Răileanu Vasile denunță ”colectivizarea, discriminarea și favoritismul” din F.C.P.R.!

Noutăți Raileanu Vasile, Buzau, BZ

Răileanu Vasile denunță ”colectivizarea, discriminarea și favoritismul” din F.C.P.R.!

Noutăți Raileanu Vasile, Buzau, BZ

Dl. Răileanu Vasile, fost președinte al UFCR (actual F.C.P.R.), este recunoscut pentru luptele sale în justiție contra neregulilor din această organizație (a obținut o decizie judecătorească prin care a obligat F.C.P.R. să accepte mai multe asociații într-un județ).

Prin intermediul unui amplu și foarte bine argumentat material, dl. Răileanu denunță ”colectivizarea sportului columbofil” și dezvăluie o suită de ”măsuri discriminatorii care favorizează anumite asociații sau grupări”.

Cu scopul de face schimbări majore înspre bine, dl. Vasile Răileanu candidează pentru poziția de Vicepreședinte Tehnic al F.C.P.R., la alegerile din 29 noiembrie 2013.

Scrisoare deschisă a dlui. Vasile Răileanu, candidat pentru functia de Vicepreședinte tehnic în CD al F.C.P.R.! » Dezvăluiri despre abuzurile și procesele FCPR!

Stimati colegi!

Ma numesc Raileanu Vasile si particip la Adunarea Generala a Membrilor Columbofili a Asociatiilor Afliate la F.C.P.R. ce va avea loc la Tg.Mures in data de 29 Noiembrie 2013, ca delegat imputernicit al Asociatiei Sportiv Columbofile 10-1 Buzau. Desi am o varsta inaintata, 76 ani,  nu pot asista nepasator la aranjamentele si gafele pe care le fac cei din conducerea F.C.P.R. si C.N.S. in scopul colectivizarii sportului columbofil din Romania.

CANDIDEZ PENTRU FUNCTIA DE VICEPRESEDINTE TEHNIC IN CONSILIUL DIRECTOR AL F.C.P.R.

Sunt membru columbofil din anul 1959 si incepand cu anul 1965 pana in prezent am condus si conduc activitatea columbofila a asociatiei buzoiene.

Din anul 1970 si pana in anul 1999 am activat in structurile de conducere si organele de executie ale Sportului Columbofil Romanesc, incepand cu Uniunea Columbofila din Romania, facandu-mi ucenicia in toate comisiile, clasificatori, omologator, Comisia de disciplina, C.N.S. – ca membru si ca presedinte, ca vicepresedinte si presedinte al Uniunii Federatiilor Columbofile din Romania 1994 – 1998.

Intrucat  la 13 februarie 1975 Uniunea Columbofila din Romania a organizat in Bucuresti a 14-a Olimpiada Columbofila, ca membru al Comisiei Sportive, alaturi de dl.Dinicu Alexandru si dl.Pasare Victor, am lucrat impreuna la organizarea Olimpiadei, aceeasta fiind un succes atat ca organizare cat si ca eveniment, in sine, pentru columbofilii romani.

Munca si succesul inregistrat  la Olimpiada a fost rasplatit prin faptul ca in perioada 14 – 15 februarie 1976, avand experienta olimpiadei,  Federatia Romana a organizat „Spartachiada Columbofila”. Cu aceasta ocazie, aceeasi  trei membri ai Comisiei Sportive, respectiv subsemnatul Raileanu Vasile, impreuna cu domnii Dinicu Alexandru si  Victor Pasare, am format o echipa care pentru prima data la o Spartachiada Columbofila  a intocmit un clasament al porumbeilor la clasa „Sport” in numai cateva zile.

Dupa Spartachiada Columbofila, conducerea statului,  de neinteles si fara nici o baza legala justificata, hotaraste schimbarea denumirii Uniunii Columbofile in Asociatia Centrala a Crescatorilor de Porumbei din Romania (ACCP), schimband astfel abuziv denumirea unei Asociatii Obstesti Sportive, dandu-i o nuanta de Asociatie de Crescatori. Aceasta schimbare abuziva de denumire s-a produs surprinzator cu ocazia organizarii  la Poiana Brasov a Adunarii Generale, in septembrie 1977. Subsemnatul, in calitate de delegat la aceasta Adunare Generala AM PROTESTAT impotriva acestei schimbari, fapt pentru care nu am mai fost ales in nici o comisie. Reclam aceste argumente in fata dumneavoastra, nu intamplator.

In 1977, eu, impreuna cu alti  cativa columbofili, am luptat pentru a ne pastra independenta si caracterul sportiv al pasiunii noastre – PORUMBELUL - conform legislatiei in vigoare de la acea data, drept pentru care am fost persecutati.

In prezent conducerea F.C.P.R. desi are la dispozitie prevederi legale in vigoare, in speta, OG 26/2000 nu a facut si nu face nimic pentru a deveni din nou ceea ce am fost si anume, O ORGANIZATIE SPORTIVA .

Datorita intereselor de grup si fara a tine cont de lupta si dorinta columbofililor din intreaga tara, in anul 2007 s-a ales ca  noua denumire a Uniunii Federatiei Columbofile  sa fie Federatia Crescatorilor de Porumbei din Romania, cu toate ca in anul 2004 cu ocazia Expozitiei de la Constanta in sedinta conducerii de atunci a Uniunii Federatiei Columbofile am propus  sa beneficiem de prevederile OG 26/2000 si sa ne reluam vechea denumire cu caracter sportiv, respectiv denumirea de Federatia Sportiv Columbofila din Romania (acelasi profil ca cel al Uniunii Columbofile).

Intrucat nu am fost inteles de conducatorii FCPR, in anul 2005 am dat eficienta prevederilor OG 26/2000 si Legii 246/2005 si am schimbat denumirea veche a Asociatiei Crescatorilor de Porumbei din Buzau in Asociatia Sportiv Columbofila 10-1 Buzau, devenind prima Asociatie din Romania cu personalitate juridica conform legislatiei in vigoare mai sus mentionata .

S-a intamplat acest lucru deoarece subsemnatul nu a dorit si nu doreste  sa participe la satisfacerea unor interese de grup.

Ca drept rasplata, eu si Asociatia nou creata am fost marginalizati, eliminati si am fost nevoiti sa obligam FCPR ca prin hotarare judecatoresca sa ne recunoasca pozitia ce ne era conferita de drept.

Subsemnatul am facut parte din delegatia Romaniei la Congresele F.C.I. de la Verona-Italia; Utrecht – Olanda; Basel-  Elvetia.

In calitate de vicepresedinte tehnic la Congresul de la Verona la o discutie tehnica impreuna cu dl.presedinte de atunci, dl.Carmazan Ion si dl. Dinicu Alexandru, am propus Comisiei Tehnice a F.C.I. (Federatia Columbofila Internationala) pentru a acorda o sansa tuturor federatiilor, sa accepte modificarea formulei de calcul al punctajului prin introducerea la numitorul formulei a constantei maxime de 5000 – care reprezenta numarul maxim de porumbei angajati (chiar daca aveai peste 5000 porumbei angajati).

In anul 1994 am fost ales Presedinte al Uniunii Federatiilor Columbofile din Romania, am condus delegatia Romaniei la Congresul organizat  in Olanda, la Utrecht.

Am fost ales membru al Comitetului Director al Federatiei Columbofile Internationale si pentru prima data un membru columbofil roman in Comisia Sportiva a F.C.I.. In aceasta calitate am reusit sa modific formula de calcul al punctajului.

La Congresul F.C.I. organizat de Federatia Elvetiana la BASEL am fost ales din nou membru al Comitetului Director al F.C.I., devenind primul presedinte al federatiei Romane ales doua legislaturi la rand.

Am detaliat putin pentru a va arata ca detin EXPERIENTA si PROFESIONALISM pentru a ocupa din nou o functie in conducerea F.C.P.R.

Am luat aceasta hotarare de a solicita delegatilor prezenti in 29 noiembrie 2013 la   Adunarea generala a membrilor columbofili ai Asociatiilor afiliate la FCPR, intrucat pe ordinea de zi se afla alegerea noilor organe de conducere si a comisiilor de executie si control.

Ca delegat la Adunarea Generala din 2013 din partea Asociatiei Sportiv Columbofile 10-1 Buzau am solicitat in data de 13 noiembrie 2013, printr-o cerere, inscrierea mea pe lista candidatilor pentru functia de VICEPRESEDINTE TEHNIC in cadrul Consiliului Director al FCPR.

Doresc sa candidez la aceasta functie intrucat  in cadrul acestui compartiment tehnic al FCPR in anii trecuti, dar mai ales in anul 2013 s-au intamplat lucruri deosebit de grave, de incalcare a prevederilor cuprinse in Regulamentul National Sportiv si neaplicarea acestor prevederi in mod egal pentru toti columbofilii si porumbeii acestora.

Comisia National Sportiva si presedintele acesteia, dl.Tunduc Marius, au propus masuri de COLECTIVIZARE a sportului columbofil din Romania, masuri discriminatorii pentru unele asociatii si de favorizare a altor asociatii ai caror membrii sunt alesi in organele de conducere si/sau comisiile de executie ale FCPR .

