraina, etapa a fost amânată de câteva ori, pentru ca în final să se zboare în Polonia. Din cauza amânării, una dintre femelele domnului Enăchescu, care creştea un pui mic, urma să prindă o poziţie de cuib nefavorabilă, puiul crescând destul de mult între timp. Ca atare, strategia domnului Enăchescu a fost să-i plaseze un alt pui, de vârstă mai mică. Numai că în crescătorie nu se afla nici un pui care să corespundă acestui criteriu, aşa că trebuia căutat şi împrumutat de la altcineva. La vremea respectivă, domnul Jilăveanu Marian, din Băicoi, s-a oferit să-i cedeze un pui pentru motivarea acelei femele. Şi, într-un final, au găsit un pui mic rătăcit pe la matcă, fără inel, pe care l-au inelat cu chiu, cu vai chiar în ziua respectivă. Etapa de fond a trecut, puiul a crescut, a fost înţărcat şi trecut în compartimentul tinerilor. În toamnă, când a început sezonul competiţional cu puii, „Spartacus” nu avea decât o singură pană năpârlită. A fost angajat totuşi la prima etapă, Mediaş, când a sosit al 22-lea pe lansare. Fiind prea crud, după această etapă a fost oprit acasă. În 2011, ca yearling, a fost singurul porumbel din Zona 2 care a clasat 15 etape, la nivelul judeţului Prahova fiind doar 5 yearlingi şi 2 maturi care au reuşit o performanţă similară. În acel sezon, „Spartacus” şi-a pierdut de două ori femela, la etapa a 6-a şi la etapa a 11-a, terminând sezonul cu a treia femelă. Asta nu l-a împiedicat să devină campion naţional la categoria AS Yearling, cele 15 etape clasate propulsându-l printre cei mai constanţi zburători ai crescătoriei. Nu s-a dezminţit nici în 2012, când a devenit locul 2 Naţional AS Palmares 2 ani, contabilizând per total 30 de clasări din 31 de angajări. Şi pe lângă calităţile de zburător, „Spartacus” şi-a dovedit clasa şi ca reproducător. În 2011, la început de sezon, a fost împerecheat cu o fiică din „Ahile”. Cele două ouă au ajuns la Tărnăuceanu Iulian din Filipeşti, membru UCP. Au ieşit două femele, prima devenind locul 1 Judeţean Viteză Pui 2011 şi locul 8 Naţional UCP Viteză Pui 2011. Sora ei de cuib a reuşit de asemenea un sezon bun în 2012 la nivel de club.

„Attila” RO-09-1026099

Trecem acum la un alt campion al domnului Enăchescu, şi el un tardiv reprodus în septembrie 2009. Este vorba de RO-09-1026099, „Attila”. Ca o mică confesiune, este porumbelul care mi-a plăcut cel mai mult din crescătoria domnului Enăchescu. Luat în mână, acest mascul solzat pare întruchiparea perfecţiunii anatomice a porumbelului de concurs pe distanţe medii. Musculatură bine definită, ancorată pe un „şasiu” puternic, fibre tremurânde care îmbracă osul sternului şi un penaj de parcă e mătase japoneză. Iar talia medie şi ventilaţia remigelor de atac conturează un porumbel extraordinar de bine echilibrat. În 2010, ca yearling, a zburat toate etapele de viteză-demifond pe ruta Caplani (Republica Moldova). În 2011, când deja se maturizase, a trecut pe munte, unde a zburat şi mai bine, de două ori fiind locul 1 pe maşină. Etapele favorite erau cele de la 400 km, femela aşteptându-l întotdeauna acasă. Ca tehnică de motivare, dădea randament maxim când era îmbarcat agitat, pentru că e un porumbel care s-a născut agitat, vorba domnului Enăchescu. Era lăsat cu femela circa 10 minute, perioadă în care se motiva foarte bine. Din spusele domnului Enăchescu, şi acesta e un porumbel aparte, care prezintă multe semne distinctive în felul său de a fi, lucru ce denotă că un campion întotdeauna va avea ceva în plus faţă de restul plutonului, plecând de la starea de sănătate şi terminând cu micile detalii de ordin comportamental. E genul de porumbel care, indiferent de hrana administrată sau vremea de afară, are întotdeauna un găinaţ perfect. Iar în timpul săptămânii, când se antrenează în jurul crescătoriei, se rupe de stol şi zboară solitar, întorcându-se chiar cu o jumătate de oră mai târziu decât restul porumbeilor.