Nu mai departe de Adunarea Generala din 30 noiembrie 2012 cand masurile abuzive propuse au fost aprobate fara a se da posibilitatea celor prezenti sa-si exprime punctul de vedere si sa le combata cu argumente, limitandu-mi-se timpul acordat pentru cuvant la doua minute, timp insuficient pentru a ne exprima o pozitie clara si argumentata. Nu mai vorbim de faptul ca nici aceste doua minute nu ni s-au acordat, fiind intrerupti cu scopul de a ne compromite argumentele  si a nu se intelege nimic.

Urmare a acestui fapt, eu impreuna cu membrii Asociatiei pe care am reprezentat-o la Conferinta, am hotarat sa contestam in instanta noul Regulament National Sportiv adoptat cu incalcarea prevederilor legale si statutare in vigoare. Dosarul se afla pe rolul instantei de judecata, fiind in faza administrarii de probatorii (dosarul nr. 48545/3/2012 Tribunalul Bucuresti).

Desi hotararile adoptate la Adunarea Generala din 30 noimebrie 2012 au fost contestate in instanta, FCPR prin avocatul sau, dl.Gatejescu Florin, a depus pe rolul Tribunalului Bucuresti o cerere pentru ca instanta sa ia act de modificarea Statutului FCPR si a celorlalte Regulamente de organizare si functionare a comisiilor de executie aprobate in Adunarea generala din data de 30.11.2013 (dosarul nr. 4956/3/2013 Tribunalul Bucuresti sectia a IV Civila).

Instanta admite in parte cererea FCPR si ia act de modificarea Statutului FCPR, ia act de modificarea Actului Constitutiv al FCPR in ceea ce priveste componenta Comisiei National Sportive a FCPR. Respinge ca neintemeiat capatul de cerere referitor la constatarea adoptarii urmatoarelor acte: Noul Regulament National Sportiv pentru Practicarea Competitiilor cu Porumbei Voiajori Calatori in Campionatul National FCPR; Regulamentul de Organizare si Functionare al Comisiei Nationale de Disciplina; Regulamentul de Organizare si Functionare al Corpului National de Arbitri al FCPR .

Stimati colegi, FCPR desi a dorit sa se acopere si sa dea o tenta de legalitate Regulamentelor noi aprobate in  luna noimebrie 2012, stiind ca am contestat din nou in instanta aceste Noi Regulamente, instanta competenta nu a validat aceste Regulamente, care din punctul meu de vedere  si a altor columbofili cuprind dispozitii contrare legii si uzantelor columbofile, doresc doar colectivizarea sportului columbofil, incalcandu-ni-se dreptul la libera asociere garantat de legea fundamentala a Romaniei  si Dreptul European.

Prin masurile discriminatorii  adoptate  si aplicate in anul sportiv columbofil 2013 de catre membrii C.N.S. si omologatori  s-au comis fraude sportive la nivel national prin omologarea unor concursuri si introducerea rezultatelor acestora in centralizatoarele categoriilor de distanta, cu urmari foarte grave la categoria DEMIFOND, pe care le vom prezenta in continuare :

Noul R.N.S.prin prevederile sale nu respecta:

-          Norma Olimpica stabilita pentru fiecare categorie de distanta in Km.;

-          Nu respecta participarea in mod egal si echitabil la categoria Demifond a porumbeilor  si columbofililor;

-          Amesteca normele, categoriile de distanta intre ele;

-          Daca vrei sa urmaresti rezultatele/concursurile  unui porumbel nu se mai stie din  ce categorie de distanta face parte;

-          Se poate folosi un concurs de la o categorie la alta, chiar daca conform normei olimpice nu se incadreaza;

-          Cea mai amestecata categorie de distanta este Categoria Demifond si aceasta se datoreaza unor prevederi confuze introduse cu buna stiinta pentru a favoriza unii membrii columbofili care fac parte din organele de conducere si comisiile FCPR, profitand de lipsa de profesionalism a C.N.S. si a omologatorilor pe care nu are cine sa-i instruiasca.

Astfel, la Categoria Demifond, conform R.N.S. cap.X alin..k  „La concursurile de viteza -  viteza demifond si demifond se anuleaza toate fisele care nu au porumbei sositi, fisele ceasurilor care nu sunt prezente la desigilare, iar acesti porumbei nu mai intra in concurs„.

La concursurile de Fond si Maraton se va atasa obligatoriu la fisa de cronometrare, banda de constatare, chiar daca nu au marcat nici un porumbel

In acest capitol nu se face vorbire de concursurile Demifond Fond  cele cu probleme care provoaca  discriminare intre porumbei si columbofili .

In capitolul XV - „Campionatul National Columbofil si al Asociatiilor Afiliate”

Nota : Punctajele vor fi centralizate pe norme conform categoriei concursului .”

 1. Campionatul Porumbeilor

 1. Pentru campionatul porumbeilor la categoria Demifond – se considera punctajul realizat de porumbel in patru etape de tipurile demifond – viteza  - demifond sau demifond – fond cu participarea a minim 20 de crescatori cu minim 250 porumbei, parcurgand minim 1400 Km. intr-un an.

Prin aceasta nota „Punctajele vor fi centralizate pe norme conform categoriei concursului” C.N.S. voit sau din nestiinta prin Programul National de Centralizare a permis unor asa zisi „baieti destepti”  cu complicitatea sau nestiinta unor omologatori sa amestece categoriile Demifond cu Fond, astfel in centralizarile porumbeilor categoriei de Demifond maturi si tineri vom gasi porumbei cu trei sau patru concursuri de Fond (transformate de organizatori in concursuri de Demifond Fond prin angajarea unui numar foarte mic de porumbei si columbofili cu distante sub 600 Km.

 1. Avem in centralizatoare si catalog la categoria Demifond porumbei cu norma realizata cu ajutorul unui concurs Fond numai pentru faptul ca organizatorul l-a NOMINALIZAT in programul sau de concursuri – Concurs de demifond – Fond sau
 2. organizatorul nu a respectat localitatea de lansare pentru Fond si a lansat dintr-o alta localitate fara aprobare pentru ca o grupare de porumbei si columbofili sa aiba distante mai mici de 600 Km, distanta maxima pentru categoria demifond.

In continuare va prezint un exemplu relevant pentru a va face o imagine clara asupra modului cum intelege sa lucreze Comisia National Sportiva si omologatorii sai din subordine:

Exemplu pentru prima (1) afirmatie:

In anul 2013 dl.Gatejescu Florin, Presedintele Asociatiei Columbofile Dolj constituie o grupare foarte mare cu asociatiile din zona, prinzand in programul de zbor concursuri de demifond fond si concursuri de fond, desi are in programul sau programata organizarea concursului  „MYKOLAIV” l-a nominalizat ca concurs de demifond – Fond. Aceeasi localitate Mykolaiv o are programata si Asociatia Olt pe care o nominalizeaza tot a fi concurs demifond-fond. Cele doua asociatii stabilesc de comun acord sa organizeze acest concurs din localitatea Mykolaiv. Astfel, in data de 2 august 2013, Asociatia  Olt organizeaza concursul Mykolaiv pe care zic ei ca este un concurs demifond - fond. Participa 203 columbofili cu 1539 porumbei din urmatoarele asociatii:

Mehedinti – Cernesti – porumbei 279 columbofili 42, distante 743714 – 793371

Dolj – Craiova           - porumbei 139  columbofili 35 distante  711043 – 744195

Arges – Pitesti            - porumbei 221 columbofili 22 distante  610879 -  618225

Valcea-Rm.Valcea     - porumbei   43 columbofili  10 distante  633374 – 667953

Olt – Slatina  - porumbei 857 columbofili   94 distante 645502 -  700711

Asociatia Gorj participa cu un numar mic de columbofili la una din asociatii fara a fi nominalizata, dar porumbeii participantilor de la categoria DEMIFOND folosesc acest concurs.

Dupa cum se poate observa, concursul Mykolaiv este un concurs clar de FOND, dar pentru ca a fost nominalizat ca fiind concurs Demifond – Fond este folosit fara ca C.N.S. si omologatorii sa sesizeze aceste fapte. Atunci imi pun intrebarea cum se verifica aceste concursuri ? Ce s-a omologat in ziua de 02.11.2013 C.N.S. in sedinta condusa de dl. Tunduc Marius ? Oare nici un membru al C.N.S. si nici un omologator nu a sesizat aceste fapte?

Urmare a incompetentei, cele 6 asociatii au porumbei cu norma la categoria Demifond Maturi si Tineret, folosind acest concurs.

Am sa dau 1 – 2 exemple de la fiecare asociatie cu porumbei cuprinsi si in Catalogul Campionatului National si poate unii vor fi si la Expozitia Nationala de la Tg.Mures – 28 – 30 Noiembrie 2013 .

Asociatia Mehedinti 

Maturi Demifond

 • Dl. Padureanu Tomi porumbelul 2323120 -11 = 20,60 p.

-          599736 – Olanesti   - 09.06.2013

-          778380 – Mykolaiv – 02.08.2013

-          597773 – Olanesti   - 22.06.2013

-          354116 – Cazanesti – 19.05.2013 = 7223 – singurul  concurs de demifond cu discriminare negativa, celelalte trei cu discriminare pozitiva, voi reveni.

 • Dl.Tuce Vlad Ovidiu = 618278 -10 = 38,52 p.

783471 – Mykolaiv – 02.08.2013

 • Dl. Tuce Florin – 618263 – 10 = 33,88 p.
 • 788471 – Mykolaiv = 02.08.2013

Demifond Tineret

 • Dl.Tuce Vlad Ovidiu – 2050606 – 12 = 175 p.

783471 – Mykolaiv – 02.02.2013

 • Dl.Tuce Florin – 674273 – 12 = 179 p.

783471 – Mykolaiv 02.08.2013

Asociatia Gorj

 • Dl.Burghe Vasile – 819697 – 08 = 93,20 p.

392423 – Galati = 26.05.2013

638470 – Sychovka = 09.06.2013

704981 – Mykolaev = 22.06.2013 in loc de Pervomaiske

725734 – Mykolaev = 22.08.2013

 • Dl.Parvulescu Catalin = 054059 – 11 = 206,75 p.

707511 – Nikozaev – 22.06.2013

640954 – Sychovka – 09.06.2013

728255 Mykolaev    - 02.08.2013

394669 – Galati        - 26.05.2013

 

Tineret

 • Dl. Mitruta Andrei

735140 – Mykolaev 02.08.2013

Asociatia Arges

 • Dl. Constantin Leonard – 59060 – 10 = 70,18 puncte

594039 Nikolaev 21.06.

525777 – Sykhovako – 09.06.2013

614253 – Mykulaiv – 02.08.2013

324718 – Valea Nucilor

 • Dl. Valcu Constantin = 1031224 – 09 = 79,75 p.

Tineret

 • Dl. Petraru Ovidiu = 595501 = 254,54 p.

610958 – Mykolaiv – 02.08.2013

 • Dl. Petraru Ovidiu – 595501 = 254,54 p.

610958 – Mykolaiv – 02.08.2013

 • Dl. Andreia si dl.Tanasescu

Mykolaiv – 618225 – 613581

Asociatia Valcea

 • Dl.Tatu Silviu – 230510 – 10 = 263,98 p.

580671 – Syklavko – 09.06.2013

668978 – Mykolaev – 02.08.2013

 • Dl.Dutu Romeo 246903 = 332,76 p.

642984 – Mykolaev – 02.08.2013

622245 – Nykolaiv – 22.06.2013

555693 – Syklavaka – 09.06.201

Asociatia Olt.

 • Dl.Grigore Florin = 62,14 p.

649437 – Nikolaev – 22.06.2013

669561 – Mykolaiv – 02.08.2013

580997 – Syklavaka – 09.06.2013

 • Dl.Grigore Florin = 399.009 – 11 = 63,82 p.

69561  – Mykolaiv – 02.08.2013

580997 -  Syklavaka – 09.06.2013

 • Dl.Negrila Marian 60,03 p.

670240 – Nikolaev – 22.06.2013

601879 – Syklavaka – 09.06.2013

Tineret

Dl. Judet Stefan Marius – 593056 – 12 = 74,19 p.

687266 – Mykolaiv – 02.08.2013

667444 – Nikozaiev – 22.06.2013

515211 – Olanesti

598575 – Syklovaka

 

Asociatia Dolj

 • Dl.Vochin George – 137858 – 10 = 31,87 p.

627207 – Syklavaka – 09.06.2013

716144 – Mykolaiv – 02.08.2013

 • Dl.Cioca Marin – 06121151 – 11 – 34,31 p.
 • 708677 – Mykolaiv – 02.08.2013
 • 536751 – Olanesti

Asa cum se poate observa, la Tineret la foarte multi columbofili sunt centralizate concursul Nicolaev, localitate care nu se regaseste in Planul de concursuri pentru care Asociatia Dolj  nu are aprobare  - 22 iunie 2013 si la mai putini concursul Mykolaiv din 02.08.2013.

Daca veti verifica asa cum eu am facut-o, centralizatoarele acestor asociatii se folosesc de la doua la patru concursuri din categoria normei olimpice de Fond in care se incadreaza si concursurile de demifond – fond organizate de mai multe asociatii si conform formularii gresite din R.N.S. se folosesc in centralizari la ambele categorii de distanta – demifond si fond de catre toti columbofilii si porumbeii acestora indiferent de distantele acestora.

Dragi colegi, am folosit  mai devreme expresia „ iscriminare negativa” care se aplica conform R.N.S. numai la concursurile de viteza – viteza demifond si demifond, eliminand din concurs fisele cu porumbeii neconstatati, deci un concurs curat al participantilor.

De „discriminarea pozitiva” beneficiaza toti porumbeii din concursurile de demifond – fond, clasamentul intocmindu-se pentru toti porumbeii participanti, fara restrictiile impuse categ.I si a II-a .

Asa cum am aratat am facut parte din Comisia Sportiva a F.C.I.

In anul 1995, aceasta comisie a dezbatut situatia concursurilor care se incadreaza la doua categorii de distanta si stabileste ca fiecare columbofil si porumbel din concursurile viteza  demifond si demifond fond vor fi prinsi in centralizari pe categorii potrivit distantei pe care o parcurge porumbelul, incadrandu-se strict in Baremul de Km. al Normei Olimpice . Ex, categ. demifond – 300 – 600 Km.

In cazurile pe care le voi prezenta la care participa de la 200 la 600 de columbofili si la care participa de la 6 la 60 columbofili ai caror porumbei parcurg distante sub 600 Km, concursul este notat ca concurs demifond – fond pentru a beneficia conform R.N.S. cu toti in centralizari la categoria Demifond.

In anul 2013, Asociatia Dolj organizeaza concursuri de demifond – fond, la care cu buna stiinta au luat cate o asociatie cu distante sub 600 Km., in speta Asociatia Arges pentru a da eficienta greselilor din R.N.S.

In data de 22 iunie 2013, Asociatia Dolj conform programului de concursuri afisat, trebuia sa faca concurs din localitatea Pervomaiske. Insa in data de 22 iunie 2013 Asociatia Dolj efectueaza lansarea din localitatea Nikolaev, localitate pentru care nu avea aprobare. La concurs participa 5130 porumbei si 426 columbofili din centrele

CentrePorumbei si columbofili

Distante

Columb care nu claseaza porumbei
Craiova 1027 - 101688040 -707150 kmC  34    p - 193
Pesteana Jiu 528 -    48681073 – 723809 kmC  15    p - 221
Pitesti 804 - 60588000 – 599883 kmC  25    p - 249
Rm.Valcea 455  - 46611198 – 649808 kmC  15     p - 110
Slatina 11316 – 171610000 – 671880 kmC  52     p - 370

C 141 = 1143 

Deci din 426 columbofili participanti :  60 au distante sub 600 Km,; 366 columbofili beneficiaza de puncte si locuri nemeritate datorita celor 1143 porumbei si sunt luat in calcul la categoria Demifond.

Pentru a inlocui localitatea Pervomaiske din 22 iunie 2013 cu localitatea Nicolaev din 22 iunie 2013, Asociatia Dolj nu are aprobare, iar omologatorul a trecut cu vederea.

Programul de calcul al   RNS  nu trebuia sa il recunoasca, asa ne asigura RNS.

Va informez ca cineva a umblat in Programul National de Concursuri, asa cum s-a umblat si in data de 25 mai 2013 si a modificat localitatea de lansare a Asociatiei Prahova. Astfel, localitatea Urziceni a fost inlocuita cu localitatea Tg.Mures – localitate pe care o solicitase si Asociatia pe care o reprezint – Asociatia Sportiv Columbofila 10-1 Buzau, dar care printr-o decizie lipsita de orice rationament si dusmanoasa dl.Macovschi Mihai dupa ce s-a consultat cu dl.Tunduc Marius nu a vrut sa aprobe si pentru Asociatia noastra schimbarea de localitate pentru motive de forta majora. Mentionez ca un grup de columbofili au luat decizia, fara a avea aprobarea si acordul meu, de a pleca la Baia Mare in loc de Seini si au lansat  2500 porumbei din masina pe care ei o inchiriasera, crezand ca il vor compromite pe Raileanu Vasile daca le reuseste concursul, intrucat eu intorsesem masinile de langa Tg. Mures dupa ce epuizasem toate procedurile si demersurile inserate in R.N.S.

Dar, surpriza, in 26 mai 2013, acestora li se intorc din aproximativ 2500 porumbei doar 500 porumbei.

Atentie!  Vinovatii pentru actele de indisciplina a columbofililor Asociatiei Judetene (condusa de dl. Petre Adrian pe care tot acestia l-au fortat sa-si prezinte demisia pentru ca nu a putut in 30.03.2013 in Adunarea lor Generala sa justifice importante sume de bani) este conducerea Asociatiei Sportiv Columbofile 10-1 Buzau, sanctionata de C.N.S. la sesizarea aceluiasi domn Petre Adrian cu ”suspendarea din relatia cu FCPR, sanctiune validata de Comitetul Director in aceeasi zi , 02.11.2013.

Stimati domni, asa cum sunt verificate clasamentele, asa s-a aplicat si aceasta sanctiune de catre C.N.S si Consiliul Director .

Aceasta sanctiune de suspendare a Conducerii unei Asociatii din relatia cu F.C.P.R. nu se regaseste in Statutul FCPR, deci vedeti cum se lucreaza la aceste nivele.

De aceea cred ca este nevoie de PROFESIONALISTI pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de cazuri .

Exemplele continua:

Asociatiile Neamt si Bacau organizeaza cinci concursuri de asa zis demifond – fond din localitatea BUTENKY.