„Ulise” RO-09-1026052

Ultima carte din careul de aşi al domnului Enăchescu este RO-09-1026052, „Ulise”. Cel mai bătăuş porumbel din crescătorie, „săpocarul coteţului”, cum îl descrie domnul Enăchescu. Un mascul foarte agresiv, care rupe coşul pliant când este îmbarcat pentru concurs. Şi având un astfel de temperament vulcanic, e limpede că în cazul lui trebuia adoptată altă strategie atunci când era motivat. Aşadar, era al doilea porumbel (după „Ahile”) căruia i se prezenta femela în ziua îmbarcării. Era închis în boxă cu femela lui şi, timp de 30 de minute cât dura operaţiunea de îmbarcare, stătea la giugiuleală cu a lui consoartă. Care, apropo, e aceeaşi din prima zi de când s-a împerecheat. Ca o particularitate fenotipică, ultima pană de atac, deci remiga a 10-a, este foarte îngustă, lăsându-ţi impresia unei lame subţiri de cuţit, rezultat al unei anomalii de năpârlire. În realitate, e doar o trăsătură tipică familiei din care face parte, o caracteristică care se perpetuează la toate rudele din arborele genealogic. Şi acest porumbel are o istorie zbuciumată şi un „cazier” consistent, cu 29 de clasări din 29 de angajări. Ca pui, a zburat toate etapele, pe câmpie, inclusiv catastrofa din 2009 de la Caplani, când domnul Enăchescu a avut doar un singur pui sosit în prima zi din 40 de angajaţi. Ca să nu mai spuneam că, după acel zbor, în decurs de o săptămână s-au strâns doar 17 exemplare în crescătoria din Băicoi. Şi ca să vedeţi că aşchia nu sare departe de trunchi, „Ulise” este unchiul lui „Ahile”, fiind frate de tată cu RO-04-091553, loc 1 Naţional Demifond în 2005 şi frate de mamă cu RO-05-550005 (tatăl lui „Ahile”), loc 2 Naţional Viteză Palmares Yearling în 2007.

Nu cred că toate aceste rezultate obţinute de domnul Enăchescu de-a lungul ultimilor 8 ani pot fi rodul întâmplării. Cu siguranţă în spatele lor stă un volum imens de muncă, investiţii şi sacrificii financiare, un efort continuu de selecţie şi, bineînţeles, pricepere şi acel fler columbofil care separă crescătorii adevăraţi de cei de pluton. Sunt convins că şi în 2013 porumbeii domnului Enăchescu vor face dovada valorii lor de netăgăduit şi, de ce nu?, sper ca pe viitor să mai am ocazia să ajung în crescătoria dumnealui şi vă prezint şi alţi campioni care, momentan, îşi aşteaptă cuminţi rândul în galeria diamantelor neşlefuite.

Câteva dintre trofeele câştigate de-a lungul anilor de către domnul Nini Enăchescu în campionatul naţional