-          Butenky  1 – 25.05.2013     5977 –   218 columbofili, doar 18 columbofili din Roman au sub 600 Km., 200 columbofili au distante intre 6010629 – 653698 Km., din care 33 nu claseaza numic si angajeaza 518 porumbei;

-          Butenky 2 – 09.06..2013 -    2428 – 188 porumbei, 11 columbofili din Roman au sub 600 Km., 177 columbofili au peste 600 Km., din care 106 columbofili nu claseaza nimic;

-          Butenky 3 -  29.06.2013 – 1761      - 148 columbofili, 8 columbofili din Roman au distante sub 600 Km., 140 columbofili au peste 600 Km, 51 columbofili nu claseaza nimic, angajeaza 294 porumbei;

-          Butenky 13.07.2013  1251    - 128 columbofili, 8 columbofili din Roman  au distrante sub 600 km., 120 columbofili au peste 600 km, 37 columbofili nu claseaza nimic, angajeaza 346 porumbei;

-          Butenky 27.07.2013   796 – 68 columbofili,  6 columbofili din Roman au distrante sub 600 Km., 92 columbofili au distante peste 600 Km., 34 columbofili nu claseaza nimic, angajeaza 264 porumbei .

De notat ca aceste doua asociatii, Bacau si Neamt, sunt prezente in cadrul categoriei Demifond cu 96 porumbei, cu cate 4 concursuri BUTENKY, toti cu distante peste 600 km. faptului ca la Butenky 1 – 18 , la Butenky 2 – 11, Butenky 3 8, Butenky 4 – 8, Butenky 5   - 6 columbofili din Roman., dar nici unul nu are porumbel cu norma la categoria Demifond.

Stimati colegi, aceasta este competitia pe care membrii C.N.S. au propus-o in noul R.N.S., Regulament respins de instanta Tribunalul Bucuresti  si pe care si Asociatia pe care o reprezint,  l-a contestat in instanta.

Consecintele ”colectivizarii” sportului columbofil sunt dezastruoase la nivel national pentru categoria viteza – viteza demifond – demifond. Daca la primul concurs s-au angajat in intreaga tara 196.208  porumbei de catre 5521 columbofili, la ultimul concurs s-au angajat din intreaga tara 25.541 porumbei de catre 1870 columbofili, iar la pui dezastrul este si mai mare .

O alta prevedere cuprinsa in noul R.N.S. pentru a  intari  inca o data faptul ca nu se are habar cum se realizeaza o norma a unei categorii de distanta, s-a introdus prevederea ca, un concurs chiar daca nu este ultimul din Programul de Concursuri se poate face cu cati porumbei si columbofili sunt prezenti la imbarcare, incalcandu-se regula generala, minim 20 columbofili si 250 porumbei. Si, ca sa ne demonstreze ca aceasta noua prevedere este binevenita in campionatul nostru, in anul 2013 avem exemple de concursuri organizate pentru niste aranjamente de ultim moment .

Astfel, primul exemplu, este dat de dl.presedinte C.N.S. si presedintele Asociatiei Bihor, dl. Tunduc Marius. La primul concurs din data de 04.05.2013, cei 122 columbofili bihoreni angajeaza 5114 porumbei. La ultimul concurs,  ACS 7,  din 06.08.2013 din 122 columbofili au ramas 16 columbofili care angajeaza 275 porumbei. Din cei 16 columbofili, patru nu claseaza nimic. Dl.Vancea Flavius angajeaza 43 porumbei, claseaza 14, din care 3 (trei) porumbei folosesc punctele acestui concurs pentru a ocupa locurile fruntase din Asociatia sa:

Locul 2 cu porumbelul 0705080 – 09 – 38,80 puncte

Locul 3 cu porumbelul 0220001 – 10 – 45,89 puncte

Locul 4 cu porumbelul 0220031 – 11 – 46,01 p.

Alt exemplu il gasim in Asociatia Alba:

La primul concurs, cei 248 columbofili angajeaza 7913 porumbei. La ultimul concurs CSORVAS din 10.08.2013, 14 columbofili angajeaza 179 porumbei, 4 columbofili nu claseaza nimic.

Dupa cum observati, cei doi organizatori ce folosesc aceste concursuri sunt membri in conducerea FCPR.

VREAU SA FIU BINE INTELES ! A trebuit sa dau aceste exemple, aratand niste nume ale unor columbofili care nu sunt vinovati cu nimic. Prin aceste exemple nu am vrut decat sa demonstrez „aberatiile / putregaiul” acestui nou Regulament National Sportiv care trebuie schimbat urgent in interesul sportului columbofil, cum spun cei din conducere.

Am tot respectul pentru columbofilii care au porumbei de Fond, dar sa nu se lase folositi pentru ca cineva  vrea  sa se foloseasca cu un numar foarte mare de norme la o categorie oricare ar fi ea.

Daca analizati cu atentie Centralizatoarele pe categorii veti constata ca, CARUTA COLUMBOFILIEI ROMANE s-a impotmolit cu toate ca si-a descarcat smecheriile pe la olteni, a trecut pe la Caracal, dar si-a continuat drumul si pe la moldoveni, in Cetatea Neamtului, acolo unde oamenii importanti ai timpului si-au dat viata pentru a apara dreptatea si libertatea celor pe care i-au iubit. Cei care au ramas in caruta isi ascut si infig coltii distrugerii unor Asociatii si persoane care de-a lungul vietii  au facut ceva pentru columbofilia din Romania.

Stimati colegi, pe cei din conducerea FCPR nu ii intereseaza sportul columbofil real, ii intereseaza doar cum se pot imbogati si au gasit calea „colectivizarii” sportului columbofil care aduce in fiecare an mari venituri transportatorilor, impun an de an noi restrictii costisitoare pentru a se lasa impresia ca fac totul pentru siguranta concursurilor .

Admiratorii d-lui Tunduc Marius nu mai prididesc in a-i aduce laude, afirmand printre altele ca dl.Tunduc Marius de cand este la conducerea C.N.S. a uimit Europa si cele mai avansate tari cu o columbofilie civilizata  si ca un asemenea Program National de clasamente nu mai are nimeni etc, etc.

Sunt de acord cu acestia ca Europa si columbofilii din intreaga lume vor ramane MUTI cand vor vedea un porumbel de la categoria Demifond cu concursuri de la 310 Km. pana la 798 Km. De asemenea, la aceeasi categorie Demifond, porumbel cu norma din 2, 3 si 4 concursuri de fond – vezi Bacau si Neamt si cele 6 asociatii etc.

Vazand aceste exemple, nu va intrebati pentru ce cheltuiti o groaza de bani? Vreti sa asistati in continuare la aceasta FRAUDA SPORTIVA promovata si sustinuta de C.N.S., folosita pentru realizarea de mari profituri de catre membrii CNS prin comercializarea unor elemente, zic ei, de siguranta a concursurilor: cipuri, cleme, stichere, SMS, carnete evidenta si cine stie ce le mai trece prin minte pentru a ne distrage atentia.

De aceea mi-am depus candidatura pentru functia de vicepresedinte tehnic in Consiliul Director. Am experienta, profesionalism sa prezint un Regulament National Sportiv pentru toti columbofilii si porumbeii care practica un sport curat, care va respecta indiferent de functie.

Eu nu fac promisiuni fara acoperire, va voi sustine drepturile si libertatile in fata celor care vi le incalca.

In Adunarea generala din 2010 acelasi domn Tunduc Marius va propunea ca la nivelul unui judet sa functioneze o singura Asociatie. Am atacat in instanta aceasta aberatie, contrara prevederilor legale si statutare ale sportului columbofil, iar instanta, prin hotararea nr. 6755 / 2011, definitiva si irevocabila,  a stabilit ca in fiecare localitate se pot infiinta si functiona un numar nelimitat de asociatii.

Folositi si dvs. dreptul constitutional la libera asociere.

Va multumesc, Raileanu Vasile

Dl. Răileanu Vasile, fost președinte al UFCR (actual F.C.P.R.), este recunoscut pentru luptele sale în justiție contra neregulilor din această organizație (a obținut o decizie judecătorească prin care a obligat F.C.P.R. să accepte mai multe asociații într-un județ).

Prin intermediul unui amplu și foarte bine argumentat material, dl. Răileanu denunță ”colectivizarea sportului columbofil” și dezvăluie o suită de ”măsuri discriminatorii care favorizează anumite asociații sau grupări”.

Cu scopul de face schimbări majore înspre bine, dl. Vasile Răileanu candidează pentru poziția de Vicepreședinte Tehnic al F.C.P.R., la alegerile din 29 noiembrie 2013.

Scrisoare deschisă a dlui. Vasile Răileanu, candidat pentru functia de Vicepreședinte tehnic în CD al F.C.P.R.! » Dezvăluiri despre abuzurile și procesele FCPR!

Stimati colegi!

Ma numesc Raileanu Vasile si particip la Adunarea Generala a Membrilor Columbofili a Asociatiilor Afliate la F.C.P.R. ce va avea loc la Tg.Mures in data de 29 Noiembrie 2013, ca delegat imputernicit al Asociatiei Sportiv Columbofile 10-1 Buzau. Desi am o varsta inaintata, 76 ani,  nu pot asista nepasator la aranjamentele si gafele pe care le fac cei din conducerea F.C.P.R. si C.N.S. in scopul colectivizarii sportului columbofil din Romania.

CANDIDEZ PENTRU FUNCTIA DE VICEPRESEDINTE TEHNIC IN CONSILIUL DIRECTOR AL F.C.P.R.

Sunt membru columbofil din anul 1959 si incepand cu anul 1965 pana in prezent am condus si conduc activitatea columbofila a asociatiei buzoiene.

Din anul 1970 si pana in anul 1999 am activat in structurile de conducere si organele de executie ale Sportului Columbofil Romanesc, incepand cu Uniunea Columbofila din Romania, facandu-mi ucenicia in toate comisiile, clasificatori, omologator, Comisia de disciplina, C.N.S. – ca membru si ca presedinte, ca vicepresedinte si presedinte al Uniunii Federatiilor Columbofile din Romania 1994 – 1998.

Intrucat  la 13 februarie 1975 Uniunea Columbofila din Romania a organizat in Bucuresti a 14-a Olimpiada Columbofila, ca membru al Comisiei Sportive, alaturi de dl.Dinicu Alexandru si dl.Pasare Victor, am lucrat impreuna la organizarea Olimpiadei, aceeasta fiind un succes atat ca organizare cat si ca eveniment, in sine, pentru columbofilii romani.

Munca si succesul inregistrat  la Olimpiada a fost rasplatit prin faptul ca in perioada 14 – 15 februarie 1976, avand experienta olimpiadei,  Federatia Romana a organizat „Spartachiada Columbofila”. Cu aceasta ocazie, aceeasi  trei membri ai Comisiei Sportive, respectiv subsemnatul Raileanu Vasile, impreuna cu domnii Dinicu Alexandru si  Victor Pasare, am format o echipa care pentru prima data la o Spartachiada Columbofila  a intocmit un clasament al porumbeilor la clasa „Sport” in numai cateva zile.

Dupa Spartachiada Columbofila, conducerea statului,  de neinteles si fara nici o baza legala justificata, hotaraste schimbarea denumirii Uniunii Columbofile in Asociatia Centrala a Crescatorilor de Porumbei din Romania (ACCP), schimband astfel abuziv denumirea unei Asociatii Obstesti Sportive, dandu-i o nuanta de Asociatie de Crescatori. Aceasta schimbare abuziva de denumire s-a produs surprinzator cu ocazia organizarii  la Poiana Brasov a Adunarii Generale, in septembrie 1977. Subsemnatul, in calitate de delegat la aceasta Adunare Generala AM PROTESTAT impotriva acestei schimbari, fapt pentru care nu am mai fost ales in nici o comisie. Reclam aceste argumente in fata dumneavoastra, nu intamplator.

In 1977, eu, impreuna cu alti  cativa columbofili, am luptat pentru a ne pastra independenta si caracterul sportiv al pasiunii noastre – PORUMBELUL - conform legislatiei in vigoare de la acea data, drept pentru care am fost persecutati.

In prezent conducerea F.C.P.R. desi are la dispozitie prevederi legale in vigoare, in speta, OG 26/2000 nu a facut si nu face nimic pentru a deveni din nou ceea ce am fost si anume, O ORGANIZATIE SPORTIVA .

Datorita intereselor de grup si fara a tine cont de lupta si dorinta columbofililor din intreaga tara, in anul 2007 s-a ales ca  noua denumire a Uniunii Federatiei Columbofile  sa fie Federatia Crescatorilor de Porumbei din Romania, cu toate ca in anul 2004 cu ocazia Expozitiei de la Constanta in sedinta conducerii de atunci a Uniunii Federatiei Columbofile am propus  sa beneficiem de prevederile OG 26/2000 si sa ne reluam vechea denumire cu caracter sportiv, respectiv denumirea de Federatia Sportiv Columbofila din Romania (acelasi profil ca cel al Uniunii Columbofile).

Intrucat nu am fost inteles de conducatorii FCPR, in anul 2005 am dat eficienta prevederilor OG 26/2000 si Legii 246/2005 si am schimbat denumirea veche a Asociatiei Crescatorilor de Porumbei din Buzau in Asociatia Sportiv Columbofila 10-1 Buzau, devenind prima Asociatie din Romania cu personalitate juridica conform legislatiei in vigoare mai sus mentionata .

S-a intamplat acest lucru deoarece subsemnatul nu a dorit si nu doreste  sa participe la satisfacerea unor interese de grup.

Ca drept rasplata, eu si Asociatia nou creata am fost marginalizati, eliminati si am fost nevoiti sa obligam FCPR ca prin hotarare judecatoresca sa ne recunoasca pozitia ce ne era conferita de drept.

Subsemnatul am facut parte din delegatia Romaniei la Congresele F.C.I. de la Verona-Italia; Utrecht – Olanda; Basel-  Elvetia.

In calitate de vicepresedinte tehnic la Congresul de la Verona la o discutie tehnica impreuna cu dl.presedinte de atunci, dl.Carmazan Ion si dl. Dinicu Alexandru, am propus Comisiei Tehnice a F.C.I. (Federatia Columbofila Internationala) pentru a acorda o sansa tuturor federatiilor, sa accepte modificarea formulei de calcul al punctajului prin introducerea la numitorul formulei a constantei maxime de 5000 – care reprezenta numarul maxim de porumbei angajati (chiar daca aveai peste 5000 porumbei angajati).

In anul 1994 am fost ales Presedinte al Uniunii Federatiilor Columbofile din Romania, am condus delegatia Romaniei la Congresul organizat  in Olanda, la Utrecht.

Am fost ales membru al Comitetului Director al Federatiei Columbofile Internationale si pentru prima data un membru columbofil roman in Comisia Sportiva a F.C.I.. In aceasta calitate am reusit sa modific formula de calcul al punctajului.

La Congresul F.C.I. organizat de Federatia Elvetiana la BASEL am fost ales din nou membru al Comitetului Director al F.C.I., devenind primul presedinte al federatiei Romane ales doua legislaturi la rand.

Am detaliat putin pentru a va arata ca detin EXPERIENTA si PROFESIONALISM pentru a ocupa din nou o functie in conducerea F.C.P.R.

Am luat aceasta hotarare de a solicita delegatilor prezenti in 29 noiembrie 2013 la   Adunarea generala a membrilor columbofili ai Asociatiilor afiliate la FCPR, intrucat pe ordinea de zi se afla alegerea noilor organe de conducere si a comisiilor de executie si control.

Ca delegat la Adunarea Generala din 2013 din partea Asociatiei Sportiv Columbofile 10-1 Buzau am solicitat in data de 13 noiembrie 2013, printr-o cerere, inscrierea mea pe lista candidatilor pentru functia de VICEPRESEDINTE TEHNIC in cadrul Consiliului Director al FCPR.

Doresc sa candidez la aceasta functie intrucat  in cadrul acestui compartiment tehnic al FCPR in anii trecuti, dar mai ales in anul 2013 s-au intamplat lucruri deosebit de grave, de incalcare a prevederilor cuprinse in Regulamentul National Sportiv si neaplicarea acestor prevederi in mod egal pentru toti columbofilii si porumbeii acestora.

Comisia National Sportiva si presedintele acesteia, dl.Tunduc Marius, au propus masuri de COLECTIVIZARE a sportului columbofil din Romania, masuri discriminatorii pentru unele asociatii si de favorizare a altor asociatii ai caror membrii sunt alesi in organele de conducere si/sau comisiile de executie ale FCPR .

Nu mai departe de Adunarea Generala din 30 noiembrie 2012 cand masurile abuzive propuse au fost aprobate fara a se da posibilitatea celor prezenti sa-si exprime punctul de vedere si sa le combata cu argumente, limitandu-mi-se timpul acordat pentru cuvant la doua minute, timp insuficient pentru a ne exprima o pozitie clara si argumentata. Nu mai vorbim de faptul ca nici aceste doua minute nu ni s-au acordat, fiind intrerupti cu scopul de a ne compromite argumentele  si a nu se intelege nimic.

Urmare a acestui fapt, eu impreuna cu membrii Asociatiei pe care am reprezentat-o la Conferinta, am hotarat sa contestam in instanta noul Regulament National Sportiv adoptat cu incalcarea prevederilor legale si statutare in vigoare. Dosarul se afla pe rolul instantei de judecata, fiind in faza administrarii de probatorii (dosarul nr. 48545/3/2012 Tribunalul Bucuresti).

Desi hotararile adoptate la Adunarea Generala din 30 noimebrie 2012 au fost contestate in instanta, FCPR prin avocatul sau, dl.Gatejescu Florin, a depus pe rolul Tribunalului Bucuresti o cerere pentru ca instanta sa ia act de modificarea Statutului FCPR si a celorlalte Regulamente de organizare si functionare a comisiilor de executie aprobate in Adunarea generala din data de 30.11.2013 (dosarul nr. 4956/3/2013 Tribunalul Bucuresti sectia a IV Civila).

Instanta admite in parte cererea FCPR si ia act de modificarea Statutului FCPR, ia act de modificarea Actului Constitutiv al FCPR in ceea ce priveste componenta Comisiei National Sportive a FCPR. Respinge ca neintemeiat capatul de cerere referitor la constatarea adoptarii urmatoarelor acte: Noul Regulament National Sportiv pentru Practicarea Competitiilor cu Porumbei Voiajori Calatori in Campionatul National FCPR; Regulamentul de Organizare si Functionare al Comisiei Nationale de Disciplina; Regulamentul de Organizare si Functionare al Corpului National de Arbitri al FCPR .