Campionatul naţional al porumbeilor

Loc 1 Demifond Maturi 2012

Loc 1 Viteză Palmares 2009

Loc 1 Viteză Yearling Palmares 2007

Loc 1 Viteză Pui 2006

Loc 1 Demifond Yearling 2007

Loc 1 Demifond Maturi 2007

Loc 1 Demifond Maturi 2005

Loc 1 Fond Maturi 2007

Loc 1 Fond Laureat 2007

Loc 1 AS Yearling 2011

Loc 1 Standard Masculi Balcaniada Grecia 2010

Loc 2 Viteză Maturi 2009

Loc 2 Viteză Palmares 2009

Loc 2 Viteză Yearling 2007

Loc 2 Viteză Palmares 2007

Loc 2 Viteză Laureat 2006

Loc 2 Demifond Yearling 2007

Loc 2 Fond Yearling 2005

Loc 2 General Palmares 2007

Loc 2 AS Palmares 2012

Loc 2 AS Palmares 2007

Loc 3 Viteză Palmares 2012

Loc 3 Demifond Palmares

Loc 3 General Palmares 2007

Campionatul naţional al crescătorilor

Loc 1 Viteză Palmares Crescător 2008

Loc 1 Demifond Palmares Crescător 2008

Loc 1 General Palmares Crescător 2008

Loc 1 Viteză Crescător 2007

Loc 1 Viteză Laureat Crescător 2007

Loc 1 Viteză Palmares Crescător 2007

Loc 1 Demifond Crescător 2007

Loc 1 Demifond Laureat Crescător 2007

Loc 1 General Palmares Crescător 2007

Loc 1 Viteză Pui Crescător 2006

Loc 3 Viteză Crescător 2012

Loc 3 Fond Crescător 2005

Loc 3 AS Palmares Crescător 2010

reportaj de Andrei Silviu Oprea  

foto de Pripu Irinel

Editoriale
Noutăți

Către toți columbofilii, mesaj de suflet și îndemn la acțiune !

Dragi colegi și prieteni columbofili, ziua de 27 februarie 2016 poate constitui un moment determinant, punctul de cotitură pentru un viitor mai bun al Uniunii Columbofililor Profesioniști din România! Pe acea dată, la Târgoviște, vor avea loc alegeri pentru funcţiile Comitetului Director al U.C.P.R. Vă scriu acum pentru a vă...

Alegeri U.C.P.R. - Cristian Băiașoiu, un adevărat pasionat al porumbeilor și omul cu cele mai mari șanse pentru modernizarea Uniunii Columbofile!

Sâmbătă, 27 februarie 2016, la Târgoviște, se va desfășura Adunarea Generală a Uniunii Columbofililor Profesiniști din România. O veste excelentă e candidatura dlui. Cristian Băiașoiu pentru postul de președinte al uniunii! Uniunea Columbofililor Profesioniști este a doua organizație columbofilă ca număr de membri din România, iar dl. Cristian Băiașoiu, președinte...

F.R.S.C. Vest - Invitație la discuții pentru 2016 & Info taxe

Cluburile din vestul ţării afiliate la FRSC (din judeţele Bihor şi Satu Mare) și-au propus să organizeze în anul competiţional 2016 un plan de zbor comun. Duminică, 18 octombrie 2015, reprezentanții a 3 cluburi columbofile din vestul țării -C.S.C. Viitorul Satu Mare, C.S.C. Maraton Satu Mare și C.S.C. CMT Bihor...

FOTO - Festivitatea de premiere a C.C.M.T. - Sezonul 2014 (Beiuș, BH, 24 Ianuarie 2015)

Clubul Columbofil Maraton Transilvania a organizat o masă festivă, Sâmbătă, 24.01.2015, la Pensiunea Mario din Beiuș, județul Bihor. Au participat membri ai cluburilor columbofile din județul Bihor, dar și invitați ai cluburilor din județele Satu Mare și Maramureș. Columbofilii și porumbeii bihoreni au fost premiați cu cupe, diplome și medalii,...

C.C.M.T. Masă festivă la Pensiunea Mario (24.01.2015, Beiuș, Bihor)

Clubul Columbofil Maraton Transilvania va organiza o masă festivă, Sâmbătă, 24.01.2015, la Pensiunea Mario din Beiuș, județul Bihor. Evenimentul va începe la ora 17. Vor participa membri ai cluburilor columbofile din județul Bihor, dar și invitați ai cluburilor din județele Satu Mare și Maramureș. Columbofilii și porumbeii bihoreni vor fi...

Clubul Columbofil Maraton Transilvania - Obiective importante în 2015!

O bună cale înspre progres este stabilirea unor obiective-țintă. De asemenea, fiecărui scop țintă obisnuim să îi atașăm și câte un termen limită. Vă prezint și eu aici câteva din obiectivele pe care mă voi strădui să le ating în 2015,  în cadrul Clubului Maraton Transilvania, împreună cu colegii mei....
Interviuri/reportaje

Sus