Stimati colegi, FCPR desi a dorit sa se acopere si sa dea o tenta de legalitate Regulamentelor noi aprobate in  luna noimebrie 2012, stiind ca am contestat din nou in instanta aceste Noi Regulamente, instanta competenta nu a validat aceste Regulamente, care din punctul meu de vedere  si a altor columbofili cuprind dispozitii contrare legii si uzantelor columbofile, doresc doar colectivizarea sportului columbofil, incalcandu-ni-se dreptul la libera asociere garantat de legea fundamentala a Romaniei  si Dreptul European.

Prin masurile discriminatorii  adoptate  si aplicate in anul sportiv columbofil 2013 de catre membrii C.N.S. si omologatori  s-au comis fraude sportive la nivel national prin omologarea unor concursuri si introducerea rezultatelor acestora in centralizatoarele categoriilor de distanta, cu urmari foarte grave la categoria DEMIFOND, pe care le vom prezenta in continuare :

Noul R.N.S.prin prevederile sale nu respecta:

-          Norma Olimpica stabilita pentru fiecare categorie de distanta in Km.;

-          Nu respecta participarea in mod egal si echitabil la categoria Demifond a porumbeilor  si columbofililor;

-          Amesteca normele, categoriile de distanta intre ele;

-          Daca vrei sa urmaresti rezultatele/concursurile  unui porumbel nu se mai stie din  ce categorie de distanta face parte;

-          Se poate folosi un concurs de la o categorie la alta, chiar daca conform normei olimpice nu se incadreaza;

-          Cea mai amestecata categorie de distanta este Categoria Demifond si aceasta se datoreaza unor prevederi confuze introduse cu buna stiinta pentru a favoriza unii membrii columbofili care fac parte din organele de conducere si comisiile FCPR, profitand de lipsa de profesionalism a C.N.S. si a omologatorilor pe care nu are cine sa-i instruiasca.

Astfel, la Categoria Demifond, conform R.N.S. cap.X alin..k  „La concursurile de viteza -  viteza demifond si demifond se anuleaza toate fisele care nu au porumbei sositi, fisele ceasurilor care nu sunt prezente la desigilare, iar acesti porumbei nu mai intra in concurs„.

La concursurile de Fond si Maraton se va atasa obligatoriu la fisa de cronometrare, banda de constatare, chiar daca nu au marcat nici un porumbel

In acest capitol nu se face vorbire de concursurile Demifond Fond  cele cu probleme care provoaca  discriminare intre porumbei si columbofili .

In capitolul XV - „Campionatul National Columbofil si al Asociatiilor Afiliate”

Nota : Punctajele vor fi centralizate pe norme conform categoriei concursului .”

 1. Campionatul Porumbeilor

 1. Pentru campionatul porumbeilor la categoria Demifond – se considera punctajul realizat de porumbel in patru etape de tipurile demifond – viteza  - demifond sau demifond – fond cu participarea a minim 20 de crescatori cu minim 250 porumbei, parcurgand minim 1400 Km. intr-un an.

Prin aceasta nota „Punctajele vor fi centralizate pe norme conform categoriei concursului” C.N.S. voit sau din nestiinta prin Programul National de Centralizare a permis unor asa zisi „baieti destepti”  cu complicitatea sau nestiinta unor omologatori sa amestece categoriile Demifond cu Fond, astfel in centralizarile porumbeilor categoriei de Demifond maturi si tineri vom gasi porumbei cu trei sau patru concursuri de Fond (transformate de organizatori in concursuri de Demifond Fond prin angajarea unui numar foarte mic de porumbei si columbofili cu distante sub 600 Km.

 1. Avem in centralizatoare si catalog la categoria Demifond porumbei cu norma realizata cu ajutorul unui concurs Fond numai pentru faptul ca organizatorul l-a NOMINALIZAT in programul sau de concursuri – Concurs de demifond – Fond sau
 2. organizatorul nu a respectat localitatea de lansare pentru Fond si a lansat dintr-o alta localitate fara aprobare pentru ca o grupare de porumbei si columbofili sa aiba distante mai mici de 600 Km, distanta maxima pentru categoria demifond.

In continuare va prezint un exemplu relevant pentru a va face o imagine clara asupra modului cum intelege sa lucreze Comisia National Sportiva si omologatorii sai din subordine:

Exemplu pentru prima (1) afirmatie:

In anul 2013 dl.Gatejescu Florin, Presedintele Asociatiei Columbofile Dolj constituie o grupare foarte mare cu asociatiile din zona, prinzand in programul de zbor concursuri de demifond fond si concursuri de fond, desi are in programul sau programata organizarea concursului  „MYKOLAIV” l-a nominalizat ca concurs de demifond – Fond. Aceeasi localitate Mykolaiv o are programata si Asociatia Olt pe care o nominalizeaza tot a fi concurs demifond-fond. Cele doua asociatii stabilesc de comun acord sa organizeze acest concurs din localitatea Mykolaiv. Astfel, in data de 2 august 2013, Asociatia  Olt organizeaza concursul Mykolaiv pe care zic ei ca este un concurs demifond - fond. Participa 203 columbofili cu 1539 porumbei din urmatoarele asociatii:

Mehedinti – Cernesti – porumbei 279 columbofili 42, distante 743714 – 793371

Dolj – Craiova           - porumbei 139  columbofili 35 distante  711043 – 744195

Arges – Pitesti            - porumbei 221 columbofili 22 distante  610879 -  618225

Valcea-Rm.Valcea     - porumbei   43 columbofili  10 distante  633374 – 667953

Olt – Slatina  - porumbei 857 columbofili   94 distante 645502 -  700711

Asociatia Gorj participa cu un numar mic de columbofili la una din asociatii fara a fi nominalizata, dar porumbeii participantilor de la categoria DEMIFOND folosesc acest concurs.

Dupa cum se poate observa, concursul Mykolaiv este un concurs clar de FOND, dar pentru ca a fost nominalizat ca fiind concurs Demifond – Fond este folosit fara ca C.N.S. si omologatorii sa sesizeze aceste fapte. Atunci imi pun intrebarea cum se verifica aceste concursuri ? Ce s-a omologat in ziua de 02.11.2013 C.N.S. in sedinta condusa de dl. Tunduc Marius ? Oare nici un membru al C.N.S. si nici un omologator nu a sesizat aceste fapte?

Urmare a incompetentei, cele 6 asociatii au porumbei cu norma la categoria Demifond Maturi si Tineret, folosind acest concurs.

Am sa dau 1 – 2 exemple de la fiecare asociatie cu porumbei cuprinsi si in Catalogul Campionatului National si poate unii vor fi si la Expozitia Nationala de la Tg.Mures – 28 – 30 Noiembrie 2013 .

Asociatia Mehedinti 

Maturi Demifond

 • Dl. Padureanu Tomi porumbelul 2323120 -11 = 20,60 p.

-          599736 – Olanesti   - 09.06.2013

-          778380 – Mykolaiv – 02.08.2013

-          597773 – Olanesti   - 22.06.2013

-          354116 – Cazanesti – 19.05.2013 = 7223 – singurul  concurs de demifond cu discriminare negativa, celelalte trei cu discriminare pozitiva, voi reveni.

 • Dl.Tuce Vlad Ovidiu = 618278 -10 = 38,52 p.

783471 – Mykolaiv – 02.08.2013

 • Dl. Tuce Florin – 618263 – 10 = 33,88 p.
 • 788471 – Mykolaiv = 02.08.2013

Demifond Tineret

 • Dl.Tuce Vlad Ovidiu – 2050606 – 12 = 175 p.

783471 – Mykolaiv – 02.02.2013

 • Dl.Tuce Florin – 674273 – 12 = 179 p.

783471 – Mykolaiv 02.08.2013

Asociatia Gorj

 • Dl.Burghe Vasile – 819697 – 08 = 93,20 p.

392423 – Galati = 26.05.2013

638470 – Sychovka = 09.06.2013

704981 – Mykolaev = 22.06.2013 in loc de Pervomaiske

725734 – Mykolaev = 22.08.2013

 • Dl.Parvulescu Catalin = 054059 – 11 = 206,75 p.

707511 – Nikozaev – 22.06.2013

640954 – Sychovka – 09.06.2013

728255 Mykolaev    - 02.08.2013

394669 – Galati        - 26.05.2013

 

Tineret

 • Dl. Mitruta Andrei

735140 – Mykolaev 02.08.2013

Asociatia Arges

 • Dl. Constantin Leonard – 59060 – 10 = 70,18 puncte

594039 Nikolaev 21.06.

525777 – Sykhovako – 09.06.2013

614253 – Mykulaiv – 02.08.2013

324718 – Valea Nucilor

 • Dl. Valcu Constantin = 1031224 – 09 = 79,75 p.

Tineret

 • Dl. Petraru Ovidiu = 595501 = 254,54 p.

610958 – Mykolaiv – 02.08.2013

 • Dl. Petraru Ovidiu – 595501 = 254,54 p.

610958 – Mykolaiv – 02.08.2013

 • Dl. Andreia si dl.Tanasescu

Mykolaiv – 618225 – 613581

Asociatia Valcea

 • Dl.Tatu Silviu – 230510 – 10 = 263,98 p.

580671 – Syklavko – 09.06.2013

668978 – Mykolaev – 02.08.2013

 • Dl.Dutu Romeo 246903 = 332,76 p.

642984 – Mykolaev – 02.08.2013

622245 – Nykolaiv – 22.06.2013

555693 – Syklavaka – 09.06.201

Asociatia Olt.

 • Dl.Grigore Florin = 62,14 p.

649437 – Nikolaev – 22.06.2013

669561 – Mykolaiv – 02.08.2013

580997 – Syklavaka – 09.06.2013

 • Dl.Grigore Florin = 399.009 – 11 = 63,82 p.

69561  – Mykolaiv – 02.08.2013

580997 -  Syklavaka – 09.06.2013

 • Dl.Negrila Marian 60,03 p.

670240 – Nikolaev – 22.06.2013

601879 – Syklavaka – 09.06.2013

Tineret

Dl. Judet Stefan Marius – 593056 – 12 = 74,19 p.

687266 – Mykolaiv – 02.08.2013

667444 – Nikozaiev – 22.06.2013

515211 – Olanesti

598575 – Syklovaka

 

Asociatia Dolj

 • Dl.Vochin George – 137858 – 10 = 31,87 p.

627207 – Syklavaka – 09.06.2013

716144 – Mykolaiv – 02.08.2013

 • Dl.Cioca Marin – 06121151 – 11 – 34,31 p.
 • 708677 – Mykolaiv – 02.08.2013
 • 536751 – Olanesti

Asa cum se poate observa, la Tineret la foarte multi columbofili sunt centralizate concursul Nicolaev, localitate care nu se regaseste in Planul de concursuri pentru care Asociatia Dolj  nu are aprobare  - 22 iunie 2013 si la mai putini concursul Mykolaiv din 02.08.2013.

Daca veti verifica asa cum eu am facut-o, centralizatoarele acestor asociatii se folosesc de la doua la patru concursuri din categoria normei olimpice de Fond in care se incadreaza si concursurile de demifond – fond organizate de mai multe asociatii si conform formularii gresite din R.N.S. se folosesc in centralizari la ambele categorii de distanta – demifond si fond de catre toti columbofilii si porumbeii acestora indiferent de distantele acestora.

Dragi colegi, am folosit  mai devreme expresia „ iscriminare negativa” care se aplica conform R.N.S. numai la concursurile de viteza – viteza demifond si demifond, eliminand din concurs fisele cu porumbeii neconstatati, deci un concurs curat al participantilor.

De „discriminarea pozitiva” beneficiaza toti porumbeii din concursurile de demifond – fond, clasamentul intocmindu-se pentru toti porumbeii participanti, fara restrictiile impuse categ.I si a II-a .

Asa cum am aratat am facut parte din Comisia Sportiva a F.C.I.

In anul 1995, aceasta comisie a dezbatut situatia concursurilor care se incadreaza la doua categorii de distanta si stabileste ca fiecare columbofil si porumbel din concursurile viteza  demifond si demifond fond vor fi prinsi in centralizari pe categorii potrivit distantei pe care o parcurge porumbelul, incadrandu-se strict in Baremul de Km. al Normei Olimpice . Ex, categ. demifond – 300 – 600 Km.

In cazurile pe care le voi prezenta la care participa de la 200 la 600 de columbofili si la care participa de la 6 la 60 columbofili ai caror porumbei parcurg distante sub 600 Km, concursul este notat ca concurs demifond – fond pentru a beneficia conform R.N.S. cu toti in centralizari la categoria Demifond.

In anul 2013, Asociatia Dolj organizeaza concursuri de demifond – fond, la care cu buna stiinta au luat cate o asociatie cu distante sub 600 Km., in speta Asociatia Arges pentru a da eficienta greselilor din R.N.S.

In data de 22 iunie 2013, Asociatia Dolj conform programului de concursuri afisat, trebuia sa faca concurs din localitatea Pervomaiske. Insa in data de 22 iunie 2013 Asociatia Dolj efectueaza lansarea din localitatea Nikolaev, localitate pentru care nu avea aprobare. La concurs participa 5130 porumbei si 426 columbofili din centrele

CentrePorumbei si columbofili

Distante

Columb care nu claseaza porumbei
Craiova 1027 - 101688040 -707150 kmC  34    p - 193
Pesteana Jiu 528 -    48681073 – 723809 kmC  15    p - 221
Pitesti 804 - 60588000 – 599883 kmC  25    p - 249
Rm.Valcea 455  - 46611198 – 649808 kmC  15     p - 110
Slatina 11316 – 171610000 – 671880 kmC  52     p - 370

C 141 = 1143 

Deci din 426 columbofili participanti :  60 au distante sub 600 Km,; 366 columbofili beneficiaza de puncte si locuri nemeritate datorita celor 1143 porumbei si sunt luat in calcul la categoria Demifond.

Pentru a inlocui localitatea Pervomaiske din 22 iunie 2013 cu localitatea Nicolaev din 22 iunie 2013, Asociatia Dolj nu are aprobare, iar omologatorul a trecut cu vederea.

Programul de calcul al   RNS  nu trebuia sa il recunoasca, asa ne asigura RNS.

Va informez ca cineva a umblat in Programul National de Concursuri, asa cum s-a umblat si in data de 25 mai 2013 si a modificat localitatea de lansare a Asociatiei Prahova. Astfel, localitatea Urziceni a fost inlocuita cu localitatea Tg.Mures – localitate pe care o solicitase si Asociatia pe care o reprezint – Asociatia Sportiv Columbofila 10-1 Buzau, dar care printr-o decizie lipsita de orice rationament si dusmanoasa dl.Macovschi Mihai dupa ce s-a consultat cu dl.Tunduc Marius nu a vrut sa aprobe si pentru Asociatia noastra schimbarea de localitate pentru motive de forta majora. Mentionez ca un grup de columbofili au luat decizia, fara a avea aprobarea si acordul meu, de a pleca la Baia Mare in loc de Seini si au lansat  2500 porumbei din masina pe care ei o inchiriasera, crezand ca il vor compromite pe Raileanu Vasile daca le reuseste concursul, intrucat eu intorsesem masinile de langa Tg. Mures dupa ce epuizasem toate procedurile si demersurile inserate in R.N.S.

Dar, surpriza, in 26 mai 2013, acestora li se intorc din aproximativ 2500 porumbei doar 500 porumbei.

Atentie!  Vinovatii pentru actele de indisciplina a columbofililor Asociatiei Judetene (condusa de dl. Petre Adrian pe care tot acestia l-au fortat sa-si prezinte demisia pentru ca nu a putut in 30.03.2013 in Adunarea lor Generala sa justifice importante sume de bani) este conducerea Asociatiei Sportiv Columbofile 10-1 Buzau, sanctionata de C.N.S. la sesizarea aceluiasi domn Petre Adrian cu ”suspendarea din relatia cu FCPR, sanctiune validata de Comitetul Director in aceeasi zi , 02.11.2013.

Stimati domni, asa cum sunt verificate clasamentele, asa s-a aplicat si aceasta sanctiune de catre C.N.S si Consiliul Director .

Aceasta sanctiune de suspendare a Conducerii unei Asociatii din relatia cu F.C.P.R. nu se regaseste in Statutul FCPR, deci vedeti cum se lucreaza la aceste nivele.

De aceea cred ca este nevoie de PROFESIONALISTI pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de cazuri .

Exemplele continua:

Asociatiile Neamt si Bacau organizeaza cinci concursuri de asa zis demifond – fond din localitatea BUTENKY.

-          Butenky  1 – 25.05.2013     5977 –   218 columbofili, doar 18 columbofili din Roman au sub 600 Km., 200 columbofili au distante intre 6010629 – 653698 Km., din care 33 nu claseaza numic si angajeaza 518 porumbei;

-          Butenky 2 – 09.06..2013 -    2428 – 188 porumbei, 11 columbofili din Roman au sub 600 Km., 177 columbofili au peste 600 Km., din care 106 columbofili nu claseaza nimic;

-          Butenky 3 -  29.06.2013 – 1761      - 148 columbofili, 8 columbofili din Roman au distante sub 600 Km., 140 columbofili au peste 600 Km, 51 columbofili nu claseaza nimic, angajeaza 294 porumbei;

-          Butenky 13.07.2013  1251    - 128 columbofili, 8 columbofili din Roman  au distrante sub 600 km., 120 columbofili au peste 600 km, 37 columbofili nu claseaza nimic, angajeaza 346 porumbei;

-          Butenky 27.07.2013   796 – 68 columbofili,  6 columbofili din Roman au distrante sub 600 Km., 92 columbofili au distante peste 600 Km., 34 columbofili nu claseaza nimic, angajeaza 264 porumbei .

De notat ca aceste doua asociatii, Bacau si Neamt, sunt prezente in cadrul categoriei Demifond cu 96 porumbei, cu cate 4 concursuri BUTENKY, toti cu distante peste 600 km. faptului ca la Butenky 1 – 18 , la Butenky 2 – 11, Butenky 3 8, Butenky 4 – 8, Butenky 5   - 6 columbofili din Roman., dar nici unul nu are porumbel cu norma la categoria Demifond.

Stimati colegi, aceasta este competitia pe care membrii C.N.S. au propus-o in noul R.N.S., Regulament respins de instanta Tribunalul Bucuresti  si pe care si Asociatia pe care o reprezint,  l-a contestat in instanta.

Consecintele ”colectivizarii” sportului columbofil sunt dezastruoase la nivel national pentru categoria viteza – viteza demifond – demifond. Daca la primul concurs s-au angajat in intreaga tara 196.208  porumbei de catre 5521 columbofili, la ultimul concurs s-au angajat din intreaga tara 25.541 porumbei de catre 1870 columbofili, iar la pui dezastrul este si mai mare .

O alta prevedere cuprinsa in noul R.N.S. pentru a  intari  inca o data faptul ca nu se are habar cum se realizeaza o norma a unei categorii de distanta, s-a introdus prevederea ca, un concurs chiar daca nu este ultimul din Programul de Concursuri se poate face cu cati porumbei si columbofili sunt prezenti la imbarcare, incalcandu-se regula generala, minim 20 columbofili si 250 porumbei. Si, ca sa ne demonstreze ca aceasta noua prevedere este binevenita in campionatul nostru, in anul 2013 avem exemple de concursuri organizate pentru niste aranjamente de ultim moment .

Astfel, primul exemplu, este dat de dl.presedinte C.N.S. si presedintele Asociatiei Bihor, dl. Tunduc Marius. La primul concurs din data de 04.05.2013, cei 122 columbofili bihoreni angajeaza 5114 porumbei. La ultimul concurs,  ACS 7,  din 06.08.2013 din 122 columbofili au ramas 16 columbofili care angajeaza 275 porumbei. Din cei 16 columbofili, patru nu claseaza nimic. Dl.Vancea Flavius angajeaza 43 porumbei, claseaza 14, din care 3 (trei) porumbei folosesc punctele acestui concurs pentru a ocupa locurile fruntase din Asociatia sa:

Locul 2 cu porumbelul 0705080 – 09 – 38,80 puncte

Locul 3 cu porumbelul 0220001 – 10 – 45,89 puncte

Locul 4 cu porumbelul 0220031 – 11 – 46,01 p.

Alt exemplu il gasim in Asociatia Alba:

La primul concurs, cei 248 columbofili angajeaza 7913 porumbei. La ultimul concurs CSORVAS din 10.08.2013, 14 columbofili angajeaza 179 porumbei, 4 columbofili nu claseaza nimic.

Dupa cum observati, cei doi organizatori ce folosesc aceste concursuri sunt membri in conducerea FCPR.

VREAU SA FIU BINE INTELES ! A trebuit sa dau aceste exemple, aratand niste nume ale unor columbofili care nu sunt vinovati cu nimic. Prin aceste exemple nu am vrut decat sa demonstrez „aberatiile / putregaiul” acestui nou Regulament National Sportiv care trebuie schimbat urgent in interesul sportului columbofil, cum spun cei din conducere.

Am tot respectul pentru columbofilii care au porumbei de Fond, dar sa nu se lase folositi pentru ca cineva  vrea  sa se foloseasca cu un numar foarte mare de norme la o categorie oricare ar fi ea.

Daca analizati cu atentie Centralizatoarele pe categorii veti constata ca, CARUTA COLUMBOFILIEI ROMANE s-a impotmolit cu toate ca si-a descarcat smecheriile pe la olteni, a trecut pe la Caracal, dar si-a continuat drumul si pe la moldoveni, in Cetatea Neamtului, acolo unde oamenii importanti ai timpului si-au dat viata pentru a apara dreptatea si libertatea celor pe care i-au iubit. Cei care au ramas in caruta isi ascut si infig coltii distrugerii unor Asociatii si persoane care de-a lungul vietii  au facut ceva pentru columbofilia din Romania.

Stimati colegi, pe cei din conducerea FCPR nu ii intereseaza sportul columbofil real, ii intereseaza doar cum se pot imbogati si au gasit calea „colectivizarii” sportului columbofil care aduce in fiecare an mari venituri transportatorilor, impun an de an noi restrictii costisitoare pentru a se lasa impresia ca fac totul pentru siguranta concursurilor .

Admiratorii d-lui Tunduc Marius nu mai prididesc in a-i aduce laude, afirmand printre altele ca dl.Tunduc Marius de cand este la conducerea C.N.S. a uimit Europa si cele mai avansate tari cu o columbofilie civilizata  si ca un asemenea Program National de clasamente nu mai are nimeni etc, etc.

Sunt de acord cu acestia ca Europa si columbofilii din intreaga lume vor ramane MUTI cand vor vedea un porumbel de la categoria Demifond cu concursuri de la 310 Km. pana la 798 Km. De asemenea, la aceeasi categorie Demifond, porumbel cu norma din 2, 3 si 4 concursuri de fond – vezi Bacau si Neamt si cele 6 asociatii etc.

Vazand aceste exemple, nu va intrebati pentru ce cheltuiti o groaza de bani? Vreti sa asistati in continuare la aceasta FRAUDA SPORTIVA promovata si sustinuta de C.N.S., folosita pentru realizarea de mari profituri de catre membrii CNS prin comercializarea unor elemente, zic ei, de siguranta a concursurilor: cipuri, cleme, stichere, SMS, carnete evidenta si cine stie ce le mai trece prin minte pentru a ne distrage atentia.

De aceea mi-am depus candidatura pentru functia de vicepresedinte tehnic in Consiliul Director. Am experienta, profesionalism sa prezint un Regulament National Sportiv pentru toti columbofilii si porumbeii care practica un sport curat, care va respecta indiferent de functie.

Eu nu fac promisiuni fara acoperire, va voi sustine drepturile si libertatile in fata celor care vi le incalca.

In Adunarea generala din 2010 acelasi domn Tunduc Marius va propunea ca la nivelul unui judet sa functioneze o singura Asociatie. Am atacat in instanta aceasta aberatie, contrara prevederilor legale si statutare ale sportului columbofil, iar instanta, prin hotararea nr. 6755 / 2011, definitiva si irevocabila,  a stabilit ca in fiecare localitate se pot infiinta si functiona un numar nelimitat de asociatii.

Folositi si dvs. dreptul constitutional la libera asociere.

Va multumesc, Raileanu Vasile

Editoriale
Noutăți

Către toți columbofilii, mesaj de suflet și îndemn la acțiune !

Dragi colegi și prieteni columbofili, ziua de 27 februarie 2016 poate constitui un moment determinant, punctul de cotitură pentru un viitor mai bun al Uniunii Columbofililor Profesioniști din România! Pe acea dată, la Târgoviște, vor avea loc alegeri pentru funcţiile Comitetului Director al U.C.P.R. Vă scriu acum pentru a vă...

Alegeri U.C.P.R. - Cristian Băiașoiu, un adevărat pasionat al porumbeilor și omul cu cele mai mari șanse pentru modernizarea Uniunii Columbofile!

Sâmbătă, 27 februarie 2016, la Târgoviște, se va desfășura Adunarea Generală a Uniunii Columbofililor Profesiniști din România. O veste excelentă e candidatura dlui. Cristian Băiașoiu pentru postul de președinte al uniunii! Uniunea Columbofililor Profesioniști este a doua organizație columbofilă ca număr de membri din România, iar dl. Cristian Băiașoiu, președinte...

F.R.S.C. Vest - Invitație la discuții pentru 2016 & Info taxe

Cluburile din vestul ţării afiliate la FRSC (din judeţele Bihor şi Satu Mare) și-au propus să organizeze în anul competiţional 2016 un plan de zbor comun. Duminică, 18 octombrie 2015, reprezentanții a 3 cluburi columbofile din vestul țării -C.S.C. Viitorul Satu Mare, C.S.C. Maraton Satu Mare și C.S.C. CMT Bihor...

FOTO - Festivitatea de premiere a C.C.M.T. - Sezonul 2014 (Beiuș, BH, 24 Ianuarie 2015)

Clubul Columbofil Maraton Transilvania a organizat o masă festivă, Sâmbătă, 24.01.2015, la Pensiunea Mario din Beiuș, județul Bihor. Au participat membri ai cluburilor columbofile din județul Bihor, dar și invitați ai cluburilor din județele Satu Mare și Maramureș. Columbofilii și porumbeii bihoreni au fost premiați cu cupe, diplome și medalii,...

C.C.M.T. Masă festivă la Pensiunea Mario (24.01.2015, Beiuș, Bihor)

Clubul Columbofil Maraton Transilvania va organiza o masă festivă, Sâmbătă, 24.01.2015, la Pensiunea Mario din Beiuș, județul Bihor. Evenimentul va începe la ora 17. Vor participa membri ai cluburilor columbofile din județul Bihor, dar și invitați ai cluburilor din județele Satu Mare și Maramureș. Columbofilii și porumbeii bihoreni vor fi...

Clubul Columbofil Maraton Transilvania - Obiective importante în 2015!

O bună cale înspre progres este stabilirea unor obiective-țintă. De asemenea, fiecărui scop țintă obisnuim să îi atașăm și câte un termen limită. Vă prezint și eu aici câteva din obiectivele pe care mă voi strădui să le ating în 2015,  în cadrul Clubului Maraton Transilvania, împreună cu colegii mei....
Interviuri/reportaje

Sus